NABESTAANDENVERZEKERING, WAT IS HET PRECIES?

Ons overlijden is iets waar we uiteraard niet graag over nadenken. Toch is het nodig om hiervoor bepaalde zaken voor te regelen.U wilt natuurlijk voorkomen dat uw nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan, of ze nog alles moeten regelen in een paar dagen voor uw uitvaart.

Wellicht heeft u wel eerder gehoord over een nabestaandenverzekering, maar weet u niet precies wat dat inhoudt. Daarom zullen we hier even kort uitleggen wat het inhoudt en de verschillen tussen een overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering uitleggen.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaartverzekering.

Op 1 centrale plaats uitvaartverzekeringen vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaartverzekering

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Wat is een nabestaandenverzekering?

Deze verzekering wordt vaak door elkaar gehaald met een overlijdensrisicoverzekering, ook al zijn dit twee verschillende verzekeringen. In de kern zijn deze verzekeringen wel vergelijkbaar met elkaar, maar het verschil zit hem om de reden dat u hem afsluit. bij een overlijdensrisicoverzekering gaat het om een specifiek doel waarvoor u hem afsluit, bijvoorbeeld uw hypotheek. Bij een nabestaandenverzekering gaat het niet om een specifiek bedrag of risico, maar om ervoor te zorgen dat u uw nabestaanden financieel goed achterlaat. 

Er zijn vele aanbieders van uitvaartverzekeringen, zoals Yarden uitvaartverzekering, DELA uitvaartverzekering, Ardanta uitvaartverzekering en Monuta uitvaartverzekering. Klik op de links om meer info hierover te krijgen per aanbieder!

Verzekering nabestaanden

Mocht u te komen overlijden, wilt u er wel voor zorgen dat u uw partner, kinderen of andere nabestaanden zo goed mogelijk achterlaat. Vanuit de overheid krijgen zij weliswaar een uitkering of een deel van een pensioenfonds, maar dit bedrag is vaak lager dan de financiën die ze normaal gewend zijn. Hierdoor wordt het behouden van eenzelfde levensstijl zeer moeilijk. Met een nabestaandenverzekering kunt u deze risico’s beperken. U kunt hierbij zelf kiezen welk bedrag u wilt achterlaten, en over welke periode ze deze krijgen.

Daarnaast kun u ook betalen hoe periodiek dit bedrag wordt uitbetaald. Als u dit eenmaal heeft aangegeven kan er simpel een bedrag berekend worden hoeveel premie u dient te betalen. u heeft dus alle factoren zelf in de hand. Wilt u er een afsluiten ten behoeve van uw kinderen, let dan goed op de voorwaarden omtrent leeftijd. Bij veel verzekering wordt er een maximum leeftijd gehanteerd van 18 jaar. Direct meer informatie over uitvaartpolissen vergelijken rondom overlijden? Klik dan op de link om meer informatie te lezen over hoe het vergelijken werkt.

nabestaandenverzekering
nabestaandenverzekering afsluiten

Een nabestaandenverzekering afsluiten

De hoofdreden van het afsluiten van een nabestaandenverzekering is om te voorkomen dat uw partner, kinderen of andere nabestaanden na uw dood in financiële problemen komen. Zo kan deze verzekering zorgen voor een aanvullend pensioen voor uw partner, of een financiële toelage voor uw kinderen. Bent u bijvoorbeeld de kostwinner van uw gezin, en u mocht weg vallen, dan vallen er veel inkomsten weg.

Met deze verzekering kunt u de financiële risico’s beperken zodat uw nabestaanden verder kunnen gaan met dezelfde levensstijl. Daarnaast kunt u op deze manier ervoor zorgen dat u uw kinderen of kleinkinderen financieel ondersteunt bij hun studie of het opstarten van een eigen onderneming. Mochten uw nabestaanden ervoor kiezen om dit bedrag in een keer te laten uitbetalen, hoeven zij hier geen belasting over te betalen. Afhankelijk van de verzekering betalen zij een bepaald percentage belasting over het uit te keren bedrag.

