Hoe kun je de beste islamitische uitvaartverzekering vinden? Lees onze gids om er achter te komen welke culturele gebruiken en normen er gelden.

Islamitische uitvaart, hoe werkt dat in 2020?

Alle culturen en geloven hebben verschillende manier om een laatste eer te bewijzen aan overleden personen, een islamitische uitvaartverzekering past daar uitstekend bij. Binnen de islam wordt de uitvaart op een totaal andere manier vormgegeven in vergelijking met de Nederlandse cultuur.

In Nederland gaat het er anders aan toe

In Nederland zijn we bijvoorbeeld gewend aan een dienst, een aantal sprekers en muziek. Daarna gaat iedereen naar de begraafplaats of het crematorium om de overledene de laatste eer te bewijzen. Vaak wordt er nog een koffietafel georganiseerd. Bij een islamitische uitvaart gaat het er anders aan toe.

Verschillende rituelen

In de islam zijn er verschillende rituelen die samenhangen met het overlijden van iemand en het afscheid nemen daarvan. Als iemand is overleden, wordt diegene eerst drie keer gewassen door de nabestaanden. Nadat dit is gebeurd wordt de overledene in enkele doeken gewikkeld, waarna er gebeden wordt richting Mekka.

Islamitische uitvaart in Nederland

Over het algemeen is een islamitische uitvaart in de grote lijnen vastgesteld. Veel rituelen komen overeen, toch zijn er nog steeds verschillen per cultuur en regio. Omdat er op dit moment bijna 1 miljoen moslims in Nederland wonen speelt de islamitische uitvaart een steeds grotere rol in de samenleving.

Er zijn genoeg uitvaartverzekeraars die een uitvaart voor moslims kunnen realiseren. Lees snel verder in onze gids om alles te weten komen over een uitvaart in de islamitische cultuur.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens de uitvaartverzekering vergelijk.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een islamitische uitvaartverzekering.

Alleen begrafenis, geen crematie

Binnen de islam wordt een overledene persoon altijd begraven, meestal individueel per graf. Binnen deze cultuur is het erg belangrijk dat de overleden persoon eeuwige grafrust krijgt, wat vaak in Nederland niet mogelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat men vaak een graf koopt voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar). Hierom willen moslims vaak in het land waar ze oorspronkelijk woonden begraven worden.

De eeuwige grafrust

Dat komt doordat ze daar wel een garantie hebben op eeuwige grafrust. Daarnaast begint er wel een trend te ontstaan dat er steeds meer moslims in Nederland begraven worden, vlakbij hun familie. Zo neemt de vraag naar islamitische uitvaarten steeds meer toe, vooral in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam. In Almere is er al een islamitische begraafplaats geopend, waar ook eeuwige grafrust is gegarandeerd.

De begrafenis wordt snel georganiseerd

Binnen de islamitische cultuur is het normaal dat als er iemand overleden is, deze persoon binnen 24 uur wordt begraven. Ook al is dit meestal niet mogelijk in Nederland, proberen de meeste families wel om dit zo snel mogelijk te doen. Hier komt het opbaren van een persoon niet voor, zoals in westerse landen wel gebruikelijk is.

De begraving van overledene

Als een moslim is overleden, wordt de persoon meestal zonder kist begraven, terwijl zij op hun rechterzij liggen. Ook is het normaal dat hun hoofd daarbij naar Mekka wijst. Als dit eenmaal is gebeurd volgt er een rouwperiode van 3 dagen. Binnen de islam is het normaal om niet lang stil te staan bij verlies, als wordt het steeds normaler dat er een rouwperiode van 40 dagen wordt gehouden.

Als deze voorbij zijn, komen de nabestaanden nog een keer samen om de overledene te eren. Het graf van de overledene wordt een belangrijke plek voor de nabestaanden, waar ze nog vaker samen zullen komen.

Moslim uitvaartverzekering afsluiten

Een uitvaartverzekering islamitisch afsluiten is steeds normaler aan het worden. Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 1 miljoen moslims, wat inhoudt dat er een groot deel is die op het gebied van overlijden en rouwverwerking andere wensen hebben dan in Nederland gebruikelijk is.

Omdat we natuurlijk willen dat het verwerken van het verlies van een dierbare voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt, stellen uitvaartverzekeraars steeds vaker pakketten samen dat past bij de wensen van de islam.

Speciale kennis over islamitische uitvaart

Als een moslim in Nederland overlijdt, is het fijn als de uitvaartverzekeraar enige kennis van zaken heeft over een islamitische uitvaart, omdat de gebruiken hiervan voor een normale Nederlander vreemd zijn. Mocht u als moslim dan een normale uitvaartverzekering hebben, dan zult u niet de uitvaart krijgen die u wilt krijgen. Deze is namelijk aangepast aan de Nederlandse cultuur.

Welke onderdelen zijn nog meer belangrijk

Er zijn verschillende onderdelen die een rol spelen bij een islamitische begrafenis, waar u als verzekerde verstand van moet hebben. Zo zullen er bij deze voor andere diensten kosten gemaakt worden dan bij een westerse begrafenis. Wil je weten wat de kosten van een uitvaart zijn? Lees dan hier verder.

