Hoe werkt de koopsom uitvaartverzekering precies en waar moet ik op letten? Lees direct onze gids en bekijk alle voor- en nadelen van deze polis in 2020

Wat is een koopsom uitvaartverzekering precies?

Stel, je wil in een keer alles rondom je uitvaartverzekeringen regelen, dat is mogelijk met de koopsom uitvaartverzekering. Je verzekert namelijk een geldbedrag voor de uitvaart waarbij je de premie in een keer betaalt. Daardoor hoef je niet meer elke maand een bedrag aan premie te betalen, je kunt dus in een keer je uitvaart regelen.

Zelf je verzekerde bedrag kiezen

Je kunt bij de koopsom uitvaartverzekering zelf bepalen welk bedrag je wil verzekeren. Het is alleen mogelijk om te betalen met een koopsom door te kiezen voor een van de kapitaal uitvaartverzekeringen.

Het bedrag dat je met de kapitaal uitvaartverzekering verzekerd hoort bij je bezittingen in box 3. Dat betekent dat het bedrag niet aftrekbaar is, maar wel kan beschikken over een vrijstelling. Je hoeft de opgebouwde waarde tot en met €7.033 niet aan te geven.

Voor wie het meest geschikt?

Over het algemeen kiezen mensen die iets meer geld te besteden hebben voor een koopsompolis. Ook senioren die op een latere leeftijd nog een polis willen afsluiten kunnen prima aan de gang met de koopsom uitvaartverzekering.

Daardoor heb je de zekerheid dat er na het overlijden een bedrag beschikbaar is voor de uitvaart. Daarnaast heb je nog een aantal aanzienlijke voordelen als je kiest voor een koopsom polis. Wil je alles te weten komen over de koopsom uitvaartverzekering? Lees dan snel onze gids en kom alles te weten over de voor- en nadelen.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een polis in Nederland.

Verschil natura- en kapitaal uitvaartverzekering

Het grote verschil is meteen duidelijk als je een kapitaalverzekering zoals de eenmalige koopsom bekijkt. Als je kiest voor een koopsomverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd als de verzekerde komt te overlijden. Op deze manier hebben de nabestaanden de vrijheid om een uitvaart zelf te regelen. Bij een natura uitvaartverzekering worden er diensten en producten verzekerd, daardoor is de keuzevrijheid een stuk minder omdat de verzekeraar zo goed als alles regelt.

Voordelen eenmalige koopsom uitvaartverzekering

Het kiezen voor een uitvaartverzekering in een keer betalen heeft behoorlijk wat financiële voordelen ten aanzien van periodieke premiebetaling. Je krijgt namelijk een korting op de totale premie en op basis van je verzekerde bedrag, gezondheid en leeftijd wordt er een voordeel tot 50% geboden bij sommige verzekeraars.

Fiscaal aantrekkelijk

Een koopsompolis kan ook aantrekkelijk zijn vanuit fiscaal oogpunt. Als je bijvoorbeeld meer spaargeld hebt dan het vrijgestelde bedrag voor vermogenbelasting kan de koopsompolis goed uitkomen. Je moet hier echter wel goed onderzoek naar doen, of de koopsompolis aftrekbaar is heeft met je eigen specifieke situatie te maken. We raden je aan om contact op te nemen met een financieel adviseur om hier advies over in te winnen.

Voordeel voor senioren

Een eenmalige koopsom uitvaartverzekering heeft ook een voordeel voor senioren. Meestal kun je tot je 75e een uitvaartverzekering afsluiten, toch kan het lastiger zijn om toegelaten te worden tot de verzekering.

Met een eenmalige koopsom kun je dit probleem oplossen, omdat je de premie in een keer overmaakt wordt het risico van de verzekeraar flink afgedekt. Je moet er wel rekening mee houden dat het moeilijk wordt om een verzekering af te sluiten op 75 jarige leeftijd, vraag daarom altijd om aanvullende informatie van de verzekeraar indien je niet zeker bent van je zaak.

Nadelen

Er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan een koopsom uitvaartverzekering. Het eerste nadeel is natuurlijk de eenmalige koopsom. Niet iedereen heeft direct een groot bedrag beschikbaar om deze polis af te sluiten. Sommige mensen beschikken niet over dit bedrag of gebruiken het liever voor andere doeleinden.

Ook kan het zijn dat je vroegtijdig komt te overlijden, in dat geval is een koopsompolis vaak duurder dan de maandelijkse premiebetaling. Als je vroegtig komt te overlijden heb je namelijk een kortere periode premie betaalt aan de verzekeraar.

Koopsom uitvaartverzekering vergelijken

Een koopsom uitvaartverzekering vergelijken is lastig en online niet mogelijk. Op dit moment vergelijken wij alleen maar verzekeringen waar je maandelijks een lage premie voor betaalt. Op dit moment kun je zelfs nergens online een koopsompolis afsluiten.

Indien je online een polis wil afsluiten kun je wellicht voor de optie van Yarden kiezen, deze bieden namelijk wel een interessante premielooptijd van 10 jaar. Daardoor betaal je de polis versneld af, daardoor blijft de premie laag. Indien je op jonge leeftijd bent kan de premielooptijd van 10 jaar behoorlijk veel besparen.

Kun je een koopsom uitvaartverzekering altijd afsluiten?

Je kunt een koopsom uitvaartverzekering afsluiten als je voor een minimaal verzekerd bedrag van 500 kiest. Je kunt niet beschikken over indexatie bij deze polis. Indien je al op latere leeftijd bent is het alleen mogelijk om een koopsom te betalen. Vanaf 70 jaar bieden de meest verzekeraars alleen maar de koopsomverzekering aan. Je kunt deze dus altijd afsluiten.

Kun je tussentijds de koopsom verhogen?

Ja, je kunt tussentijds de koopsom van je polis verhogen. Met een eenmalige koopsombetaling kun je tot een maximaal verzekerd bedrag van 20.000 euro verzekeren. Dit kan wel per uitvaartverzekeraar verschillen, bekijk dus altijd de voorwaarden.

Is de eenmalige koopsombetaling aftrekbaar?

De koopsompremie voor deze polis is niet meer aftrekbaar, het is echter wel mogelijk om belastingvoordelen te behalen. Tegenwoordig hoef je namelijk de opgebouwde waarde tot en met €7.033 niet aan te geven. Weten of je recht heeft op deze vrijstelling? Ga dan voor meer informatie naar de website van de belastingdienst.

Medische keuring bij koopsom polis

Als je kiest voor een koopsom uitvaartverzekering hoef je geen medische keuring of een onderzoek te ondergaan. Een groot pluspunt voor oudere mensen of mensen die een terminale ziekte hebben en toch zekerheid willen inbouwen voor nabestaanden.

Dat komt omdat je de premie in een keer betaalt, de uitvaartverzekeraar loopt daardoor geen enkel risico. Omdat het bedrag in een keer wordt overgemaakt is er geen speciale keuring nodig.

Koopsom uitvaartverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op