ANNUÏTAIR DALENDE OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING

Als je kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt er bij overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uitgekeerd. Dat verzekerde bedrag daalt tijdens de looptijd. Het verzekerde bedrag kan zelf gekozen worden, aan het begin daalt de looptijd dus nauwelijks. Pas aan het einde van de verzekering daalt het verzekerde bedrag sneller. Deze overlijdensrisicoverzekering valt dan dus ook onder de levensverzekeringen.

Het zogenoemde annuïteit percentage is afhankelijk van de hypotheek waar de ORV aan wordt gekoppeld. Maar hoe werkt dat percentage en hoe moet ik zo’n uitkering nu precies zien?

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Op 1 centrale plaats overlijdensrisicoverzekeringvergelijken

Betaal minder premie voor je overlijdensrisicoverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Uitkering met de verschillende annuïteit percentages

Bij deze soort verzekering daalt het verzekerde bedrag in de eerste helft van de looptijd langzaam terwijl de looptijd in de tweede termijn wordt versneld. Als je het einde van de looptijd ziet staat het verzekerde bedrag precies op 0.

Deze verzekering is zo ingericht dat de premie hier van te voren al op ingesteld wordt. Deze premie is over het algemeen lager dan een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Omdat het verzekerde bedrag de laatste vijf jaren zeer laag is, betaalt u in die jaren geen premie meer voor deze OVR.

Hoe is het premieverloop gedurende de looptijd?

Gedurende looptijd annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering  betaalt u steeds een vaste premie. Deze premie blijft dus ieder jaar hetzelfde, het verzekerde bedrag daalt daarentegen wel ieder jaar. Het kan zo zijn dat je de laatste jaren premievrij blijft bij een annuïtair dalende overlijdens risico verzekering  omdat het verzekerde bedrag dat overblijft erg laag is.

annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
dalende overlijdensrisico verzekering

Wanneer een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen die kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering  doen dit als de lasten waarvoor de uitkering bestemd is jaarlijks dalen. In veel gevallen wordt er rekening gehouden met het verminderen van de lasten of het opbouwen van vermogen na verloop van tijd. Denk daarbij aan de annuïtair hypotheek of een annuïtaire kredietvorm waarbij een schuld jaarlijks daalt.

Het komt vaak voor dat mensen met een annuïtair dalende hypotheekschuld het uitgekeerde bedrag gebruiken om deze schuld af te lossen. Dat zorgt er voor dat de partner van een overledene in de koopwoning kan blijven wonen.

Vaak wordt er toch gekozen voor een gelijkblijvende dekking, aan het einde van de looptijd is het verzekerde bedrag namelijk erg laag bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering terwijl de inschatting van uw persoonlijke situatie vooraf erg moeilijk is. Het kan dan voorkomen dat het verzekerde bedrag niet overeenkomt met uw situatie van dat moment.

Andere voorbeelden waarvoor de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gebruikt kan worden

  • Een extra aanvulling op het inkomen van de nabestaanden
  • Aflossen van schulden anders dan uw hypotheek
  • Het opkopen van aandelen door uw compagnon(s)
  • Bijdrage aan de studie van kinderen of kosten van kinderopvang

Wat is de En Bloc clausule?

De premie kan gewijzigd worden door de verzekeraar, dat kan alleen als er sprake is van de zogenoemde en-bloc clausule. Deze clausule kan opgenomen zijn in de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering.

Het is niet aan te raden om te kiezen voor een en-bloc clausule omdat je toch graag zekerheid wil in de maandelijks te betalen premie. Toch kun je met deze clausule wel minder premie betalen, dus als het laag houden van de kosten de allerbelangrijkste factor is is een ORV met een dergelijke clausule een oplossing. Heb je een hypotheek afgesloten in combinatie met een ORV dan is het mogelijk om minder premie te gaan betalen, veel mensen lopen deze kans mis, klik hier voor meer info.

Voorbeelden van een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Laten we een voorbeeld nemen van een 35 jarige man die een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Hij wil zijn zaakjes goed regelen zodat hij er zeker van is dat zijn nabestaanden een uitkering ontvangen om een deel van het inkomen op te vangen indien hij te overlijden komt. Hij heeft aangegeven dat hij 30 jaar lang voor een bedrag van 100.000 euro wil verzekeren. Bij de keuze van het annuïteits percentage gaat hij voor een percentage van 7%.

Indien de man overlijdt op een leeftijd van 60 jaar krijgen zijn nabestaanden een bedrag uitgekeerd van 33.042 euro. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag volgens de afgesproken voorwaarden uit. Hierdoor kunnen de nabestaanden aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen. Deze zekerheid is voor veel mensen de grootste reden om een ORV af te sluiten. Klik op de button om direct uitvaartpolissen en andere overlijdensrisico verzekeringen te vergelijken.

annuïtair ORV

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op overlijdensrisicoverzekeringen

Begin nu met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op