Overlevingsrente en erfrente, de verschillen

Als u verschillende nabestaandenverzekeringen gaat vergelijken, is de kans groot dat u bovenstaande termen gaat tegenkomen. Overlevingsrente is bedoeld voor uw achtergebleven partner, hiermee wordt bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen aangevuld. Deze aanvulling loopt door tot de door u gekozen datum, bijvoorbeeld tot zijn/haar overlijden of voor de rest van het leven. Mocht uw partner eerder te komen overlijden, dan wordt deze premie verder niet uitgekeerd. Erfrente daarentegen, is gericht op uw kinderen.

Zorg voor de nabestaanden

Dit zorgt ervoor dat zij nog goed achterblijven, mochten ze een ouder verliezen. Normaal gesproken wordt er hier gekozen voor het periodiek uitbetalen, maandelijks of jaarlijks. Dit bedrag is om ervoor te zorgen dat ze zonder problemen door kunnen gaan met hun studie, extra zorg kunnen ontvangen of andere zaken. Net zoals bij overlevingsrente kiest u zelf hoelang ze dit ontvangen, bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd.  Mochten uw kinderen ook te komen overlijden, dan zal deze premie niet vervallen.

Heeft uw partner een nabestaandenverzekering? Dan bent u de begunstigde

Mocht u partner een nabestaandenverzekering hebben afgesloten, bent u de begunstigde en verzekeringnemer. U hoeft in dit geval geen erfbelasting te betalen over de uitkering. In dit geval zal de Belastingdienst kijken naar de huwelijkse voorwaarden of uw samenlevingscontract. Dit kan vervelend klinken, maar het kan voorkomen dat in deze documenten afspraken staan die van invloed kunnen zijn op uw erfbelasting. Mocht u bijvoorbeeld in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, kan het zomaar zijn dat de helft van de uitkering onder de erfbelasting valt.

Neem contact op met een expert

In sommige gevallen kunt u door contact op te nemen met een belastingadviseur of financieel adviseur, ervoor zorgen dat u een hogere partnervrijstelling krijgt. Als u een verzekering gaat uitkiezen, kijk dan goed naar de voorwaarden van deze verzekering, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Als u eenmaal een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten, zal uw verzekeraar om een aantal documenten vragen, bijvoorbeeld verklaringen omtrent uw gezondheid. Deze zullen ze zelf bij u aangeven.

Waar dient u op te letten bij het kiezen van een geschikte nabestaandenverzekering?

Zoals hierboven aangegeven, bepaalt u zelf de looptijd van een nabestaandenverzekering. Maar niemand kan voorspellen wanneer u komt te overlijden. Sluit u bijvoorbeeld een verzekering af voor tien jaar, en u overlijdt niet binnen deze tien jaar, komt de verzekering te vervallen. Zo heeft u dan al die jaren premie voor niks betaalt, dit is helaas een onvermijdelijk risico bij een nabestaandenverzekering. Toch kunt u beter het zekere voor het onzekere nemen, mocht u onverwachts overlijden.

Meer lezen over uitvaartverzekeringen? Lees dan eens de uitvaartverzekering informatiegids 2018 om alle informatie hierover te lezen.

nabestaandenverzekering partner

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaartverzekeringen

Uw partner en een uitvaartverzekering

Het kan natuurlijk zijn dat je aan het kijken bent naar een uitvaartverzekering en dat je jezelf afvraagt: Kan ik dit beter alleen afsluiten of een uitvaartverzekering met mijn partner afsluiten? Om daar goed antwoord op te krijgen helpen we je op weg met een aantal...

Het afkopen van uw uitvaartverzekering

Bent u van plan om binnenkort uw uitvaartverzekering af te kopen, omdat u tot de conclusie bent gekomen dat hij wellicht niet meer bij u past. Een uitvaartverzekering sluit men meestal af voor het leven. U betaalt een vast bedrag elke maand, tot u komt te overlijden...

Een islamitische uitvaartverzekering

Alle culturen en geloven hebben verschillende manier om een laatste eer te bewijzen aan overleden personen. Zo ook binnen de islam, waar het er op een andere manier aan toe gaat dan in Nederland voor de meeste mensen normaal is. Daarom kijken we in dit artikel hoe het...

Begin nu met het vergelijken van een uitvaartverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op