Uitvaart bij Monuta Regelen of een Monuta uitvaartverzekering afsluiten in 2020? Lees de MEGA review en kom alles te weten over deze uitvaartverzekeraar.

Monuta uitvaart & uitvaartverzekering review 2020

Monuta kent een verzekeringstak, waar mensen een uitvaartverzekering kunnen afsluiten, maar is ook een uitvaartbedrijf met ruim 100 uitvaartcentra in heel Nederland. In de meeste gevallen zijn de diensten die de Monuta uitvaartverzekering aanbiedt verbonden met het uitvaartbedrijf.

Monuta is een van de oudste uitvaartverzekeraars van Nederland. De organisatie weet daarom exact wat u nodig heeft voor een onbezorgde uitvaart. Verspreid over het hele land zijn er tal van vestigingen te vinden die nabestaanden graag begeleiden bij het organiseren en verzorgen van een uitvaart.

Een van de grootste uitvaartverzekeraars in Nederland

Met ruim 1,5 miljoen verzekerden behoort Monuta tot één van de grote uitvaartverzekeraars van Nederland net zoals DELA & Yarden. Monuta is niet alleen een verzekeraar, maar ook een uitvaartonderneming. In 1923 werd de Apeldoornsche Begrafenisvereniging opgericht. Mensen waren vaak niet verzekerd voor hun begrafenis dus er ontstonden steeds meer van dit soort verenigingen om de kosten van de uitvaart op te vangen.

In 1955 begon de Monuta stichting

In die tijd was cremeren nog verboden en hadden mensen dus maar één keus. De naam kwam te vervallen in 1955, toen men officieel een stichting oprichtte. De nieuwe naam werd Monuta Stichting. De naam Monuta is een afgeleide vanuit de protestants-christelijke achtergrond van deze stichting en betekent in het Latijn Mors Ianua Vitae. In het Nederlands staat dit voor ‘De dood is de poort van het leven

Maar waar staat de naam Monuta voor?

De naam Monuta staat voor: Mors Ianua Vitae; U zult wel denken, wat betekent dat nu weer? Het staat in het Latijn voor: “De dood is de poort van het leven“. Deze leus staat in verband met het protestants-christelijke beginsel die de leidraad was bij de oprichting van Monuta.

De dood wordt in deze visie gezien als de poort waardoor men moet om het eeuwige leven te bereiken. U zult het misschien niet weten, maar Monuta heette voor 1954 nog het Apeldoornsch begrafenisfonds. Toenmalig directeur Hendrik Posthumus pleitte destijds voor een naamsverandering.

De missie van Monuta

De missie van Monuta is vrij duidelijk, zij zijn van mening dat het na het overlijden van een nabestaande afscheid enorm belangrijk is, zij doen dit door middel van persoonlijke aandacht en ruimte. Ze zijn dan ook redelijk flexibel waarbij een flink stukje inleveringsvermogen komt kijken. Onlangs hebben ze een nieuwe polis gelanceerd waarmee ze nog dichter bij de klant staan. 

Een aanbod met datgene waar de desbetreffende klant behoefte aan heeft: keuzevrijheid, financiële zekerheid en volledige ontzorging voor de nabestaanden.

Monuta maakt het voor u mogelijk een afscheid te regelen waar u en de rest van de nabestaanden een goed gevoel aan over houden. Monuta is de steun bij ieder afscheid. Meer informatie over het regelen van de uitvaart vind je hier.

De diensten en producten van Monuta

Monuta heeft onlangs haar nieuwe aanbod gelanceerd die zich beter laat passen bij haar klanten. Voorheen kon je naturaverzekeringen afsluiten in de vorm van een vast pakket met producten en diensten. Daarbij was het mogelijk om een gedeeltelijke kapitaalverzekering af te sluiten. De uitkering van de Monuta uitvaartverzekering werd steeds vaker als teleurstelling ervaren waardoor de nodige (positieve) veranderingen zijn doorgevoerd.

Producten en diensten die niet meer leverbaar zijn of aansluiten bij het huidige tijdsbeeld zijn verleden tijd met de keuze voor een Monuta uitvaart.

De Monuta uitvaartverzekering op een rijtje

De natura Monuta verzekering is volledig naar deze tijd vormgegeven en bieden nieuwe en bestaande klanten financiële zekerheid, een brede keuzevrijheid in combinatie met een volledige ontzorging van de nabestaanden. Daarnaast is het aanbod vereenvoudigd waardoor afsluiten voortaan enorm duidelijk is geworden:

 • Af te sluiten van 18 t/m 74 jaar
 • Levenslang verzekerd
 • Zekerheid van een Monuta uitvaartverzorger
 • Levenslange premiebetaling
 • Kinderen gratis meeverzekerd tot 18 jaar
 • Jaarlijkse update van premie mogelijk onder behoud van rente.
 • Totaal verzekerd bedrag tussen minimaal € 6.500 en maximaal € 15.000

We komen nog even terug op de mogelijke jaarlijkse update van de premie. Dit gebeurt onder behoud van de rente. Dit houdt in dat wanneer de rente stijgt, de premie daalt. Zoals je leest pakt dit positief voor je uit, echter kan het ook negatief uitpakken. De nieuwe premie kan namelijk ook worden verhoogd, hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kostenontwikkeling en sterftecijfers.

