Wil jij weten hoe lang een begrafenis gemiddeld duurt? Lees onze handige gids om er achter te komen.

Hoe lang duurt een begrafenis?

Veel mensen vragen ons hoe lang een begrafenis duurt. Een begrafenis heeft niet direct een vaste tijd en het hangt van de invulling van de begrafenis af. Een sobere en kleine begrafenis duurt doorgaans 2 uur. Als er sprake is van een grotere uitvaart met een condoleance vooraf, een kerkdienst en koffiedienst dan kun je rekenen op 3 tot 5 uur.

Om je een goed beeld te geven van de activiteiten tijdens een begrafenis hebben we een opsomming gemaakt zodat je kunt inschatten hoe lang een begrafenis duurt. Lees je met ons mee?

Een begrafenisplechtigheid

Zo kan er sprake zijn van een begrafenisplechtigheid, dat is een afscheidsbijeenkomst voorafgaand aan de begrafenis. Meestal hebben de nabestaanden samen met de uitvaartverzorger gekeken hoe deze begrafenisplechtigheid ingevuld moet worden. De uitvaartverzorger zorgt er als ceremoniemeester voor dat de begrafenisplechtigheid goed verloopt. Denk bijvoorbeeld aan muziek of eventuele sprekers op de begrafenis.

Hoe lang duurt een religieuze begrafenisplechtigheid?

Als er sprake is van een religieuze begrafenisplechtigheid is de kans groot dat de plechtigheid vooraf aan de graflegging plaatsvind. Een religieuze dienst vindt meestal plaats op een religieuze plek zoals een kapel. Meestal is er ook een geestelijke aanwezig die de dienst moet organiseren en leiden. Tijdens zo’n plechtigheid is er ruimte voor lezingen, muziek en gebeden. Doorgaans duurt een religieuze begrafenisplechtigheid al snel 1,5 uur.

Hoe lang duurt een niet religieuze begrafenisplechtigheid?

Als er sprake is van een niet religieuze begrafenisplechtigheid is er vaak een minder formele sfeer als in vergelijking met een religieuze dienst. Deze duren vaak wat langer omdat er meer ceremoniële activiteiten plaatsvinden. Tijdens een niet religieuze dienst staan de herinneringen aan de overledene centraal, afhankelijk van een aantal sprekers kan de dienst doorgaans langer dan 45 duren.

Condoleren tijdens begrafenis

Er is tijdens een begrafenis altijd een moment waarop nabestaanden gecondoleerd kunnen worden. Dit gebeurt doorgaans op verschillende manieren, een voorbeeld hiervan is dat nabestaanden op een rij staan om gecondoleerd te worden met het verlies. Vaak gebeurt dit in de buurt of voor de kist. Vragen zoals: wat zeg je als iemand is overleden? Druk op de link voor alle informatie over dit onderwerp.

Een kerkdienst voor de overledene

Soms is er ook nog sprake van een kerkdienst. Doorgaans wordt er samen met de uitvaartverzorger contact gelegd met een pastoor om de inhoud van de dienst samen te stellen en om de muziek tijdens de kerkdienst door te spreken. Soms is er sprake van een eigen kerkboekje of liturgie. Deze stellen de nabestaanden meestal zelf samen.

Graflegging van de overledene

Na een plechtigheid wordt de overledene naar een laatste rustplaats gebracht, dit wordt ook wel de graflegging genoemd. Als de kist naar de begraafplaats gedragen is kan er afscheid genomen worden van de overledene. Soms wordt er nog iets gezegd door de geestelijke of familie en het kan voorkomen dat de nabestaanden nog een laatste eerbetoon willen doen.

Koffiekamer na de begrafenis

Na de graflegging is er meestal een ruimte gereserveerd voor de nabestaanden en bezoekers om met elkaar na te praten. In een uitvaartcentrum is vaak een koffiekamer beschikbaar, maar vaak wordt er ook een cafe of restaurant in de buurt bezocht.

Door dit moment van samenkomen kunnen veel mensen steun vinden in het verwerkingsproces. Het is prettig om een gelegenheid te hebben om met naasten de mooie momenten van de overleden persoon te herdenken.

Er zijn verschillende invullingen mogelijk. Sommige nabestaanden houden het eenvoudig met koffie, cake en thee. Anderen serveren veel hapjes en een borrel terwijl andere families het prettig vinden om in een kleine groep uit eten te gaan.

Lees hier meer over

 

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op