Assurantiebelasting, wat moet je er allemaal over weten & wanneer moet je dit betalen? | Lees het nu!

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering vragen veel mensen zich af of ze ook assurantiebelasting over hun premie betalen. Misschien vraag je jezelf wel af waarom deze heffing en over welke verzekeringen betaal je deze belasting? Je hoeft geen belasting te betalen over een groot aantal levensverzekeringen.

Bijvoorbeeld niet over een overlijdensrisicoverzekering, een uitvaartverzekering of lijfrenteverzekering. Ook een aantal andere verzekeringen zijn vrijgesteld van assurantiebelasting. In dit artikel lees je meer over de levensverzekering belasting en welke verzekeringen belast zijn. Daarbij lees je in dit artikel meer over wat assurantiebelasting nu eigenlijk is.

Wat is assurantiebelasting?

Misschien vraag je jezelf wel af waarom deze heffing en over welke verzekeringen betaal je deze belasting? Over gekochte producten betaal je BTW. Over het inkomen betaal je inkomstenbelasting. Over verzekeringen soms assurantiebelasting. De belasting zit inbegrepen in de premie de je periodiek betaalt voor je verzekering.

Deze belasting is een forse inkomstenbron voor onze overheid om de Nederlandse schatkist te vullen. Dit komt niet tot uiting in de periodieke afschrijving van de premie voor schadeverzekeringen. Maar door deze belastingheffing is de premie veel hoger. Verzekeraars specificeren dit bedrag wel op de facturen en eventueel op het polisblad.

Meer dan 10 jaar geleden bedroeg deze belasting slechts 8 procent. In 2013 steeg dit percentage fors van 9,7 naar maar liefst 21 procent. Je betaalt niet over alle verzekeringen belasting, lees hieronder meer hierover.

BTW en verzekeringen

In Nederland betaal je geen BTW over verzekeringen . Dit betekent ook dat de BTW over verzekeringen niet als voorbelasting in je omzetbelastingaangifte kan worden afgetrokken. Over bijna alle producten in Nederland wordt BTW geheven. Er zijn echter een aantal uitzonderingen.

Verzekeringen vallen onder deze uitzonderingen en daarom wordt er geen BTW over verzekeringspremies betaald. Maar waar komt de onduidelijkheid vandaan? Waarom denkt men dat er BTW over verzekering wordt betaald? De verwarring wordt veroorzaakt door de zogenaamde assurantiebelasting op verzekeringen.

In de meeste gevallen is het tarief 21%. Toevallig hetzelfde percentage als het hoge BTW-tarief in Nederland. Daarom gaan veel mensen er ten onrechte van uit dat de belasting gelijk is aan het hoge BTW-tarief. Dit zijn twee totaal verschillende dingen die niets met elkaar te maken hebben.

Bij veelvoorkomende verzekeringen betaal je assurantiebelasting

Je betaalt de belasting op de meest voorkomende schadeverzekeringen en bijvoorbeeld ook over een woningverzekering, een autoverzekering, een reisverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Je betaalt geen belasting over levensverzekering of ziektekostenverzekeringen.

  • Een moeilijke berekening ontstaat bij een reisverzekering (waar wel belasting over wordt betaald) waarbij de medische kosten in het buitenland ook meeverzekerd zijn.

Over dit laatste betaal je deze belasting niet. Veel verzekeringen die betrekking hebben op een levende persoon zijn vrijgesteld van belasting, zoals: levensverzekering (uitvaart en overlijdensrisico), ongevallenverzekering, zorgverzekering, werkloosheidsverzekering.

Soms toch belasting levensverzekering

Veel mensen vragen zich af hoe het nu precies zit met levensverzekering belasting. Hoef je hier nooit een belasting levensverzekering te betalen? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven.

Levensverzekeringen zijn er in veel verschillende vormen. Het kan zijn dat je een belasting levensverzekering moet betalen. Als het gaat om levensverzekeringen in de vorm van uitvaart of overlijden zoals hierboven geschreven hoef je geen belasting te betalen.Of dat ook het geval is voor jou is volledig afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Om het juist antwoord te krijgen op je vraag over of je belasting over levensverzekering moet betalen? Ga naar de website van je levensverzekeraar en lees de voorwaarden van de levensverzekering. Dit kun je meestal vinden bij levensverzekering en belasting of bijvoorbeeld bij belasting over levensverzekering.

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op