Zelf een bedrag bepalen bij Monuta

De Monuta uitvaartverzekering laat zich kenmerken door een brede keuzevrijheid. Zo bepaal je ook voor een groot deel tegen welk bedrag je jezelf en nabestaanden wil verzekeren. Je kunt bij Monuta terecht voor een minimaal verzekerd bedrag van € 6.500 en een maximaal bedrag van € 15.000.

Onafhankelijk van het gekozen bedrag wordt er altijd een som van € 2.000 aan de kant gelegd voor de kosten van de uitvaartverzorger. Je uiteindelijk vrij besteed bedrag is dan ook zelf te bepalen en zal minimaal € 4.500 en maximaal € 13.000 bedragen.

Logischerwijs zullen de kosten van de Monuta uitvaartverzekering stijgen wanneer je voor een hoger verzekerd bedrag kiest. Gebruik onze handige kostentool voor een kostenberekening van je eigen dienst en kijk welke verzekeraar het best aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Voordelen vrij besteedbaar bedrag
 • Uitvaart wordt precies naar wens vormgegeven (nabestaanden kiezen met gedachte van de overledene in het achterhoofd)
 • Geen vaste lijstjes met diensten en producten, alles is mogelijk
 • Volledige ondersteuning van de uitvaartverzorger bij het maken van keuzes
 • Geen over- of onderverzekering

 

Monuta uitvaart en de uitvaartverzorger

Een opvallend kenmerk van de Monuta verzekering in vergelijking met andere verzekeraars is de zekerheid over een uitvaartverzorger. Bij het verlies van een dierbare is het regelen van een mooie afscheidsdienst niet het eerste waar jij en je nabestaanden aan denken.

Daarnaast zijn er veel praktische en verplichtte zaken te regelen die flink wat emoties teweeg brengen. Een steun in de rug in de vorm van een uitvaartverzorger is onmisbaar tijdens een afscheid.

De opgeleide uitvaartverzorger van Monuta neemt tal van zaken uit handen en geeft je advies omtrent de mogelijkheden. Over wettelijke noodzakelijke handelingen hoeven nabestaanden niet na te denken, bij vrijwel ieder proces worden jij en je nabestaanden optimaal gesteund. Het maken van keuzes is in droevige tijden niet altijd makkelijk, de uitvaartverzorger van Monuta staat 24/7 voor nabestaanden klaar en verzorgt een waardig afscheid.

Vóór het overlijden is het mogelijk om in gesprek te gaan met uw Monuta uitvaartverzorger over alle wensen en benodigdheden. Door velen als positief ervaren doordat de verzekerde duidelijkheid heeft over de ondersteuning van nabestaanden in het rouwproces. Ook na het afscheid zal de ondersteuning voortduren, samen wordt er op zoek gegaan naar de best passende rouwverwerking.

Geen gebruik maken van de Monuta uitvaartverzorger

Ongeacht de uren die de uitvaartverzorger nodig heeft om het perfecte afscheid te realiseren zullen de kosten altijd € 2.000 blijven, vanaf de melding van overlijden tot en met de nazorg van het afscheid. Willen de nabestaanden geen gebruik maken van de (al betaalde) dienst? De dienst vervalt en het vrij besteedbare bedrag wordt vrijgesteld.

Maandelijkse premie van de Monuta uitvaartverzekering

De maandelijkse premie van de Monuta uitvaartverzekering is afhankelijk van een aantal factoren en een nieuw beleid. Zo zal de premie dalen wanneer de rente stijgt. Echter kan de premie ook stijgen wanneer er een rentedaling plaatsvindt. Bij de jaarlijkse berekening wordt er gekeken naar de volgende punten:

 1. Rente ontwikkelingen
 2. Sterfte ontwikkelingen
 3. Kosten ontwikkelingen van diensten en producten

Jaarlijks zal u worden ingelicht over een eventuele premie daling of stijging door Monuta zelf. Hierbij kunt u altijd een argumentatie verwachten voor de verandering in de maandelijks te betalen premie.

Monuta uitvaart indexering

De Monuta verzekering staat voor financiële zekerheid en dat zien we ook terug in de indexering van haar polissen. Het nieuwe aanbod wordt namelijk standaard geïndexeerd waardoor het verzekerde bedrag mee stijgt met kostenontwikkelingen.

Goed om te weten is dat de kosten voor een uitvaart vrijwel ieder jaar stijgen

In de praktijk resulteert dit vaak in een kleine premiestijging. De wijziging van het verzekerde bedrag die wordt veroorzaakt door prijsontwikkelingen voor diensten en producten wordt indexatie genoemd. Klinkt nadelig maar is het zeker niet! Je bent namelijk altijd gegarandeerd van de dienstverlening van een professionele uitvaartverzorger van Monuta.

