Grafsteen uitkiezen bij de begrafenis, kom er hier alles over te weten

Geschikte grafsteen vinden kan lastig zijn

Een grafsteen uitzoeken is voor veel mensen gemakkelijk maar voor anderen is het een van de moeilijkste dingen van het leven. Er is in Nederland een groot aanbod aan natuursteen leveranciers die kant en klare grafmonumenten hebben klaarstaan. Je kunt langs zo’n leverancier gaan en direct een grafsteen uitzoeken voor na de begrafenis.

Het is belangrijk dat je dan een lettersoort kiest en dat je bepaalt welke kleur letters je in de grafsteen gegraveerd wil hebben. Het kan natuurlijk zo zijn dat je een bepaalde vorm steen in gedachte hebt of dat je een persoonlijke grafsteen wil.

Dit is ook mogelijk want veel bedrijven hebben ontwerpers in dienst om de beste grafsteen te ontwikkelen. Lees verder om erachter te komen welke opties je nog meer hebt, denk daarbij aan de steensoort, het soort bewerking en andere decoraties die mogelijk zijn. Wil je graag meer lezen over de begrafenis? Klik dan op de link.

Welke vorm moet de grafsteen hebben en wat voor type steen kiest u?

Het kiezen van een type steen is een van de belangrijkste onderdelen, je hebt steensoorten met diverse eigenschappen.

Het type steen heeft ook invloed op de vorm van de grafsteen dus het is belangrijk om goed onderzoek te doen. Le es hieronder verder welke soorten natuursteen er allemaal beschikbaar zijn. Een goede uitvaartpolis is erg verstandig wanneer je wil kiezen voor een dure steensoort, wees verstandig want een goedkope begrafenis is beter voor de portemonnee. 

  Een geschuurde grafsteen, een gezoete grafsteen of een korrelige grafsteen

  Een graniet steen is van zichzelf vrij korrelig. Echter kan deze steen bewerkt worden zodat deze glad gemaakt wordt. Er zijn over het algemeen 3 verschillende manieren om deze natuursteen te bewerken.

  Je kunt met schuur en polijstschijven verschillende gradaties van glans bereiken. Zo is er de mogelijkheid om gezoet graniet te gebruiken, deze heeft een matte glans.

  Ook kun je deze steen polijsten waardoor je een hoogglans steen krijgt. Er wordt ook vaak voor een ruwe steen gekozen waardoor het licht net weer anders weerkaatst.

  Op deze manier maak je maximaal gebruik van het bijzondere karakter van dit natuurproduct. Je hebt graniet leverbaar in diverse kleuren en soorten. Als je speciale wensen hebt is er dus een hele hoop mogelijk als je een grafsteen wil uitkiezen.

  Grafmonumenten die gemaakt worden van graniet

  Je kunt tegenwoordig zien dat graniet de meest gebruikte steensoort is bij het maken van grafmonumenten. Dit omdat het een relatief goedkope steensoort is die erg sterk is en dus uitstekend geschikt is als grafsteen. In Nederland hebben we regelmatig te maken met regen waardoor een vochtbestendige grafsteen een pre is.

  Graniet is erg sterk en een natuursteen die gebruikt wordt vanwege de grote duurzaamheid. Graniet is zuurbestendig, slijtvast en vorstbestendig en wordt vaak gebruikt voor buiten monumenten en sierbestrating.

  Graniet wordt vaak in China en India geworven maar het komt ook uit Zuid-Afrika. Elke soort is uniek en in veel verschillende kleuren en in verschillende motieven. Je kunt kiezen voor de kleur grijs of bruin. Je kunt ook zwarte granieten stenen uit Zuid-Afrika halen. De soorten African Black en Impala komen dan veel voor.

  Hardstenen grafstenen, een klassieke grafsteen

  Hardsteen is een van de meest bekende en meest gebruikte natuursteensoorten. Tegenwoordig is graniet de meest populaire grafsteensoort.

  Het was vooral vroeger zo dat hardsteen gebruikt. De meest gebruikte hardsteen is Belgisch hardsteen. Dit is een kalk soort die gemakkelijk bewerkbaar is.

  Je kunt daardoor goed versieringen en lijnen in een gedenkteken worden gegraveerd. Het is wel zo dat Belgisch hardsteen een stuk zachter is dan graniet waardoor deze extra kwetsbaar is. Zeker als de grafsteen voor een langere tijd bestand moet zijn tegen schade

  De keuze voor een marmeren grafsteen

  Er zijn veel mensen die een lichtgekleurd grafmonument willen. Je komt dan snel uit op marmer, deze grafsteen is een unieke en stijlvolle natuursteen die al eeuwen gebruikt wordt in luxe gebouwen en monumenten.

  Ook deze natuursteen is kwetsbaarder dan graniet en er zijn diverse soorten beschikbaar die vorstbestendig zijn.

  Het is ook mogelijk om een zwerfkei als grafsteen te kiezen

  Een zwerfkei is een zachte natuurlijke steen die een mooie element vormt voor in een gedenkteken. Door de natuurlijke uitstraling zonder al te veel decoratie is de zwerfkei een mooie grafsteen.

  Je ziet vaak dat een zwerfkei gecombineerd wordt met een bronzen belettering op het grafmonument. Met de zwerfkei kun je veel kanten op, er zijn talloze combinaties of ontwerpen mogelijk.

  Een glazen grafsteen

  Je kunt alle kanten op met glas. Met glas kun je een perfect grafmonument maken voor uw dierbare. Met glas kun je erg veel persoonlijke kenmerken toevoegen aan de grafsteen.

  Je kunt glas buigen, lakken, laseren en smelten. Een glazen grafsteen is een uitstekende optie als persoonlijkheid een belangrijke factor is bij het ontwerpen van een grafmonument.

  Een grafsteen van Teakhout

  Het is mogelijk om een houten grafsteen te maken die goed bestand is tegen alle weersinvloeden in Nederland. Meestal wordt er teakhout gebruikt om houten grafmonumenten te maken.

  De mooie zachte en natuurlijke uitstraling in combinatie met duurzaamheid maken een grafsteen van teak een uitstekende keuze.

  Grafstenen bij begrafenisverzekeraars vergelijken

  Waardering

  9,6 / 10

  ★★★★★ 

  Dienstpakket + geld bedrag

  Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 8,58

   Voordelige combinatie uitvaartverzekering

  Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

  Waardevaste premie

  Waardering

  8.6 / 10

  ★ ★★★★

  Verzekerd Bedrag

  € 8.000

  Kinderen gratis?

  tot 21 jaar

  Maandelijkse premie

  € 9,98

  ✓ Premielooptijd tot 85 jaar

  ✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

  ✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

  Waardering

  8.7 / 10

  ★★★★★ 

  Uitvaartverzorger + geld bedrag

  Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

  Kinderen gratis?

  tot 18 jaar

  Maandelijkse premie

  € 10,57

  ✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

  Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

  Waardevaste premie

  Waardering

  8,9 / 10

  ★★★★ 

  Geld bedrag

  Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

  Kinderen gratis?

  tot 18 jaar

  Maandelijkse premie

  € 14,08

  Niet online afsluitbaar

  Waardering

  0 / 10

  ★★

  Verzekerd Bedrag

  € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 17,24

  Niet online afsluitbaar

  Waardering

  0 / 10

  ★★

  Verzekerd Bedrag

  € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 13,51

  Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
  Laatst geüpdatet op