Waar moet je op letten als je een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten? Lees er alles over in onze handige gids en kijk of deze dekking bij je past.

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Als je kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt er bij overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uitgekeerd. Dat verzekerde bedrag daalt tijdens de looptijd.

Het verzekerde bedrag kan zelf gekozen worden, aan het begin daalt de looptijd dus nauwelijks. Pas aan het einde van de verzekering daalt het verzekerde bedrag sneller. Deze overlijdensrisicoverzekering valt dan dus ook onder de levensverzekeringen.

Het zogenoemde annuïteit percentage is afhankelijk van de hypotheek waar de ORV aan wordt gekoppeld. Maar hoe werkt dat percentage en hoe moet ik zo’n uitkering nu precies zien? Om je op weg te helpen hebben we een handige gids gemaakt met alle voor- en nadelen van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

We raden je ook aan om onze gidsen over de gelijkblijvende of lineaire overlijdensrisico te lezen. Zodra je je onderzoek gedaan hebt kun je makkelijk een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken om de beste aanbieder uit te kiezen.

Uitkering met de annuïteit percentages

Bij een annuïtair dalende ORV daalt het verzekerde bedrag in de eerste helft van de looptijd langzaam terwijl de looptijd in de tweede termijn wordt versneld. Als je het einde van de looptijd ziet staat het verzekerde bedrag precies op € 0,-.

Deze verzekering is zo ingericht dat de premie hier van te voren al op ingesteld wordt. Deze premie is over het algemeen lager dan een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering. Omdat het verzekerde bedrag de laatste vijf jaren zeer laag is, betaalt u in die jaren geen premie meer voor deze ORV.

Hoe is het premieverloop gedurende de looptijd?

Gedurende looptijd annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering  betaalt u steeds een vaste premie. Deze premie blijft dus ieder jaar hetzelfde, het verzekerde bedrag daalt daarentegen wel ieder jaar. Het kan zo zijn dat je de laatste jaren premievrij blijft bij een annuïtair dalende overlijdens risico verzekering  omdat het verzekerde bedrag dat overblijft erg laag is.

Wanneer een annuïtair dalende ORV afsluiten?

Veel mensen die kiezen voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering  doen dit als de lasten waarvoor de uitkering bestemd is jaarlijks dalen. In veel gevallen wordt er rekening gehouden met het verminderen van de lasten of het opbouwen van vermogen na verloop van tijd. Denk daarbij aan de annuïtair hypotheek of een annuïtaire kredietvorm waarbij een schuld jaarlijks daalt.

Schuld aflossen met annuïtair dalende ORV

Het komt vaak voor dat mensen met een annuïtair dalende hypotheekschuld het uitgekeerde bedrag gebruiken om deze schuld af te lossen. Dat zorgt er voor dat de partner van een overledene in de koopwoning kan blijven wonen.

Vaak wordt er toch gekozen voor een gelijkblijvende dekking, aan het einde van de looptijd is het verzekerde bedrag namelijk erg laag bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering terwijl de inschatting van uw persoonlijke situatie vooraf erg moeilijk is. Het kan dan voorkomen dat het verzekerde bedrag niet overeenkomt met uw situatie van dat moment.

Andere voorbeelden waarvoor de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering gebruikt kan worden

  • Een extra aanvulling op het inkomen van de nabestaanden
  • Aflossen van schulden anders dan uw hypotheek
  • Het opkopen van aandelen door uw compagnon(s)
  • Bijdrage aan de studie van kinderen of kosten van kinderopvang

En-Bloc clausule en annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

De premie kan gewijzigd worden door de verzekeraar, dat kan alleen als er sprake is van de zogenoemde en-bloc clausule. Deze clausule kan opgenomen zijn in de polisvoorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering.

Het is niet aan te raden om te kiezen voor een en-bloc clausule omdat je toch graag zekerheid wil in de maandelijks te betalen premie. Toch kun je met deze clausule wel minder premie betalen, dus als het laag houden van de kosten de allerbelangrijkste factor is is een ORV met een dergelijke clausule een oplossing.

Heb je een hypotheek afgesloten in combinatie met een ORV dan is het mogelijk om minder premie te gaan betalen, veel mensen lopen deze kans mis, klik hier voor meer info.

Voorbeeld annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Laten we een voorbeeld nemen van een 35 jarige man die een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten. Hij wil zijn zaakjes goed regelen zodat hij er zeker van is dat zijn nabestaanden een uitkering ontvangen om een deel van het inkomen op te vangen indien hij te overlijden komt.

Hij heeft aangegeven dat hij 30 jaar lang voor een bedrag van 100.000 euro wil verzekeren. Bij de keuze van het annuïteits percentage gaat hij voor een percentage van 7%.

Indien de man overlijdt op een leeftijd van 60 jaar krijgen zijn nabestaanden een bedrag uitgekeerd van 33.042 euro. De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag volgens de afgesproken voorwaarden uit.

Hierdoor kunnen de nabestaanden aan hun financiële verplichtingen blijven voldoen. Deze zekerheid is voor veel mensen de grootste reden om een ORV af te sluiten. Klik op de button om direct uitvaartpolissen en andere overlijdensrisico verzekeringen te vergelijken.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2020

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op