BEGRAVEN & DE BEGRAFENIS

Er komt bij het proces van begraven en een begrafenis nog veel kijken, ik heb hieronder wat informatie voor je verzameld zodat je keuze proces vereenvoudigd en je inzicht met betrekking tot dit onderwerp verbetert. Zorg dat je goed op de hoogte bent want je kan het zo maar ineens nodig hebben.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies voor een mooie begrafenis

Op 1 centrale plaats begrafenissen vergelijken

Betaal minder premie voor je begrafenis

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

De gemeentelijke begraafplaats uitgelegd

Gemeentelijke begraafplaatsen zijn de meest voorkomende begraafplaatsen. Onderhoud, beheer en de administratieve taken worden gedaan door de gemeente. Het is mogelijk om op de gemeentelijke begraafplaats een bijzondere bestemming te krijgen.

Beheren

De kerkgenootschap krijgt deze plaatsen in beheer. De gemeente blijft echter wel verantwoordelijk voor het beheer en het onderhoud van de bijzondere delen. De gangbare dagen voor begraven zijn maandag tot en met zaterdag. Houd er rekening mee dat op zondagen en christelijke feestdagen het niet mogelijk is om iemand te begraven op gemeentelijke begraafplaatsen

begraven
gemeente begraven

Iedere gemeente moet een gemeentelijke begraafplaats hebben

De wet bepaald dat iedere gemeente tenminste een begraafplaats moet hebben. Echter heb je als gemeente een uitzondering en dat is als er bijvoorbeeld al veel kerkelijke begraafplaatsen in de gemeente zijn en het dus geen toegevoegde waarde heeft.

Eigen grond

Dit is het geval bij ongeveer 20 gemeenten. Je mag als particulier persoon op je eigen grond een bijzondere begraafplaats nemen. Wel moet het voldoen aan alle wettelijke eisen. Je moet toestemming van de gemeente krijgen hiervoor.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een graf?

Let goed op hoelang een graf gehuurd kan worden. Deze periodes kunnen verschillen namelijk. Mocht jij gelovig zijn controleer dan of de begraafplaats aansluit bij jouw geloof. Ook zijn niet alle vormen voor een graf toegestaan, bovengronds begraven worden is bijvoorbeeld een keuze die bij niet veel begraafplaatsen mogelijk is.

Toestemming

Wil je op je eigen grond begraven worden is dit mogelijk, de uitgekozen locatie moet wel goedgekeurd worden als begraafplaats door de gemeenteraad. Voor een particulier begraafplaats gelden dezelfde eisen als een reguliere begraafplaats. Houd er ook rekening mee dat je met vaak niet alleen begraven wordt, vaak met andere onbekende.

Graftermijn

De wettelijke grafrust termijn is 10 jaar. Hierna wordt het graf geruimd. Als je ervoor kiest dit te verlengen dien je zelf de datum van de ruiming in de gaten te houden. Een tijdige aanvraag is ook een vereisten.

begraven graf
kosten begraven

Maar wat zijn de kosten van begraven dan?

Bij begraven van een persoon krijg je te maken met kosten. De kosten hiervoor verschillen per gemeente. De keuze bestaat uit een kerkelijke, particuliere en gemeentelijke begraafplaats. Het komt ook voor dat er begravingen zijn in monumentale parken.

Historische begraafplaats

Of je kiest voor een historische begraafplaats, deze worden vaak beheerd door vrijwilligers. Na de keuze te hebben gemaakt voor een begraafplaats krijg je ook nog te maken met het soort graf, dit is ook een bepalende factor voor de kosten.

Keuzes

De keuze bestaat uit een eigen graf of een algemeen graf . vergeet ook niet dat je een grafmonument moet plaatsen. De gemiddelde kosten voor een graf in Nederland is €3.110, maar zoals al eerder gezegd verschilt dit per gemeente.

De bijzondere begraafplaats uitgelegd

Als er gesproken wordt over een bijzondere begraafplaats dan houd in dat ze een eigen beheerorganisatie en bestuur hebben. Een paarvoorbeelden zijn: kerkhoven verbonden aan een kerk, particuliere begraafplaats, oorlogs- en natuurbegraafplaatsen.

Deze optie wordt overigens weinig gekozen. Wil je weten wat meestal de kosten zijn van een uitvaartpolis? Klik dan snel op de link om naar het artikel te gaan of meer informatie te krijgen.

bijzondere begraafplaats

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op de begrafenis

Goedkope Begrafenis Afsluiten in 2019

Wat is een goedkope begrafenis precies en hoe moet ik de kosten intepreteren? De kosten voor een begrafenis en crematie zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen en de verwachting is dat de kosten ieder jaar met zo een 3.5% tot 4.5% zullen stijgen. Des te meer reden...

Begrafenispolis in 2019 – Alles wat je moet weten

Veel mensen vragen zich nog steeds af wat een begrafenispolis eigenlijk is? Nou dat is vrij simpel, dit is een soort verzekering die je over het algemeen maar een keer afsluit. Je kunt met de begrafenispolis alle kosten die komen kijken bij je begrafenis afdekken....

Begin nu met het vergelijken van een begrafenis

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op