Wat is NHG hypotheek en hoe kan ik de NHG hypotheek berekenen? | Lees het hier!

Met de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) ben je verzekerd van een goede hypotheek die verantwoord en betaalbaar is. Het grootste voordeel hiervan is dat je financiële risico’s beperkt die bij een eigen koopwoning vaak voorkomen.

Zo kunnen er regelingen worden getroffen zodra je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Bovendien geldt dit niet allen voor nu, maar voor de gehele looptijd van de hypotheek. Net als een overlijdensrisicoverzekering kan een dergelijke constructie goed van pas komen. Verder gaan wij jou op deze pagina meer vertellen over hoe je deze NHG hypotheek afsluit en wat de voordelen ervan zijn.

Hypotheek met NHG

Krijg je de optie om je hypotheek met of zonder NHG af te sluiten? Dan kan het in heel veel gevallen verstandig zijn om dit te doen. Kies je er namelijk voor om een hypotheek met NHG af te sluiten? Dan ben je er zeker van dat de hypotheek aansluit op jou inkomen. Zo voldoet de NHG hypotheek altijd aan de normen die zijn gesteld door het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voor verantwoord lenen. Hierdoor weet je zeker dat je naast de maandelijkse woonlasten voldoende overhoudt voor andere leuke dingen in het leven.

Hypotheek NHG dient als vangnet bij financiële problemen

Het wil wel eens voorkomen dat de persoonlijke omstandigheden tijdens de hypotheek veranderen. In dat geval kan dit ook invloed hebben op de financiële situatie, waardoor je bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kunt betalen. In de volgende gevallen biedt een NHG hypotheek vaak een oplossing:

 • Je raakt werkloos of arbeidsongeschikt
 • Je partner is komen te overlijden (hypotheek bij overlijden)
 • Je relatie is zojuist gestopt

In deze vervelende gevallen biedt een hypotheek zonder NHG niet veel oplossingen, maar een NHG hypotheek wel. Je hebt dan namelijk een vangnet voor de financiële gevolgen in deze vervelende periodes. Natuurlijk ben je uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing, maar NHG denk in dit soort situaties uiteraard met jou mee.

Zo kijken zij samen met jouw hypotheekverstrekker of ze de hypotheek weer op een of andere manier betaalbaar kunnen maken. Hierdoor is het mogelijk dat je de huidige woning kunt behouden en een verkoop met verlies kunt voorkomen. Blijkt het uiteindelijk toch te te zijn dat verkoop de enige optie is en de opbrengst lager ligt dan de uitstaande hypotheek? Dan kan NHG ervoor zorgen dat de restschuld wordt kwijtgescholden.

NHG maximale hypotheek, hoeveel kan ik lenen?

De maximale hypotheek met NHG hangt volledig af van jouw persoonlijke financiële situatie. Denk je bijvoorbeeld aan het verbouwen of kopen van een woning? Dan is het verstandig om een berekening te maken. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig: Gegevens van financiële verplichtingen zoals een persoonlijke lening, studieschuld en doorlopende krediet

 • De hoogte van de rente van je hypotheeklening
 • Het huidige inkomen van jou en eventueel je partner, op basis waarvan je de lening afsluit

Dit zijn een aantal gegevens die je nodig hebt om een berekening te maken voor de maximale hypotheek NHG. Wil je de exacte hypotheek berekenen NHG maken? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.

Wat zijn de NHG hypotheek voorwaarden?

Het streven van de NHG hypotheek is woningbehoud en om uiteindelijke verkoop van het huis te voorkomen. Mocht woningbehoud geen optie meer zijn en blijft er een restschuld over? Dan neem NHG deze restschuld over onder een aantal verschillende voorwaarden. Daarnaast betaal je minder hypotheekrente, omdat de bank met NHG minder risico loopt.

Hiervoor betaal je wel eenmalige kosten die bovendien fiscaal aftrekbaar zijn. Je kunt een NHG hypotheek afsluiten voor het kopen van een woning, maar ook als je de huidige woning wilt verbouwen. Deze hypotheek met NHG sluit je af via de geldverstrekker of via een tussenpersoon.

Zij beoordelen ook of je voldoet aan de voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG). Om het jou makkelijk te maken hebben wij de belangrijkste voorwaarden hieronder voor jou op een rijtje gezet.

 • Voor de aankoop van een huis is de maximale NHG hypotheek €310.000 (100% van de marktwaarde).
 • De NHG hypotheek meenemen naar een duurder huis is mogelijk als de de maximale hypotheek bij oversluiten €310.000 is (inclusief bijkomende kosten).
 • De maximale koopsom (marktwaarde) bij zowel bestaande bouw als nieuwbouw is €310.000.
 • Is er sprake van energiebesparende maatregelen? Dan is de maximale hypotheek €328.600 (106% van de marktwaarde). Hierbij moet de extra 6% volledig worden uitgegeven aan de energiebesparende maatregelen.
 • Bij een nieuwbouw woning is het van belang dat er een waarborgcertificaat is afgegeven door een instelling waar Stichting Garantie
 • Woning haar keurmerk aan heeft verleend.
 • Als de koopsom hoger ligt dan €310.000, maar op het taxatierapport een bedrag van 310.000 of lager staat? Dan is NHG mogelijk.
 • Hiervoor is alleen meer inbreng van eigen geld nodig.
 • De marktwaarde van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport die is uitgebracht door een gecertificeerd validatie-instituut (de marktwaarde vrij van huur en gebruik).

Dit zijn een aantal belangrijke voorwaarden die gelden bij het afsluiten van een NHG hypotheek.

Waardering

8.5 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

100.000,-

Kinder dekking?

Ja

Maandelijkse premie

€ 6,91

Premielooptijd van 20 jaar

€ 10,50 eenmalige kosten

Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

8.5 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 100.000,-

Kinder dekking?

Nee

Maandelijkse premie

€ 7,20

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

 • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (36 jaar), niet-roker.
 • Laatste keer gecontroleerd: 10-05-2020
Laatst geüpdatet op