Alles te weten komen over de koopsom uitvaartverzekering in Nederland!

Wat is een koopsom uitvaartverzekering precies? Stel, je wil in een keer alles rondom je uitvaartverzekeringen regelen, dat is mogelijk met de koopsom uitvaartverzekering. Je verzekert namelijk een geldbedrag voor de uitvaart waarbij je de premie in een keer betaalt. Daardoor hoef je niet meer elke maand een bedrag aan premie te betalen, je kunt dus in een keer je uitvaart regelen.

Zelf je verzekerde bedrag kiezen

Je kunt bij de koopsom uitvaartverzekering zelf bepalen welk bedrag je wil verzekeren. Het is alleen mogelijk om te betalen met een koopsom door te kiezen voor een van de kapitaal uitvaartverzekeringen.

Het bedrag dat je met de kapitaal uitvaartverzekering verzekerd hoort bij je bezittingen in box 3. Dat betekent dat het bedrag niet aftrekbaar is, maar wel kan beschikken over een vrijstelling. Je hoeft de opgebouwde waarde tot en met €7.033 niet aan te geven. Wil  je meer weten over de uitvaartverzekering en belasting? Lees dan ons informatieve artikel.

Voor wie het meest geschikt?

Over het algemeen kiezen mensen die iets meer geld te besteden hebben voor een koopsompolis. Ook senioren die op een latere leeftijd nog een polis willen afsluiten kunnen prima aan de gang met de koopsom uitvaartverzekering.

Daardoor heb je de zekerheid dat er na het overlijden een bedrag beschikbaar is voor de uitvaart. Daarnaast heb je nog een aantal aanzienlijke voordelen als je kiest voor een koopsom polis. Wil je alles te weten komen over de koopsom uitvaartverzekering? Lees dan snel onze gids en kom alles te weten over de voor- en nadelen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een polis in Nederland.

Verschil natura- en kapitaal uitvaartverzekering

Het grote verschil is meteen duidelijk als je een kapitaalverzekering zoals de eenmalige koopsom bekijkt. Als je kiest voor een koopsomverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden. Op deze manier hebben de nabestaanden de vrijheid om een uitvaart zelf te regelen. Bij een natura uitvaartverzekering worden er diensten en producten verzekerd, daardoor is de keuzevrijheid een stuk minder omdat de verzekeraar zo goed als alles regelt.

Voordelen eenmalige koopsom uitvaartverzekering

Het kiezen voor een uitvaartverzekering in een keer betalen heeft behoorlijk wat financiële voordelen ten aanzien van periodieke premiebetaling. Je krijgt namelijk een korting op de totale premie en op basis van je verzekerde bedrag, gezondheid en leeftijd wordt er een voordeel tot 50% geboden bij sommige verzekeraars.

Fiscaal aantrekkelijk

Een koopsompolis kan ook aantrekkelijk zijn vanuit fiscaal oogpunt. Als je bijvoorbeeld meer spaargeld hebt dan het vrijgestelde bedrag voor vermogensbelasting kan de koopsompolis goed uitkomen. Je moet hier echter wel goed onderzoek naar doen, of de koopsompolis aftrekbaar is heeft met je eigen specifieke situatie te maken. We raden je aan om contact op te nemen met een financieel adviseur om hier advies over in te winnen.

Voordeel voor senioren

Een eenmalige koopsom uitvaartverzekering heeft ook een voordeel voor senioren. Meestal kun je tot je 75e een uitvaartverzekering afsluiten, toch kan het lastiger zijn om toegelaten te worden tot de verzekering.

Met een eenmalige koopsom kun je dit probleem oplossen, omdat je de premie in een keer overmaakt wordt het risico van de verzekeraar flink afgedekt. Je moet er wel rekening mee houden dat het moeilijk wordt om een verzekering af te sluiten op 75 jarige leeftijd, vraag daarom altijd om aanvullende informatie van de verzekeraar indien je niet zeker bent van je zaak.

Nadelen

Er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan een koopsom uitvaartverzekering. Het eerste nadeel is natuurlijk de eenmalige koopsom. Niet iedereen heeft direct een groot bedrag beschikbaar om deze polis af te sluiten. Sommige mensen beschikken niet over dit bedrag of gebruiken het liever voor andere doeleinden.

Ook kan het zijn dat je vroegtijdig komt te overlijden, in dat geval is een koopsompolis vaak duurder dan de maandelijkse premiebetaling. Als je vroegtijdig komt te overlijden heb je namelijk een kortere periode premie betaalt aan de verzekeraar.

Koopsom uitvaartverzekering vergelijken

Een koopsom uitvaartverzekering vergelijken is lastig en online niet mogelijk. Op dit moment vergelijken wij alleen maar verzekeringen waar je maandelijks een lage premie voor betaalt. Op dit moment kun je zelfs nergens online een koopsompolis afsluiten.

Indien je online een polis wil afsluiten kun je wellicht voor de optie van Yarden kiezen, deze bieden namelijk wel een interessante premielooptijd van 10 jaar. Daardoor betaal je de polis versneld af, daardoor blijft de premie laag. Indien je op jonge leeftijd bent kan de premielooptijd van 10 jaar behoorlijk veel besparen.

Kun je een koopsom uitvaartverzekering altijd afsluiten?

Je kunt een koopsom uitvaartverzekering afsluiten als je voor een minimaal verzekerd bedrag van 500 kiest. Je kunt niet beschikken over indexatie bij deze polis. Indien je al op latere leeftijd bent is het alleen mogelijk om een koopsom te betalen. Vanaf 70 jaar bieden de meest verzekeraars alleen maar de koopsomverzekering aan. Je kunt deze dus altijd afsluiten.

Kun je tussentijds de koopsom verhogen?

Ja, je kunt tussentijds de koopsom van je polis verhogen. Met een eenmalige koopsombetaling kun je tot een maximaal verzekerd bedrag van 20.000 euro verzekeren. Dit kan wel per uitvaartverzekeraar verschillen, bekijk dus altijd de voorwaarden.

Is de eenmalige koopsombetaling aftrekbaar?

De koopsompremie voor deze polis is niet meer aftrekbaar, het is echter wel mogelijk om belastingvoordelen te behalen. Tegenwoordig hoef je namelijk de opgebouwde waarde tot en met €7.033 niet aan te geven. Weten of je recht heeft op deze vrijstelling? Ga dan voor meer informatie naar de website van de belastingdienst.

Medische keuring bij koopsom polis

Als je kiest voor een koopsom uitvaartverzekering hoef je geen medische keuring of een onderzoek te ondergaan. Een groot pluspunt voor oudere mensen of mensen die een terminale ziekte hebben en toch zekerheid willen inbouwen voor nabestaanden.

Dat komt omdat je de premie in een keer betaalt, de uitvaartverzekeraar loopt daardoor geen enkel risico. Omdat het bedrag in een keer wordt overgemaakt is er geen speciale keuring nodig.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.