As verstrooien in Nederland, hoe werkt het precies en wat zijn de regels?

As verstrooien, we krijgen er vaak vragen over want wat is het eigenlijk en hoe werkt het precies? Als er een crematie heeft plaatsgevonden dan blijft hierbij het as over van jouw dierbare, deze as wordt altijd op een zorgvuldige manier bewaard door het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden.

Volgens de wet in Nederland mag het as van een overlevende pas worden vrijgegeven na een periode van een maand. Het kan namelijk zo zijn dat er nog een sporenonderzoek moet plaatsvinden als dit nodig is. Hierbij kan de familie van de overledene ook rustig de tijd nemen om te denken over de bestemming van het as. De overledene zou dit ook zelf in zijn testament kunnen hebben gezet.

Soms is het zo dat nabestaande een maand kort vinden om te bepalen wat er gebeurt met het as. Dit kan te maken hebben met emotionele redenen. Het crematorium kan in dat soort gevallen het as langer bewaren wanneer dit overlegt wordt.

Soms is het zo dat nabestaande een maand kort vinden om te bepalen wat er gebeurt met het as. Dit kan te maken hebben met emotionele redenen. Het crematorium kan in dat soort gevallen het as langer bewaren wanneer dit overlegt wordt.

Bij het bepalen van de asbestemmingen kun je overwegen om het as te bewaren of er voor kiezen om het as uit te strooien. Je kunt er ook voor kiezen om een deel as te bewaren en een deel as verstrooien. Lees hier verder om meer te weten te komen over de asbestemming, as verstrooien en as bewaren.

As bewaren overledene: Welke mogelijkheden zijn er?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om het as te bewaren na een crematie. Er zijn daarbij meerdere keuzes en wij hebben deze voor u op een rijtje gezet. As bewaren na crematie wordt hierdoor voor iedereen mogelijk en is er altijd wel een manier die aan de wensen van de overledene voldoet.

As bewaren in een urn

As bewaren in een urn, steeds meer mensen doen het tegenwoordig. Ze hebben hierbij ook de keuze uit talloze urnen in verschillende soorten en maten. Ook zijn ze beschikbaar in verschillende soorten materiaal, zo heb je urnen van hout, metaal etc. Wil je meer weten over het kopen van een urn? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

As bewaren in een urnenmuur

Tegenwoordig hebben de meeste crematoria in Nederland een columbarium. Dit is een muur waar je het as van een dierbare kunt neerzetten met een mooie foto of een herinnering erbij. Deze muur wordt ook wel een urnenmuur of een urnengraf genoemd.

as bewaren overledene

Sieraden voor asbestemming

Vandaag de dag is er ook de mogelijkheid om het as van een dierbare te verwerken in bijvoorbeeld een ring, ketting, oorbel etc. Vaak kun je hiervoor een ontwerp laten maken bij een goudsmid in uw buurt en het idee vervolgens tot stand brengen. As bewaren in sieraad word toch vandaag de dag steeds vaker voor gekozen.

Dit is ook niet raar want tegenwoordig is er een groot aanbod om as in sieraad te verwerken, waardoor het ook weer niet altijd nodig is om een ambachtsman aan het werk te zetten, wat vaak veel kosten met zich meebrengt. As in sieraad verwerken wordt hierdoor een stuk toegankelijker voor meer mensen.

As in een tatoeage

Ondanks de talloze mogelijkheden van het as bewaren kiezen sommige er ook voor om het voor altijd op hun lichaam mee te nemen. Dit doen ze door een tatoeage te laten zetten van bijvoorbeeld een tekst die geschreven is door de overledene in zijn/haar handschrift en het vervolgens op hun lichaam te laten zetten.

Hierbij gebruiken ze het as van de dierbare om deze vervolgens te mengen met inkt om het op de huid aan te brengen. 

Pas wel op

Het kan zo zijn dat er kankerverwekkende stoffen in het as zitten. Daarom moet je voordat je een tatoeage met as wilt laten zetten een verklaring tekenen dat je akkoord gaat met het risico.

Hierin staat dat je verklaard dat je zelf aansprakelijk bent voor het risico dat je neemt wanneer je toch de keuze maakt om een tatoeage te laten zetten met het as van je dierbare.

As verstrooien is ook een mogelijkheid

”As verstrooien hoe doe je dat?” Families van overledene vinden het ook vaak fijn om het as te verstrooien op een mooie plek met een herinnering, dit kan zowel op land als op zee.

Je kunt er ook altijd voor kiezen om een deel van de as te bewaren om als aandenken altijd bij je te hebben in bijvoorbeeld een sieraad of tatoeage.

Mogelijkheden voor as verstrooien op land

U kunt voor de asbestemmingen op ’t land uit verschillende locaties kiezen zoals: een bos, in je eigen tuin of op een begraafplaats, kortom de keuze ligt volledig bij de nabestaande. Let hierbij wel op dat je toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Lees er hieronder meer over.

  • As uitstrooien in een bos is vaak mogelijk, let wel op vraag altijd om toestemming aan de eigenaar van de locatie
  • Ook kun je kiezen voor uitstrooien in eigen tuin, dit kan geheel naar eigen wens en hiervoor hoef je dan ook geen toestemming te vragen. De tuin is immers van jezelf
  • Tot slot kun je ervoor kiezen om de uitstrooiing plaats te laten vinden op een begraafplaats om altijd nog een plek te hebben om jou dierbare te kunnen herinneren

As verstrooien op zee ook een optie

Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om uw as van een dierbare te verstrooien in de zee. Hierbij kun je denken aan het verstrooien van de as vanaf een schip of ballon maar ook gewoon vanaf een rots of iets dergelijks.

Hiervoor vindt er nog vaak een ceremonie plaats voordat het as in de zee wordt uitgestrooid. Dit soort speciale uitvaarten kunnen door middel van overleg met uw uitvaartverzorger verwezenlijkt worden. Ook raden we je aan om meer te lezen over uitvaartverzekeringen als je dit soort wensen hebt, vaak is met een verzekering voordeel te behalen.

As verstrooien regels

Er zijn weinig concrete regels rondom het verstrooien van as, zo verschilt het wel per gemeente waar het wel en niet verstrooid mag worden. Maar in de meeste gevallen zijn er weinig problemen bij het uitstrooien van jouw dierbare.

Waar mag je as verstrooien?

‘As verstrooien mag dat overal?’ Vaak mag je (bijna) overal je as verstrooien. In het APV ook wel de Algemene Plaatselijke Verordening, staat duidelijk waar het wel en niet mag, hierdoor kun je makkelijk bepalen of het een probleem zou zijn of niet.

Echter kun je ook uw gemeente bellen die u er meer over kan vertellen. Blijkt het zo te zijn dat de as op een stukje grond verstrooid is waar het niet is toegestaan dan riskeert u hiervoor een proces-verbaal en een geld boete.

Toestemming voor as verstrooien

Volgens de regels omtrent het verstrooien van de as heeft u eigenlijk alleen toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Is dit in uw geval u eigen tuin dan is dat geen enkel probleem en heeft u natuurlijk geen toestemming nodig.

Is de grond daarentegen van de gemeente of bijvoorbeeld Staatsbosbeheer dan moet u er rekening mee houden dat u wel toestemming krijgt van deze derde partijen.

Bekijk alle uitvaartpolissen van 2022

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op