Uitvaart bij Monuta Regelen of een Monuta uitvaartverzekering afsluiten in 2020? Lees de MEGA review en kom alles te weten over deze uitvaartverzekeraar.

Monuta uitvaart & uitvaartverzekering review 2020

Monuta kent een verzekeringstak, waar mensen een uitvaartverzekering kunnen afsluiten, maar is ook een uitvaartbedrijf met ruim 100 uitvaartcentra in heel Nederland. In de meeste gevallen zijn de diensten die de Monuta uitvaartverzekering aanbiedt verbonden met het uitvaartbedrijf.

Monuta is een van de oudste uitvaartverzekeraars van Nederland. De organisatie weet daarom exact wat u nodig heeft voor een onbezorgde uitvaart. Verspreid over het hele land zijn er tal van vestigingen te vinden die nabestaanden graag begeleiden bij het organiseren en verzorgen van een uitvaart.

Een van de grootste uitvaartverzekeraars in Nederland

Met ruim 1,5 miljoen verzekerden behoort Monuta tot één van de grote uitvaartverzekeraars van Nederland net zoals DELA & Yarden. Monuta is niet alleen een verzekeraar, maar ook een uitvaartonderneming. In 1923 werd de Apeldoornsche Begrafenisvereniging opgericht. Mensen waren vaak niet verzekerd voor hun begrafenis dus er ontstonden steeds meer van dit soort verenigingen om de kosten van de uitvaart op te vangen.

In 1955 begon de Monuta stichting

In die tijd was cremeren nog verboden en hadden mensen dus maar één keus. De naam kwam te vervallen in 1955, toen men officieel een stichting oprichtte. De nieuwe naam werd Monuta Stichting. De naam Monuta is een afgeleide vanuit de protestants-christelijke achtergrond van deze stichting en betekent in het Latijn Mors Ianua Vitae. In het Nederlands staat dit voor ‘De dood is de poort van het leven

Maar waar staat de naam Monuta voor?

De naam Monuta staat voor: Mors Ianua Vitae; U zult wel denken, wat betekent dat nu weer? Het staat in het Latijn voor: “De dood is de poort van het leven“. Deze leus staat in verband met het protestants-christelijke beginsel die de leidraad was bij de oprichting van Monuta.

De dood wordt in deze visie gezien als de poort waardoor men moet om het eeuwige leven te bereiken. U zult het misschien niet weten, maar Monuta heette voor 1954 nog het Apeldoornsch begrafenisfonds. Toenmalig directeur Hendrik Posthumus pleitte destijds voor een naamsverandering.

De missie van Monuta

De missie van Monuta is vrij duidelijk, zij zijn van mening dat het na het overlijden van een nabestaande afscheid enorm belangrijk is, zij doen dit door middel van persoonlijke aandacht en ruimte. Ze zijn dan ook redelijk flexibel waarbij een flink stukje inleveringsvermogen komt kijken.

Monuta maakt het voor u mogelijk een afscheid te regelen waar u en de rest van de nabestaanden een goed gevoel aan over houdt. Monuta is de steun bij ieder afscheid. Meer informatie over het regelen van de uitvaart vind je hier.

De diensten en producten van Monuta

Monuta biedt een viertal verschillende naturaverzekeringen aan, die ook gecombineerd zijn met een soort van kapitaalverzekering omdat er ook een vrij te besteden bedrag aan gekoppeld wordt. Onder de uitvaartverzekering van aanbieders worden flinke premieverschillen gehanteerd, oriënteer en ga op onderzoek uit.

De eerste verzekering is de Uitvaart-Basis, met een totale verzekeringswaarde van € 7.000,-. Het dienstenpakket bestaat uit een waarde van € 4.500,- terwijl de nabestaanden een vrij te besteden bedrag beschikbaar hebben van € 2.500,-.

De Uitvaart-Plus verzekering heeft een totale verzekeringswaarde van € 8.500,-, bestaande uit een dienstenpakket van € 4.500,- en een vrij te besteden bedrag van € 4.000,-.

Heb je grootste plannen voor je begrafenis of crematie dan ben je met een Uitvaart-Top verzekering heel goed gedekt met een totale verzekeringswaarde van € 10.000,-. Het dienstenpakket hier vertegenwoordigd een waarde van € 4.500,- en het vrij te besteden bedrag € 5.500,-.

