Dankbetuiging, alle mogelijkheden en handige voorbeelden

Dankbetuiging, lees er hier alles over & krijg inspiratie

Een dankbetuiging, je ziet het vaak voorbij komen wanneer een persoon is komen te overlijden. Je kunt op verschillende manieren dankbetuigingen versturen en over het algemeen wordt een dankbetuiging gestuurd door de nabestaanden van de overledene. Vaak gebeurt dit kort nadat de persoon is overleden en het is iets wat in de rouwperiode vaak wordt geregeld. 

Maar wat is de dankbetuiging betekenis eigenlijk? Een dankbetuiging na overlijden is er om mensen te bedanken voor het aanwezig zijn bij de uitvaart, ook andere mensen die de nabestaanden gesteund en hebben meegeleefd krijgen vaak een bedankje.

Een dankbetuiging is eigenlijk net zo belangrijk als een rouwkaart, en het is dan wel zo belangrijk dat je even goed nadenkt over de tekstinhoud. Je wilt iedereen wel de juiste boodschap meegeven in een brief, kaartje of in de krant. We hebben hieronder meer informatie over dankbetuigingen, lees snel verder als je er meer over wilt komen te weten

Dankbetuiging maken

Een dankbetuiging zelf maken kan op verschillende manieren en er zijn niet echt vaste regels die hierbij toegepast moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om de tekst dankbetuiging in een formele of informele vorm te gebruiken, ook kun je kiezen voor een wat persoonlijke dankbetuiging tekst. Over het algemeen wordt er door veel nabestaanden gekozen voor een aantal kleine krachtige zinnen. 

Ben je iemand die erg creatief is en graag wat meer zinnen wil gebruiken? Dat kan, het is jouw dankbetuiging en je kunt zelf bepalen wat erin komt. Je kunt op internet tal van voorbeelden vinden die je kunt gebruiken als inspiratie. Ook bieden uitvaartverzekeringen vaak mogelijkheden om dit soort zaken te regelen. 

Met de post verzenden

Vaak is een dankbetuiging per post voor mensen die wat dichter bij de nabestaanden staan en is een stuk persoonlijker. Je kunt er zelf voor kiezen per ontvanger hoe persoonlijker je de dankbetuiging tekst maakt. Hieronder een voorbeeld dankbetuiging van hoe je het zou kunnen aanpakken.

  • Je kunt in de eerste zin beginnen met te vertellen dat je dankbaar bent voor de steun en betrokkenheid bij het overlijden van jouw dierbaren. Hier zou je in principe ook de naam van de overledene kunnen noemen.
  • In de tweede zin is het mogelijk om te benoemen waarom je de steun en betrokkenheid zo op prijs stelt. Je kunt enkele voorbeelden noemen of gewoon algemene zinnen gebruiken die duidelijk maken wat je wil zeggen.
  • Vervolgens is het de bedoeling dat je de dankbetuiging ondertekend, dit kan op verschillende manier gedaan worden. Zo kun je ervoor kiezen om de naam van de partner, kinderen en kleinkinderen eronder te zetten, maar het is ook mogelijk om alleen de naam van de partner neer te zetten met daaronder alleen kinderen en kleinkinderen. Vervolgens plaats je hieronder de plaats en datum.

Een tip die je handig kunt gebruiken als je dankbetuigingen via de post gaat verzenden. Je kunt namelijk vaak vrijwel alle adressen vinden in het condoleanceregister om de kaartjes te kunnen verzenden. 

Dankbetuiging in de krant

Een dankbetuiging in de krant wordt vaak voor gekozen als de tekst zelf niet persoonlijk bedoeld is, je spreekt via de krant namelijk tegelijkertijd meerdere mensen aan. Over het algemeen wordt de naam van de overledene genoemd in de tekst en wordt er uitgelegd wat de steun en betrokkenheid voor de nabestaanden heeft betekent.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een dankbetuiging gedicht te gebruiken, vervolgens misschien nog met wat enkele woorden die de mensen bedankt en daarna afsluiten met de namen van partner of kinderen en kleinkinderen. Tot slot is het de bedoeling dat je de plaats en datum onder de ondertekening zet.

Dankbetuiging via internet

De post en de krant zijn tegenwoordig een beetje ouderwets geworden. Vaak wordt er namelijk voor gekozen om de dankbetuiging via internet te versturen, een soort van digitale bedankkaart.

Eigenlijk kun je hiervoor ook dezelfde opbouw gebruiken zoals we die hierboven hebben neergezet. Je kunt op internet genoeg voorbeelden vinden die je kunt gebruiken als inspiratie.

Alle aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.2 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 11,74

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

Kinderen gratis meeverzekeren

Wensen tijdens de looptijd aanpasbaar

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 18-03-2020
Laatst geüpdatet op