Hoe zit het met de diabetes en een overlijdensrisicoverzekering?Lees in onze gids hoe het momenteel in zijn werking gaat en waar je allemaal op moet letten

Wat is diabetes en hoe heeft dit invloed op mijn ORV?

Diabetes of suikerziekte, een vervelende aandoening die er voor zorgt dat het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Daardoor wordt er te weinig insuline aangemaakt, en reageert het lichaam niet goed meer op insuline. De meeste mensen hebben last van diabetes type 2, het lichaam krijgt te weinig insuline en reageert niet goed meer op insuline

De andere variant is diabetes type 1, het lichaam vernielt bij deze aandoening cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem maakt dus een fout, als je last hebt van dit type moet je elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Het is niet mogelijk om iets te eten zonder te berekenen hoeveel insuline er nodig is.

Hoe zit het met de overlijdensrisicoverzekering voor diabetes?

Maar hoe zit het bij een overlijdensrisicoverzekering diabetes? Laatst kwam nog in het nieuws dat mensen met diabetes soms wel tot 500% meer premie moeten betalen in vergelijking met gezonde mensen. Independer en de Diabetesvereniging Nederland voerde een onderzoek uit omdat ze zagen dat mensen met diabetes te maken kregen met enorme premieverhogingen voor de overlijdensrisicoverzekering.

Medische verklaring overleggen in het geval van diabetes

Dit gebeurt omdat diabetespatiënten bij het afsluiten van een ORV een medische verklaring moeten voorleggen aan de verzekeraar. Vaak wordt er na het onderzoek dan een zogenaamde diabetestoeslag van 230 procent gerekend. Het vervelende is dat de hoogte van deze toeslag moeilijk te voorspellen is bij het afsluiten.

Diabetes toeslag is variabel

Het bedrag van deze polis is vrij variabel en het verschilt veel per verzekeringsmaatschappij, in sommige gevallen zag Independer zelfs dat de preme opliep met 500%. Veel mensen vragen zich dan ook af of je met diabetes nog wel een overlijdensrisicoverzekering kan afsluiten zonder absurde bedragen te betalen.

Gelukkig is het mogelijk om een ORV te vinden die accepteert in het geval van diabetes. Toch kan het zo zijn dat een overlijdensrisicoverzekeraar je niet accepteert of een hogere premie rekent. Het is dan een kwestie van alle aanvragen langs elkaar houden om te zien welke polis het beste bij je past.

Vergelijk alle overlijdensrisicoverzekering aanbieders

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op