Zelf een bedrag bepalen bij Monuta

Wil je een zelf te bepalen vrij te besteden bedrag dan kies je voor de Uitvaart-Flexibel, waarbij je voor € 4.500,- aan diensten afneemt en het vrij te besteden bedrag zelf kunt bepalen.

Daarnaast heeft Monuta uitvaartverzekering een kapitaalverzekering, waarbij je zelf het te verzekeren bedrag kunt bepalen. Uiteraard, hoe hoger het bedrag is dat je wilt verzekeren hoe hoger de premie.

De leeftijd van een verzekerde speelt een grote rol

De premie bij elk van de Monuta uitvaartverzekering wordt bepaald door de leeftijd van de verzekerde. Hoe ouder iemand is die een verzekering afsluit des te hoger de premie.

De premie heeft een looptijd, tot de leeftijd van 85 jaar is bereikt. Daarna ben je levenslang verzekerd en de premie wordt jaarlijks geïndexeerd, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je onderverzekerd raakt. 

Monuta Uitvaart Basis

 • Dienstenpakket t.w.v. € 4.500,-
 • Vrij te besteden bedrag: € 2.500,-
 • Monuta verzorgt uw uitvaart
 • Totale uitvaart t.w.v. € 7.000,-

Monuta Uitvaart Plus

 • Dienstenpakket t.w.v. € 4.500,-
 • Vrij te besteden bedrag: € 4.000,-
 • Monuta verzorgt uw uitvaart
 • Totale uitvaart t.w.v. € 8.500,-

Monuta Uitvaart Top

 • Dienstenpakket t.w.v. € 4.500,-
 • Vrij te besteden bedrag: € 5.500,-
 • Monuta verzorgt uw uitvaart
 • Totale uitvaart t.w.v. € 10.000,-

De Monuta uitvaartverzekering, hoe werkt dat?

Mensen kunnen zich reeds bij leven verzekeren voor hun uitvaart. Dit voorkomt een hoop stress, dat je nabestaanden opdraaien voor alle kosten. Ook kan je wensen voor je uitvaart reeds vastleggen, zodat al je wensen na je overlijden gerespecteerd worden en ook dat bespaard de nabestaanden veel tijd en vragen, dit is een enorm groot voordeel van een uitvaartverzekering

Normaal gesproken bestaat een dergelijke verzekering uit een naturaverzekering of een kapitaalverzekering. Bij een naturaverzekering verzeker je je voor een afname van een bepaald aantal diensten.

Monuta regelt alles voor je met deze dekking

Hierbij zal de verzekeringsmaatschappij de crematie of begrafenis regelen en hebben de nabestaanden er geen omkijken naar. Met een kapitaalverzekering verzeker je je van een bepaald bedrag die je in je leven met de premiebetaling opbouwt.

Het verzekerde bedrag kan verzilverd worden

De nabestaanden krijgen dan het verzekerde bedrag uitgekeerd en kunnen zelf hun begrafenisondernemer uitzoeken. Overigens biedt Monuta ook verzekeringen aan die een combinatie hebben van een natura- en kapitaalverzekering waarbij diensten worden afgenomen, maar er ook een bepaald bedrag gespaard wordt.

Voordelen Monuta

 • Monuta streeft er naar om u direct duidelijkheid te geven over de acceptatie, dit staat los van uw huidige medische situatie.
 • Indien u van mening veranderd of andere wensen heeft is dit geen enkel probleem. Monuta biedt zijn klanten namelijk handige opties om tussendoor de paketten simpel aan te passen
 • Gratis vastleggen van uw wensen in de Monuta Uitvaartwens, ontvang gratis en persoonlijk advies op het gebied van uitvaartzorg.
 • 24 uur per dag, 7 dagen in de week deskundige hulp en advies en professionele nazorg door een uitvaartverzorger

Multiculturele Uitvaart Dienstenpakket

Monuta heeft een aantal speciale diensten in het pakket, deze diensten zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met andere culturen. De naam voor deze dienst is het multi-culturele uitvaartdienstenpakket en het pakket is speciaal samengesteld voor mensen die andere gewoontes hebben bij de uitvaart, denk daarbij aan een rituele bewassing, balseming of zelfs het vervoer naar het buitenland.

De Monuta uitvaart moet voor iedereen passen en er wordt onder andere rekening gehouden met een Antiliaanse uitvaart, een uitvaart voor de joodse gemeenschap en islamitische uitvaarten.

