Een partner en de Begrafenisverzekering, hoe zit het?

Ongeveer vier vijfde van de Nederlanders hebben een lopende begrafenisverzekering. Waar je vroeger dit nog kon aftrekken van je belasting, is dit sinds 2009 niet meer mogelijk. Ook al is deze mogelijkheid verdwenen, toch kiest een grote meerderheid ervoor om verzekerd te blijven. Mensen vinden het natuurlijk fijn als alles al geregeld is en ze hier niet meer zelf naar om hoeven te kijken.

Daarnaast bent u er zo zeker van dat uw nabestaanden niet voor onverwachte kosten of keuzes komen te staan na uw overlijden. Veel begrafenisverzekeringen bieden tegenwoordig ook een professional aan die helpt met het verwerken van u verlies bij uw nabestaanden.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies!

Op 1 centrale plaats begrafenisverzekeringen vergelijken

 

Betaal minder premie voor je begrafenisverzekering

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Een kapitaalverzekering of een naturaverzekering

Als u eenmaal een begrafenisverzekering gaat aanvragen, wordt er doorgenomen wat voor begrafenis u wilt en welke diensten hier bij passen. Op basis hiervan wordt een schatting gemaakt van de kosten.

Daarna wordt er een premie berekend, waar ook u leeftijd op het moment van afsluiten een rol speelt. Er zijn verzekeringen die betaald dienen te worden tot uw dood, maar zo zijn er ook verzekeringen met een eindtijd.

Dan wordt er betaald tot u een bepaalde leeftijd heeft bereikt, dit is afhankelijk van bij welke verzekeraar u zit. Op het moment dat u overlijdt, betaalt uw verzekeraar een bepaald bedrag uit dat vooraf is vastgesteld. Hier spreken we dan van een kapitaal verzekering.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een natura begrafenisverzekering. Hierbij bespreekt u van te voren met de verzekeraar wat u wilt bij uw begrafenis en welke diensten hierbij worden aangeboden. Dit wordt dan allemaal vergoed, waardoor uw nabestaanden zich hier geen zorgen over hoeven te maken.

partner begrafenisverzekering
partner begrafenis verzekering

Verschillende soorten begrafenisverzekeringen

In Nederland heb je verschillende soorten begrafenisverzekeringen, namelijk een kapitaalverzekering en een natura begrafenisverzekering. Als u heeft gekozen voor een kapitaal begrafenisverzekering, komt er na uw dood een bedrag beschikbaar voor uw uitvaart.

Hiermee kan zelf bepaald worden hoe uw uitvaart wordt geregeld en welke diensten hierbij worden aangeboden. Daarnaast is het niet verplicht om al het geld uit te geven aan uw uitvaart. Mocht u een natura verzekering hebben, dan worden de vooraf afgesproken producten en diensten die u heeft geselecteerd vergoed door de verzekeraar.

Hierbij is het aantal rouwkaarten afgesproken, maar bijvoorbeeld ook het aantal begeleiders. Als u nog gebruik wilt maken van extra diensten dan zal u daar zelf voor moeten betalen.

Hierdoor heeft u zelf wat minder in de hand. Vaak is de premie van een natura begrafenisverzekering wel wat lager dan bij een kapitaalverzekering, maar deze kunt u in de meeste gevallen niet afkopen. Dat is niet handig als u tussentijds nog bedenkingen krijgt, maar is wel afhankelijk van de verzekeraar.

begrafenisverzekering overleggen met uw levensgezel

Uw dood en de zaken eromheen is waarschijnlijk iets waar u niet graag over zal praten met uw partner, maar is wel onvermijdelijk voor iedereen. Daarom is het verstandig om dit goed te overleggen, zodat hij/zij niet voor onverwachte verrassingen komen te staan als u komt te overlijden.

U hoeft dit niet perse met uw partner te overleggen, maar dat kan ook met een vriend of vriendin. Vooral omdat deze verzekering eigenlijk niet voor uzelf wordt afgesloten, maar voor uw nabestaanden is het wel van belang dat zij weten hoe het ermee zit  zodat zij met specifieke wensen rekening kunnen houden.

