Waar moet je allemaal op letten als je een natura begrafenisverzekering wil afsluiten? Lees onze gids en kom er achter wat de voor- en nadelen zijn en maak de beste keuze in 2020.

Natura begrafenisverzekering vinden in 2020

Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten polissen, de natura begrafenisverzekering is er daar een van. Als je voor deze polis kiest krijg je diensten en producten die nodig zijn voor een begrafenis vergoed, dat is dus anders als een verzekering waarbij je een geldbedrag krijgt uitgekeerd.

Als je kiest voor de natura variant kies je zelf (of de nabestaanden) een pakket met gewenste diensten, vervolgens gaat een begrafenisondernemer aan de slag om de opgestelde wensen uit te voeren. Vervolgens worden deze kosten bij de verzekeraar gedeclareerd en vergoed.

Heb je hulp nodig bij het organiseren?

De natura begrafenis verzekering is bij uitstek geschikt voor nabestaanden die graag geholpen willen worden tijdens het organiseren van de begrafenis. Het is echter wel belangrijk dat je vooraf al goed weet hoe de begrafenis er uit komt te zien, dit wordt namelijk op de polis vermeld.

Alleen de standaard zaken worden verzekerd

Je moet er wel rekening mee houden dat je alleen de standaard diensten hebt verzekerd. Denk dan aan het werk van de begrafenisondernemer, het rouwvervoer, de kist en het benodigde drukwerk van de rouwkaarten.

 • Als je een aantal extra’s wil toevoegen aan de begrafenis dan is de kans groot dat je hier voor bij moet betalen, deze polis geeft je de mogelijkheid om ook zelf nog wat geld apart te zetten zodat je deze kosten kunt dekken.
Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Bij deze polis is het belangrijk dat je vooraf goed weet wat je specifieke wensen zijn voor de begrafenis. Denk goed na over eventuele aanvullende wensen en het aantal mensen dat aanwezig is op de begrafenis.
 • Zorg er voor dat je vooraf de totale kosten goed inzichtelijk hebt gemaakt, je wil namelijk niet te veel premie betalen omdat je oververzekerd bent. Dat is omgekeerd natuurlijk ook het geval, zorg er voor dat je niet onderverzekerd bent. Maak gebruik van onze tool om een goede berekening te maken.
 • De meeste polissen en de vergoedingen zijn vastgesteld door de verzekeraar. De vergoedingen en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen, kijk dus goed naar de invulling van de polis in de aangeleverde polisvoorwaarden.

Voordelen van de natura begrafenisverzekering

Zoals bij elke polis heb je voor- en nadelen, om je op weg te helpen hebben we een lijstje gemaakt met de grootste voordelen van een natura begrafenisverzekering. Lees snel verder om er achter te komen of  deze polis goed bij je wensen past.

Je bepaalt zelf welke diensten en producten

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zelf bepaalt welke diensten en producten je wil afnemen. Je moet daar eerst een goede berekening voor doen om te kijken wat de totale kosten van je begrafenis zijn. Zodra je dit inzichtelijk hebt kun je het bedrag verzekeren dat je denkt nodig te hebben. In het geval van overlijden kan de begrafenisondernemer daarna direct actie ondernemen en de gevraagde wensen gaan uitvoeren.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

 • Is er sprake van een begrafenis of een crematie die georganiseerd moet worden?
 • Hoeveel volgauto’s zijn er nodig?
 • Hoeveel kaarten moeten er worden verstuurd
 • Hoe ziet de plechtigheid en de bijeenkomst er na de begrafenis uit?

Nabestaanden hebben geen enkele zorg

Zo hoef je als nabestaande geen aandacht meer te besteden aan het opstellen en verwerken van facturen, rekening te houden met alle prijzen van specifieke diensten of producten en kun je alles laten regelen door een echte professional.

Het is natuurlijk belangrijk dat je in een zware periode van rouw genoeg aandacht kunt besteden aan het verwerken van het overlijden. In principe zorgt de verzekeraar er dus voor dat alle financiële kanten van een begrafenis zijn gedekt en dat alle werkzaamheden worden uitgevoerd door de begrafenisondernemer.

Uitbreiding is nog steeds mogelijk

Als je voor deze polis kiest heb je waarschijnlijk al een vrij goed beeld van de begrafenis die je wil organiseren. Toch kan het zijn dat je op een later moment toch nog wat extra’s wil toevoegen, iemand van 35 kan natuurlijk heel anders nadenken over het overlijden als hij/zij 70 is geworden.

Gelukkig is dat geen enkel probleem, bij de meest verzekeraars kun je op een later moment extra producten of diensten toevoegen. Ook is het mogelijk om een extra vrij te besteden bedrag in de polis op te nemen waardoor er extra financiële ruimte ontstaat.

Nadelen van de natura begrafenisverzekering

Er kleven helaas ook een aantal nadelen aan de natura begrafenisverzekering. Om je op weg te helpen hebben we een lijstje gemaakt met de grootste nadelen van een natura begrafenisverzekering. Lees snel verder om er achter te komen of  deze polis goed bij je wensen past.

De keuzevrijheid is beperkt

Je hebt bij deze polis te maken met een beperkte keuzevrijheid. Een klein voorbeeld is de keuze voor een begrafenisondernemer. Deze moet namelijk verbonden zijn aan de verzekeraar waar je een polis hebt afgesloten.

Als nabestaande ben je vaak verplicht om gebruik te maken van de diensten van de uitvaartondernemer die door de verzekeraar wordt ingeschakeld. Er zijn uitzonderingen waarin het toch mogelijk is om een andere begrafenisondernemer in te schakelen, je moet er dan wel rekening mee houden dat de kosten vaak hoger liggen omdat niet alles gedekt wordt.

Extra kosten

Je hebt je wensen bij deze polis natuurlijk vooraf kenbaar gemaakt, toch kan het zijn dat er extra opties worden toegevoegd aan de begrafenis. Daardoor kan het zijn dat de nabestaanden extra moeten bijbetalen omdat niet alles door de polis afgedekt wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan extra rouwkaarten of een grotere koffietafel na de begrafenis.

60 jaar of ouder

Als je 60 jaar of ouder bent kan het lastig zijn om een geschikte natura begrafenis te vinden. Veel verzekeraars willen namelijk geen polis afsluiten als je ouder bent dan 60 jaar. Het risico is dan te groot en er wordt dan meestal geadviseerd om voor een kapitaal begrafenisverzekering of uitvaartdeposito te gaan.

Premie niet retour

Als je gekozen hebt voor een begrafenisverzekering in natura betaal je voor een vastgesteld pakket. Het kan voorkomen dat de nabestaanden bepaalde opties in dit pakket niet gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan minder volgauto’s of een advertentie in de krant die niet geplaatst wordt. Als er geen gebruik wordt gemaakt van deze diensten of producten zal de teveel betaalde premie niet worden overgemaakt aan de nabestaanden.

Natura begrafenis bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op