 • Verzorging van de overledene
 • Vervoer van de overledene na het overlijden en op de dag van de uitvaart
 • Uitvaartkist die bij het pakket hoort
 • Opbaring thuis of in een rouwcentrum van Monuta
 • Volgauto voor maximaal vier personen
 • Dragers
 • 75 rouwkaarten, verzendklaar en inclusief postzegels
 • 75 dankbetuigingen

Administratieve kosten

Naast een pakket is het ook mogelijk om te kiezen voor een geldbedrag. Daarmee ben je bij Monuta voor een vooraf afgesproken bedrag verzekerd. Bij overlijden wordt dit bedrag uitgekeerd aan nabestaanden.

Zij mogen vervolgens zelf bepalen hoe zij dit bedrag gaan besteden. Dat kan door Monuta de uitvaart te laten verzorgen, maar het is ook mogelijk om dit bij een andere uitvaartverzorger te doen. Wanneer je in dat geval voor Monuta kiest, krijg je een korting van maximaal 5% op de uitvaartnota.

Welk Monuta pakket meest populair op dit moment?

Alle verzekeringen van Monuta zijn inclusief een standaard dienstenpakket van € 4.500,- Het vrij te besteden bedrag, wat per verzekering verschillend is, kan besteed worden voor eventuele extra wensen.

Het standaard dienstenpakket bestaat uit de volgende door Monuta te leveren diensten:

 • De gehele geregel omtrent de crematie of begrafenis wordt bijgestaan door een uitvaartverzorger van Monuta.
 • De laatste verzorging van de overledene.
 • Een standaard kist.
 • Het vervoer van de overledene, waar ook ter wereld naar de woonplaats in Nederland.
 • De opbaring. Dit kan naar wens thuis, maar ook in een Monuta uitvaartcentrum.
 • Het rouwvervoer op de dag van de crematie of begrafenis, inclusief een één volgauto voor vier personen.
 • 75 luxe rouwkaarten, dit is inclusief portokosten.
 • 75 luxe bedankkaart, ook inclusief portokosten.
 • Wanneer de overledene is overleden door een ongeval, hebben de nabestaanden naast het vrij te besteden bedrag nog recht op € 2.500,- ongevallendekking en een rechtsbijstandverzekering.

Uitvaart Geldverzekering

De Monuta Uitvaart Geldverzekering is een kapitaalverzekering. Dit houdt in dat de verzekering alleen uit een geldbedrag bestaat er na uw overlijden geen dienstenpakket wordt uitgekeerd. Wilt u achteraf uw uitvaartverzekering uitbreiden of aanpassen dan is dit in veel gevallen mogelijk, neem contact op met Monuta.

Uw nabestaanden ontvangen het verzekerde bedrag na uw overlijden en mogen dit naar wens besteden. Wanneer de uitvaart vervolgens bij Monuta geregeld wordt, dan ontvangen de nabestaanden een korting van maximaal 5 procent op de uitvaart. De Monuta uitvaartverzekering is niet de enigste uitvaartverzekeraar van Nederland, zo is er ook de Dela, Yarden & Ardanta

Bij Monuta ben je zeker van je zaak

Wanneer je bent aangesloten bij Monuta ontvangt u geheel vrijblijvend het relatiemagazine genaamd ‘BijMonuta’. Hiermee wordt je als consument perfect op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen op vlakken als uitvaartverzorging en alle randzaken die hier bij komen kijken. Tevens is dit magazine ook online beschikbaar.

Wat staat er in dit Magazine van Monuta?

Heb jij afgelopen jaar naar Wie is de Mol gekeken? Dan ben jij waarschijnlijk bekend met de persoon op de voorpagina, dit is namelijk Stine Jensen. Zij vertelt uit eigen ervaring hoe haar leven is veranderd na een ernstig fietsongeluk. Verder kom je achter meerdere ervaringen van verzekerden bij Monuta.

Keurmerk uitvaartzorg

Bij de keuze voor een uitvaartonderneming is het verstandig om te letten op het Keurmerk Uitvaartzorg, dit geeft u zekerheid en bescherming wanneer je kiest voor een bepaalde uitvaartondernemer. Monuta is in bezit van dit keurmerk en is hier dan ook erg trots op, je moet namelijk aan strenge criteria voldoen.

Monuta uitvaartverzekering bekijken in 2020

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.2 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 11,74

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

Kinderen gratis meeverzekeren

Wensen tijdens de looptijd aanpasbaar

 • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
 • Laatste keer gecontroleerd: 18-03-2020
Laatst geüpdatet op