U kunt natuurlijk ook samen een uitvaartpolis afsluiten, zodat u zeker weet dat u allebei verzekerd bent als een van u komt te overlijden.

begrafenisverzekering levensgezel
samen een begrafenisverzekering

Samen verzekeren

Als u ervoor kiest om samen een begrafenisverzekering af te sluiten bent u er zeker van dat u allebei goed verzekerd bent na overlijden. Behalve dit, is er na het overlijden van een van de twee, er van te voren al goed afgesproken wat er moet gebeuren en kunnen alle wensen en mogelijkheden zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Behalve dat kan er op deze manier ook gekozen worden voor gezamenlijke opties, zoals bijvoorbeeld een gedeeld graf.

Voor veel stellen heeft dit een hoge prioriteit en dit is daarom handig om een gezamenlijke verzekering af te sluiten. Bent u van plan binnenkort een verzekering af te sluiten, of om deze na te kijken of hij nog wel aan uw voorwaarden voldoet houdt dan rekening met uw partner.

Samen verzekerd, maar uit elkaar gegaan

Het kan zomaar zijn dat u een begrafenisverzekering afgesloten heeft met iemand, maar u tussentijd uit elkaar bent gegaan.  Wat gebeurt er dan met de verzekering? Hier wordt de verzekering dan in tweeën gesplitst en krijgt u allebei een aparte verzekering. Aan de verzekering zelf wordt dan niks veranderd, behalve dat uw premie zal veranderen. Dit omdat u niet meer voor u en uw partner betaalt, maar alleen nog voor uzelf.

Als u ervoor heeft gekozen om samen een graf of grafteken te nemen worden de kosten daar logischerwijs ook gesplitst. De helft hiervan komt op uw naam en de andere helft op van uw partner. Het is wel verstandig om u eigen premie dan aan te laten vullen, anders kan het zomaar zijn dat u bij uw uitvaart te weinig gedekt heeft.

Uw kinderen en een begrafenisverzekering.

Mocht u kinderen hebben, voor hun is het ook mogelijk om een begrafenisverzekering af te sluiten. Op het moment dat ze 18 worden kunnen ze hun eigen begrafenisverzekering afsluiten, al is het ook mogelijk om een kind op uw eigen verzekering te laten bijschrijven.  Vaak kost dit niks of zit er een heel laag tarief aan vast.

Deze verzekering loopt door tot uw kind 18 of 21 jaar oud wordt, wat verschillend is per verzekeraar. Als dit voorbij is, heeft uw kind de mogelijkheid om zelf een verzekering af te sluiten. Mocht u gaan scheiden en uw kind op uw gezamenlijke begrafenisverzekering hebben bijgeschreven, dan kan hij/zij daarna op een van de twee verzekeringen worden bijgeschreven.

begrafenisverzekering kinderen

↬ 2% in Nederland kiest Nuvema

Nuvema biedt veel keuzemogelijkheden voor een persoonlijke en passende begrafenis.

↬ 11% in Nederland kiest Monuta

Meerdere keren op rij beste verzekeraar.

↬ 5% in Nederland kiest Ardanta

Ardanta geeft graag inzicht en helpt u bij alle vragen en wensen voor de begrafenis.

↬ 62% in Nederland kiest Yarden

Lage premies met goede voorwaarden.

↬ 20% in Nederland kiest DELA

Al meer dan 3 miljoen leden gingen u voor!

“De website was overzichtelijk en ik kon snel een begrafenisverzekering regelen, de aanvraag was in 3 minuten geregeld.” Dries

Gelukkige website bezoeker

“Ik heb nog niet zoveel ervaring met begrafenisverzekeringen maar het aanvragen ging in ieder geval heel makkelijk. Toch hoop er eerlijk gezegd nog lang geen gebruik te hoeven maken van de verzekering.” Tycho

Gelukkige website bezoeker

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op begrafenisverzekeringen

Begin nu met het vergelijken van een begrafenisverzekering