Begraven & de begrafenis, kom erachter hoe het in zijn werk gaat!

Er komt bij het proces van begraven en een begrafenis nog veel kijken, ik heb hieronder wat informatie voor je verzameld zodat je keuze proces vereenvoudigd en je inzicht met betrekking tot dit onderwerp verbetert. Zorg dat je goed op de hoogte bent want je kan het zo maar ineens nodig hebben.

De gemeentelijke begraafplaats uitgelegd

Gemeentelijke begraafplaatsen zijn de meest voorkomende begraafplaatsen. Onderhoud, beheer en de administratieve taken worden gedaan door de gemeente. Het is mogelijk om op de gemeentelijke begraafplaats een bijzondere bestemming te krijgen. Wil je graag meer lezen over de mogelijkheden bij een begrafenis? Klik dan op de link.

Beheren

De kerkgenootschap krijgt deze plaatsen in beheer. De gemeente blijft echter wel verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de bijzondere delen.

De gangbare dagen voor begraven zijn maandag tot en met zaterdag. Houd er rekening mee dat op zondagen en christelijke feestdagen het niet mogelijk is om iemand te begraven op gemeentelijke begraafplaatsen

Iedere gemeente moet een gemeentelijke begraafplaats hebben

De wet bepaald dat iedere gemeente tenminste een begraafplaats moet hebben. Echter heb je als gemeente een uitzondering en dat is als er bijvoorbeeld al veel kerkelijke begraafplaatsen in de gemeente zijn en het dus geen toegevoegde waarde heeft. Een gemeentelijke begrafenis wordt dan ook altijd uitgevoerd op een gemeentelijke begraafplaats.

Eigen grond

Dit is het geval bij ongeveer 20 gemeenten. Je mag als particulier persoon op je eigen grond een bijzondere begraafplaats nemen. Wel moet het voldoen aan alle wettelijke eisen. Je moet toestemming van de gemeente krijgen hiervoor.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een graf?

Let goed op hoelang een graf gehuurd kan worden. Deze periodes kunnen verschillen namelijk. Mocht jij gelovig zijn controleer dan of de begraafplaats aansluit bij jouw geloof.

Ook zijn niet alle vormen voor een graf toegestaan, bovengronds begraven worden is bijvoorbeeld een keuze die bij niet veel begraafplaatsen mogelijk is. De grafsteen moet natuurlijk wel op een mooi plekje staan.

Toestemming

Wil je op je eigen grond begraven worden is dit mogelijk, de uitgekozen locatie moet wel goedgekeurd worden als begraafplaats door de gemeenteraad.

Voor een particulier begraafplaats gelden dezelfde eisen als een reguliere begraafplaats. Houd er ook rekening mee dat je met vaak niet alleen begraven wordt, vaak met andere onbekende.

Graftermijn

De wettelijke grafrust termijn is 10 jaar. Hierna wordt het graf geruimd. Als je ervoor kiest dit te verlengen dien je zelf de datum van de ruiming in de gaten te houden. Een tijdige aanvraag is ook een vereisten. Dit wordt ook wel de grafrechten genoemd. 

Maar wat zijn de kosten van begraven dan?

Bij begraven van een persoon krijg je te maken met kosten. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. De keuze bestaat uit een kerkelijke, particuliere en gemeentelijke begraafplaats. Het komt ook voor dat er begravingen zijn in monumentale parken.

Historische begraafplaats

Of je kiest voor een historische begraafplaats, deze worden vaak beheerd door vrijwilligers. Na de keuze te hebben gemaakt voor een begraafplaats krijg je ook nog te maken met het soort graf, dit is ook een bepalende factor voor de kosten.

Keuzes

De keuze bestaat uit een eigen graf of een algemeen graf . vergeet ook niet dat je een grafmonument moet plaatsen. De gemiddelde kosten voor een graf in Nederland is €3.110, maar zoals al eerder gezegd verschilt dit per gemeente.

De bijzondere begraafplaats uitgelegd

Als er gesproken wordt over een bijzondere begraafplaats dan houd in dat ze een eigen beheerorganisatie en bestuur hebben. Een paarvoorbeelden zijn: kerkhoven verbonden aan een kerk, particuliere begraafplaats, oorlogs- en natuurbegraafplaatsen.

Begraven aanbieders vergelijken in 2020

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op