Zo dient er bij een islamitische begrafenis rekening gehouden te worden met het samenkomen voor het gebed, voor de doeken waarin de overledene wordt gewikkeld, de eeuwige grafrust, dat het het liefst binnen een dag dient te gebeuren en dat het eventueel in het buitenland moet plaatsvinden.

Waarom een islamitische uitvaartverzekering?

Zoals u hierboven vast al gemerkt zal hebben, zijn er de begrafenis bij moslims hele andere eisen dan aan een gemiddelde Nederlandse uitvaart.

Daarom worden er tegenwoordig steeds meer islamitische uitvaartverzekeringen aangeboden, zodat iedereen op zijn eigen manier afscheid kan nemen van hun dierbaren. Want de behoefte om afscheid te nemen van onze dierbaren is voor iedereen even groot, maar gebeurt bij iedereen op een andere manier.

Kosten islamitische uitvaart

Een uitvaart kost natuurlijk geld. Een aantal vragen die kunnen opdoemen zijn bijvoorbeeld hoe duur is een graf? En wat kost de rouwauto precies? Elke begrafenis is uniek en de kosten van een islamitische uitvaart kunnen dus behoorlijk verschillen. Om een goede begroting te maken van de totale kosten van een islamitische uitvaart moet worden gekeken naar de wensen en mogelijkheden. Er gelden echter wel een paar regels bij het organiseren van een begrafenis:

 • Het is verplicht dat een moslim in zijn eigen graf wordt begraven
 • Het is niet toegestaan om een graf te delen
 • Het lichaam van een moslim mag na 20 jaar niet verwijderd worden uit het graf

Omdat een islamitische uitvaart behoorlijk wat organisatie vergt kost het afsluiten van een islamitische uitvaartverzekering vaak wat meer. Sommige mensen willen graag in het land van herkomst begraven worden. Er moeten dan nog meer kosten gemaakt worden.

De totale kosten hangen af van de verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden, en wisselt per situatie. We raden je aan om de mogelijke kosten vooraf door te nemen, daarna kun je makkelijk bepalen welk verzekerd bedrag je nodig hebt.

Welke standaardkosten bij een islamitische uitvaart?

 • Rouwauto voor dodenwassing, dodengebed (moskee) en begrafenis
 • Bezorgen en leveren van uitvaartkist
 • Lijkwade met benodigdheden voor lijkwassing
 • Verzorgen rituele lijkwassing
 • Religieuze begeleiding (door Nederlands sprekende) imam
 • Kosten van persoonlijke wensen
 • Gemiddelde kosten: €2000

Kosten voor een islamitische uitvaart in Nederland

 • Graf (met eventuele onderhoudskosten)
 • Afkoping van de grond van het graf
 • De begraafrechten
 • Standaardkosten €2000 + Gemiddelde kosten: €5000 voor graf afkopen

Kosten voor een islamitische uitvaart land van herkomst

 • afhandeling van alle formaliteiten en documenten (gemeente, consulaat, ambassade)
 • transportkosten van overledene per vliegtuig
 • tickets voor nabestaande en begeleiders
 • transport en formaliteiten in het land van bestemming
 • Standaardkosten €2000 + Gemiddelde kosten: €2500 tot €4000

Gewoontes en visie islamitische uitvaart

Moslims hebben een bepaalde visie op de uitvaart. Het allereerste wat een moslim dient uit te spreken in geval van overlijden is “aan Allah behoren wij en voorwaar tot Hem zullen Wij terugkeren”. Na deze uitspraak dien je het doel van het leven voor je ogen te zien. Volgens de islam is de wereld enkel een plaats van bezoeking en beproevingen. Het gedenken van Allah in deze moeilijke periode is het beste wat een moslim kan doen.

Rouwen om een overledene is een normale zaak in de islam. Het uiten van rouw door huilen is toegestaan omdat het een vorm van verlossing is. Er gelden hier wel regels, normaal huilen is toegestaan, maar gehuil dat wordt gehoord op grote afstand is niet toegestaan.

Over de rouwperiode is de Hadeeth duidelijk. Een vrouw mag niet meer dan 3 dagen rouwen, behalve wanneer het haar man betreft. Dan mag de rouwperiode 4 maanden en 10 dagen duren.

Regels Nederland

Het is in Nederland gebruikelijk dat een graf na 20 jaar geruimd wordt. Het komt regelmatig voor dat moslims er voor kiezen om een graf af te kopen. Op die manier kan het graf na 20 jaar nog steeds intact gehouden worden en wordt het ontbonden lichaam niet verplaatst. Het is ook mogelijk om de ligplaats in het graf na 20 jaar te verlengen. Je kunt de ligplaats in het graf elk jaar verlengen.

Veel moslims zien het afkopen van een graf als beste optie omdat er een garantie wordt geboden. Moslims willen gegarandeerd zijn van het eeuwige graf en het afkopen van een ligplaats is dan de beste optie. Je moet er wel rekening mee houden dat het afkopen van een ligplaats ongeveer 5000 euro kost.

Meer informatie

Islamitische uitvaartverzekering vergelijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op