Euthanasie en de begrafenisverzekering, waar moet je allemaal op letten en wat zijn de voorwaarden en regels die op dit moment gelden? Lees alles door om op de hoogte te zijn in 2020.

Euthanasie en een begrafenisverzekering in 2020

Veel mensen houden er geen rekening mee dat begrafenisverzekeraars alleen geld uitkeren als er sprake is van een natuurlijke dood. Een niet-natuurlijke dood heeft meestal als gevolg dat er geen uitkering kan plaatsvinden. Toch zijn er bepaalde uitzonderingen mogelijk zoals bijvoorbeeld het geval is bij euthanasie.

Niet-natuurlijke dood

Als je euthanasie pleegt dan sterf je geen natuurlijke dood. Dat betekent dat je je in de praktijk aan een aantal voorwaarden moet houden voordat de begrafenisverzekeraar tot uitkeren overgaat. Je sterft een niet-natuurlijke dood met euthanasie omdat je bewust een giftige stof krijgt toegediend.

Voorwaarden bij euthanasie

Een aantal van die voorwaarden zijn dat je langer klant bent dan de wachttijd die gehanteerd wordt door de begrafenisverzekeraar. Doorgaans gaat het hier om 2 jaar, indien je dus al langer als 2 jaar klant bent krijgen de nabestaanden gewoon een dekking uitgekeerd door de verzekeraar. Indien dit niet het geval is, dan krijg je de betaalde premie terug.

Geen voorwaarden bij euthanasie

Sommige verzekeringsmaatschappijen hebben geen extra voorwaarden in het geval van euthanasie, bij deze verzekeraars ontvangen de nabestaanden hoe dan ook dekking van de begrafenisverzekering na een niet-natuurlijke dood.

Euthanasie en verzekeraars

Het hebben van een begrafenisverzekering en euthanasie, een lastig onderwerp, hoe wordt er gehandeld in de praktijk? De meeste verzekeraars zijn bij dit soort complexe kwesties waarin euthanasie voorkomt gewoon bereid om een bedrag uit te keren. Maar wel zijn er voorwaarden die beperkend kunnen zijn waar je wel degelijk rekening mee moet houden.

Hoe is het in Nederland geregeld?

De welbekende verzekeraar DELA keert bij een situatie waarin euthanasie voorkomt altijd uit, hier wordt dus niet gekeken naar looptijd of situatie. Yarden stelt in haar voorwaarden dat de minimale looptijd 6 tot 24 maanden moet zijn geweest, dit is afhankelijk van het type begrafenisverzekering dat je hebt afgesloten bij Yarden.

Monuta stelt in haar voorwaarden dat er altijd wordt uitgekeerd wanneer de gezondheidsvragen bij het begin van de afsluiting van de begrafenispolis naar waarheid zijn ingevuld. Als dit niet het geval is dan wordt er een looptijd van minimaal twee jaar geëist.

Lees de voorwaarden en regels goed door

Zoals u al leest en zelf waarschijnlijk al hebt bedacht is het erg verstandig om de voorwaarden goed en aandachtig door te lezen. Het kan namelijk zijn dat een verzekeraar beter bij je past in sommige situaties waarin euthanasie een rol speelt, niet elke situatie is hetzelfde en zo kijkt een verzekeraar er ook naar.

Beperkende voorwaarden

Het komt vaak voor dat  er beperkende voorwaarden aan de begrafenisverzekering dekking wanneer de verzekerde komt te overlijden als gevolg van euthanasie, een aantal voorbeelden:

  • De wettelijke regels die gelden voor euthanasie zijn gevolgd, deze regel is altijd van toepassing.
  • De verzekerde is een minimale periode aangesloten bij de begrafenisverzekeraar, we hebben het hier over de zogenoemde wachttijd.
VerzekeraarVerzekeraar keert uit bij:Review
DELAAltijdLezen
ArdantaMinimaal 1 jaar looptijd polisLezen
MonutaVolledige uitkering bij euthanasie indien gezondheidsvragen bij de medische selectie naar waarheid zijn beantwoord. Anders vindt de uitkering pas na 2 jaar plaatsLezen
YardenMinimaal 6 maanden of 2 jaar looptijd, afhankelijk van de polis.Lezen
PCUitvaartLooptijd minimaal 2 jaarLezen

Begrafenisverzekering met euthanasie bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op