ISLAMITISCHE UITVAARTVERZEKERING - LEES ER HIER NU ALLES OVER!

Alle culturen en geloven hebben verschillende manier om een laatste eer te bewijzen aan overleden personen. Zo ook binnen de islam, waar het er op een andere manier aan toe gaat dan in Nederland voor de meeste mensen normaal is. Daarom kijken we in dit artikel hoe het er hier aan toe gaan en hoe een uitvaartverzekering hier van pas kan zijn.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaartverzekering.

Op 1 centrale plaats uitvaartverzekeringen vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaartverzekering

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Een andere cultuur en dienst gebruiken

Waar we in Nederland voornamelijk gewend zijn geraakt aan een dienst, enkele sprekers en muziek waarna iedereen naar de begraafplaats wandelt waar we de persoon laten zakken in diens graf. Vervolgens wordt er nog een koffietafel georganiseerd waarbij mensen elkaar condoleren en mooie herinneringen kunnen ophalen.

Waar dit heel normaal is, gaat het er bij de islam toch iets anders aan toe. Omdat het best wel interessant is om te zien hoe het er binnen andere culturen aan toe gaat en hoe ze daar een laatste eer aan bewijzen, kijken we in dit artikel hoe ze dat precies doen.

Hoe de overledene wordt behandeld

In de islam zijn er verschillende rituelen die samenhangen met het overlijden van iemand en het afscheid nemen daarvan. Als iemand is overleden, wordt diegene eerst drie keer gewassen door de nabestaanden. Nadat dit is gebeurd wordt de overledene in enkele doeken gewikkeld, waarna er gebeden wordt richting Mekka.

Er zijn veel uitvaartverzekeringen die islamitische uitvaarten dekken zoals: Yarden uitvaartverzekering, Monuta uitvaartverzekering, Ardanta uitvaartverzekering en DELA uitvaartverzekering.

islamitische uitvaartverzekering
islamitische begraafplaats

Altijd begraven, nooit gecremeerd

Binnen de islam wordt een overledene persoon altijd begraven, meestal individueel per graf. Binnen deze cultuur is het erg belangrijk dat de overleden persoon eeuwige grafrust krijgt, wat vaak in Nederland niet mogelijk is. Dit heeft te maken met het feit dat men vaak een graf koopt voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar). Hierom willen moslims vaak in het land waar ze oorspronkelijk woonden begraven worden.

Dat komt doordat ze daar wel een garantie hebben op eeuwige grafrust. Daarnaast begint er wel een trend te ontstaan dat er steeds meer moslims in Nederland begraven worden, vlakbij hun familie. Zo neemt de vraag naar islamitische uitvaarten steeds meer toe, vooral in grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam. In Almere is er al een islamitische begraafplaats geopend, waar ook eeuwige grafrust is gegarandeerd.

Begrafenis zo snel mogelijk.

Binnen de islamitische cultuur is het normaal dat als er iemand overleden is, deze persoon binnen 24 uur wordt begraven. Ook al is dit meestal niet mogelijk in Nederland, proberen de meeste families wel om dit zo snel mogelijk te doen. Hier komt het opbaren van een persoon niet voor, zoals in westerse landen wel gebruikelijk is.

De begraving

Als een moslim is overleden, wordt de persoon meestal zonder kist begraven, terwijl zij op hun rechterzij liggen. Ook is het normaal dat hun hoofd daarbij naar Mekka wijst. Als dit eenmaal is gebeurd volgt er een rouwperiode van 3 dagen. Binnen de islam is het normaal om niet lang stil te staan bij verlies, als wordt het steeds normaler dat er een rouwperiode van 40 dagen wordt gehouden.

Als deze voorbij zijn, komen de nabestaanden nog een keer samen om de overledene te eren. Het graf van de overledene wordt een belangrijke plek voor de nabestaanden, waar ze nog vaker samen zullen komen. 

Waarom islamitische uitvaartverzekeringen?

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 1 miljoen moslims, wat inhoudt dat er een groot deel is die op het gebied van overlijden en rouwverwerking andere wensen hebben dan in Nederland gebruikelijk is. Omdat we natuurlijk willen dat het verwerken van het verlies van een dierbare voor iedereen zo soepel mogelijk verloopt, stellen uitvaartverzekeraars steeds vaker pakketten samen dat past bij de wensen van de islam.

Kennis van islam uitvaart kan fijn zijn

Als een moslim in Nederland overlijdt, is het fijn als de uitvaartverzekeraar enige kennis van zaken heeft over een islamitische uitvaart, omdat de gebruiken hiervan voor een normale Nederlander vreemd zijn. Mocht u als moslim dan een normale uitvaartverzekering hebben, dan zult u niet de uitvaart krijgen die u wilt krijgen. Deze is namelijk aangepast aan de Nederlandse cultuur.

Wat is nog meer van belang?

Er zijn verschillende onderdelen die een rol spelen bij een islamitische begrafenis, waar u als verzekerde verstand van moet hebben. Zo zullen er bij deze voor andere diensten kosten gemaakt worden dan bij een westerse begrafenis. Zo dient er bij een islamitische begrafenis rekening gehouden te worden met het samenkomen voor het gebed, voor de doeken waarin de overledene wordt gewikkeld, de eeuwige grafrust, dat het het liefst binnen een dag dient te gebeuren en dat het eventueel in het buitenland moet plaatsvinden.

Waarom een aparte uitvaartverzekering?

Zoals u hierboven vast al gemerkt zal hebben, zijn er de begrafenis bij moslims hele andere eisen dan aan een gemiddelde Nederlandse uitvaart. Daarom worden er tegenwoordig steeds meer islamitische uitvaartverzekeringen aangeboden, zodat iedereen op zijn eigen manier afscheid kan nemen van hun dierbaren. Want de behoefte om afscheid te nemen van onze dierbaren is voor iedereen even groot, maar gebeurt bij iedereen op een andere manier. Uitvaartverzekering afsluiten is dus zeker een slim idee.

Direct uitvaartverzekering vergelijken? Klik dan op de button of op de link om meer informatie over vergelijken te lezen.

islamitische uitvaart

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaartverzekeringen

Uw partner en een uitvaartverzekering

Het kan natuurlijk zijn dat je aan het kijken bent naar een uitvaartverzekering en dat je jezelf afvraagt: Kan ik dit beter alleen afsluiten of een uitvaartverzekering met mijn partner afsluiten? Om daar goed antwoord op te krijgen helpen we je op weg met een aantal...

Het afkopen van uw uitvaartverzekering

Bent u van plan om binnenkort uw uitvaartverzekering af te kopen, omdat u tot de conclusie bent gekomen dat hij wellicht niet meer bij u past. Een uitvaartverzekering sluit men meestal af voor het leven. U betaalt een vast bedrag elke maand, tot u komt te overlijden...

De Nabestaandenverzekering

Ons overlijden is iets waar we uiteraard niet graag over nadenken. Toch is het nodig om hiervoor bepaalde zaken voor te regelen.U wilt natuurlijk voorkomen dat uw nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan, of ze nog alles moeten regelen in een paar dagen...

Begin nu met het vergelijken van een uitvaartverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op