De indexatie van het vrij te besteden bedrag wordt stopgezet wanneer de leeftijd van 85 jaar wordt bereikt. Verder blijft de waarde van de uitvaartverzorger (€ 2.000) vast.

   

   

  De Monuta uitvaartverzekering, voordelen

  Mensen kunnen zich reeds bij leven verzekeren voor hun uitvaart. Dit voorkomt een hoop stress over het feit dat je nabestaanden opdraaien voor alle kosten. Ook kan je wensen voor je uitvaart reeds vastleggen, zodat al je wensen na je overlijden gerespecteerd worden. Ook dat bespaart de nabestaanden veel tijd en vragen, dit is een enorm groot voordeel van de Monuta uitvaartverzekering.

  • Monuta helpt bij het realiseren van een afscheid met een goed gevoel
  • Volledige ontzorging van de nabestaanden
  • Al bijna 100 jaar ervaring in het geven van een afscheid met een goed gevoel
  • Scherpe premie
  • Keurmerk uitvaartzorg
  • Alle uitvaartverzorgers van Monuta zijn in het bezit van een vakdiploma
  • Altijd een uitvaartverzorger uit de buurt
  • Hoge Klanttevredenheid 8,6
  • 24 uur per dag, 7 dagen in de week deskundige hulp en advies en professionele nazorg door een uitvaartverzorger
  • Indien u van mening veranderd of andere wensen heeft is dit geen enkel probleem.

  Monuta uitvaart is multicultureel

  De Monuta uitvaart is multicultureel en is perfect aanpasbaar voor speciale wensen zoals bijvoorbeeld het vervoer van nabestaanden en overledene naar het thuisland, rituele bewassing of balseming. Houdt wel rekening met een hoger verzekerd bedrag, echter zijn dit soort diensten gemakkelijk te dekken binnen het maximale verzekerde bedrag van € 13.000.

  De Monuta uitvaart moet voor iedereen passen en er wordt onder andere rekening gehouden met een Antiliaanse uitvaart, een uitvaart voor de joodse gemeenschap en islamitische uitvaarten.

  • Verzorging van de overledene
  • Vervoer van de overledene na het overlijden en op de dag van de uitvaart
  • Uitvaartkist die bij het pakket hoort
  • Opbaring thuis of in een rouwcentrum van Monuta
  • Volgauto voor maximaal vier personen
  • Dragers
  • 75 rouwkaarten, verzendklaar en inclusief postzegels
  • 75 dankbetuigingen

  Alle verzekeringen van Monuta zijn inclusief een professionele uitvaartverzorger ter waarde van € 2.000.

  Bij Monuta

  Wanneer je bent aangesloten bij Monuta ontvangt u geheel vrijblijvend het relatiemagazine genaamd ‘BijMonuta’.

  Hiermee wordt je als consument perfect op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen op vlakken als uitvaartverzorging en alle randzaken die hier bij komen kijken. Tevens is dit magazine ook online beschikbaar.

  Wat staat er in dit Magazine van Monuta?

  Heb jij afgelopen jaar naar Wie is de Mol gekeken? Dan ben jij waarschijnlijk bekend met de persoon op de voorpagina, dit is namelijk Stine Jensen.

  Zij vertelt uit eigen ervaring hoe haar leven is veranderd na een ernstig fietsongeluk. Verder kom je achter meerdere ervaringen van verzekerden bij Monuta.

  Monuta uitvaartverzekering bekijken in 2020

  Waardering

  9,6 / 10

  ★★★★★ 

  Dienstpakket + geld bedrag

  Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 8,58

   Voordelige combinatie uitvaartverzekering

  Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

  Waardevaste premie

  Waardering

  8.6 / 10

  ★ ★★★★

  Verzekerd Bedrag

  € 8.000

  Kinderen gratis?

  tot 21 jaar

  Maandelijkse premie

  € 9,98

  ✓ Premielooptijd tot 85 jaar

  ✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

  ✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

  Waardering

  8.7 / 10

  ★★★★★ 

  Uitvaartverzorger + geld bedrag

  Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

  Kinderen gratis?

  tot 18 jaar

  Maandelijkse premie

  € 10,57

  ✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

  Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

  Waardevaste premie

  Waardering

  8,9 / 10

  ★★★★ 

  Geld bedrag

  Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

  Kinderen gratis?

  tot 18 jaar

  Maandelijkse premie

  € 14,08

  Niet online afsluitbaar

  Waardering

  0 / 10

  ★★

  Verzekerd Bedrag

  € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 17,24

  Niet online afsluitbaar

  Waardering

  0 / 10

  ★★

  Verzekerd Bedrag

  € 9.000

  Verdeling verzekerd bedrag

  Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

  Kinderen gratis?

  Nee

  Maandelijkse premie

  € 13,51

  Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
  Laatst geüpdatet op