Welke mogelijkheden heb je allemaal voor een duurzame uitvaart in Nederland? Lees onze gids en kom alles te weten over een groene uitvaart in 2020.

Wat is een duurzame uitvaart?

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijkere factor in de Nederlandse samenleving, zo ook in de uitvaartwereld. De crematie en begrafenis is niet alleen waardig maar je zorgt er ook automatisch voor dat het milieu op een effectieve manier ontzien wordt. Uitvaartverzekeraars en organisaties richten zich specifiek op duurzaamheid door een duurzame uitvaart te realiseren. Je kunt ook beginnen met uitvaartverzekeringen vergelijken om alle duurzame opties te bekijken.

Veel mensen die een duurzame uitvaart regelen geven veel om het milieu. Als dit een grote passie is kiezen veel mensen voor een duurzame uitvaart omdat het afscheid wordt ingevuld zoals de overledene het had gewild. Door een steentje bij te dragen aan de natuur heb je een eigen stempel gedrukt op de uitvaart.

Goed werkgeverschap belangrijk bij duurzaam ondernemen

De uitvaartorganisaties zorgen ten eerste voor goed werkgeverschap. Zo zorgen ze voor de samenleving omdat ze een belangrijke maatschappelijke rol kunnen spelen. Door goed werknemerschap in de uitvaartbranche hebben mensen in Nederland de kans om een mooie baan te bemachtigen bij een uitvaartorganisatie. Dat medewerkers hun voldoening halen uit het helpen van anderen in zware tijden staat buiten kijf.

Wat kun je doen voor een duurzame uitvaart?

Zoals je misschien al verwacht kan een rouwstoet het milieu behoorlijk belasten. Zeker als de afstanden tussen plechtigheden groot zijn en er veel gasten op de uitvaart aanwezig zijn kan de rouwstoet bijdragen aan een on-duurzaam karakter van de uitvaart.

Bij een duurzame uitvaart worden er zo weinig mogelijk kilometers gemaakt met de auto, ook kunnen de plechtigheden op dezelfde locatie worden georganiseerd. Indien er toch vervoer aanwezig moet zijn kan er gebruik worden gemaakt van vervoer dat geen CO2 uitstoot. Denk daarbij aan een elektrische auto, platte kar of fiets.

Doorgaans worden er ook keuzes gemaakt op andere gebieden zoals een begrafenis op een natuurbegraafplaats, natuurlijk opbaren of de keuze voor een biologisch afbreekbare urn. Doorgaans worden er een aantal criteria gehanteerd om een duurzame uitvaart te realiseren. Zaken waar je dan aan moet denken zijn:

  • Hernieuwbare grondstoffen gebruiken voor de uitvaart
  • Weinig tot geen toxische stoffen gebruiken
  • Biodiversiteit behouden in het gehele proces van de uitvaart
  • Een energiezuinig productieproces
  • Weinig en efficiënt gebruik van transport
  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

De bedrijfsvoering van uitvaartorganisaties is duurzaam

Uitvaartorganisaties die zich richten op een duurzame uitvaart zorgen ervoor dat de bedrijfsvoering optimaal is ingericht op duurzaamheid. Zo wordt er zoveel mogelijk digitaal gewerkt en wordt er alleen maar duurzaam materiaal gebruikt.

Uitvaartorganisaties doen dit met duurzame inkoop en de belofte om eerlijk zaken te doen met haar klanten. Uitvaartorganisaties zijn er van overtuigd dat op deze manier de uitvaart van zo min mogelijk negatieve invloed op het milieu heeft.

Duurzame uitvaart in teken maatschappelijke betrokkenheid

Een uitvaartorganisatie die veel betrokken is bij een duurzame uitvaart zal er altijd voor willen zorgen dat de maatschappelijke betrokkenheid optimaal is. We komen namelijk allemaal te overlijden.

Door dit op een open, transparante en maatschappelijk verantwoorde manier te benaderen wordt de Nederlandse samenleving daar mee geholpen omdat iedereen kan zorgen voor een waardig afscheid voor nabestaanden, terwijl dit van zo min mogelijk belastende invloed is op de rest van de samenleving en maatschappij.

Duurzame materialen zoals duurzame kist en duurzaam graf

Een duurzame uitvaart bestaat uit meer dan wat we hierboven besproken hebben. Er is namelijk ook een groot verschil tussen een normale crematie of begrafenis en het is tijdens een duurzame uitvaart mogelijk om gebruik te maken van een zogenoemde duurzame kist.

Er wordt dan vooral gebruik gemaakt van duurzame materialen die gemakkelijk te verkrijgen zijn en die weer opnieuw gemaakt kunnen worden in de natuur. Het komt soms zelfs voor dat er een kist wordt gemaakt van gerecyclede materialen waardoor er nog minder belasting is op het milieu.

Dit noemen ze een duurzaam graf. Je kiest hier vaak voor als je heel bewust het milieu zo weinig mogelijk wil aantasten.

Door op deze manier uitvaarten in te richten kunnen de kinderen en kleinkinderen van de toekomst profiteren van onze duurzame manier van handelen.

Het gebruiken van een digitale rouwkaart

Je kunt tegenwoordig heel gemakkelijk online rouwkaarten versturen. Door deze effectieve manier van verzending hoef je geen papier te gebruiken. Als je met de uitvaartverzorger overlegd over het type rouwkaart dat je wil kun je diverse professionele rouwkaarten selecteren.

Doneren aan een goed doel in ruil voor het bloemstuk

Vaak zie je dat mensen die gekozen hebben voor een duurzame uitvaart de bloemen schrappen en de gasten  te vragen deze te vervangen voor een goed doel.

Als de persoon in kwestie bijvoorbeeld overleden aan een ziekte zoals kanker heeft hij/zij de mogelijkheid om een donatie te vragen voor een instantie die zich hiervoor inzet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Unicef of War Child.

Duurzame uitvaart bij uitvaartverzekeraars bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op