Wat is obductie en wat moet je erover weten?

Wanneer jouw partner, familielid of dierbare overlijd kan het zijn dat de behandelend arts jou vraagt of zij obductie mogen laten plaatsvinden bij de overledene. Obductie is een verzamelwoord voor onder andere: autopsie, sectie en postmortaal onderzoek.

Na het overlijden van een dierbare kan het soms moeilijk zijn om hier direct een keuze over te maken door verdriet of andere emoties. Toch is het verstandig om de informatie op deze pagina goed door te nemen om erachter te komen wat obductie precies inhoudt, zodat je vervolgens een goede keuze kunt maken.

Obductie betekenis: wat houdt het precies in?

Als er iemand komt te overlijden vragen behandelend artsen vaak of zij toestemming hebben voor het laten plaatsvinden van obductie. Dit houdt in dat er een inwendig onderzoek zal plaatsvinden bij een overleden patiënt. Dit onderzoek wordt altijd uitgevoerd door een patholoog (medisch specialist). De patholoog begint altijd met een uitwendig onderzoek, waarbij hij of zij gaat kijken naar de buitenkant van het lichaam. In sommige gevallen laten zij een röntgenfoto, ct-scan of mri-scan maken van het lichaam.

Naast uitwendig, ook inwendig onderzoek

Na het uitwendige onderzoek start de patholoog met het inwendige onderzoek (sectie verrichten). Hierbij wordt er vooral gekeken naar alle organen van de overleden patiënt. Vervolgens wordt er uit de organen een stukje weefsel genomen voor microscopisch onderzoek, dit omdat niet alle afwijkingen met het blote oog kunnen worden vastgesteld. Dit onderzoek wordt uiteraard met respect voor de overledene verricht.

Na het onderzoek worden de organen waarvan het onderzoek is afgerond teruggeplaatst in het lichaam, zodat het lichaam kan worden overdragen aan de uitvaartverzorger. Bij het opbaren van een lijk wordt de overledene aangekleed.

Van de obductie is dan niets meer te zien, tenzij er schedellichting heeft plaatsgevonden en de overleden persoon geen haar op zijn hoofd heeft. Een schedellichting wordt uitgevoerd voor hersenonderzoek, maar het kan zo zijn bezwaar tegen hebt. In dat geval kan er in overleg met de behandelend arts een plaatselijke obductie plaatsvinden.

Waarom obductie en wat zijn de doelen hiervan?

Er zijn een aantal reden waarom een obductie plaats kan vinden. Meestal worden ze verricht voor medische doeleinden, waarbij ze bijvoorbeeld kijken naar de doodsoorzaak. Hieronder kun je in één oogopslag zien wat de redenen zijn:

  • Onderzoek om te zien wat er in de laatste levensfase van een persoon gebeurd. Zo kunnen artsen controleren of een bepaalde medische behandeling juist is uitgepakt en hoeveel effect deze heeft gehad
  • Het vaststellen van de doodsoorzaak en hoe de patiënt uiteindelijk is overleden. Artsen en nabestaanden willen vaak weten om welk ziekteproces het gaat en hoe het ziekteproces is verlopen
  • Gevolgen voor familie of nabestaanden vaststellen. Soms komen artsen er tijdens een obductie achter dat de patiënt aan een erfelijke of besmettelijke ziekte heeft geleden die gevolgen kan hebben voor familieleden of nabestaanden. Zij willen de nabestaanden hiervan op de hoogte brengen, zodat zij weten wat ze het beste kunnen doen
  • Tot slot kunnen obducties heel erg cruciaal zijn voor de wetenschap en onderwijs voor artsen in opleiding.  

Zoals je kunt lezen zijn er een aantal verschillende doelen die bereikt willen worden door middel van obductie. We raden je aan om goed te overleggen met alle nabestaanden om erachter te komen wat de beste beslissing is, dit kan namelijk een enorme verlichting zijn tijdens het komende rouwproces. Zelf kun je ook je lichaam afstaan aan de wetenschap.

Wat bedragen de obductie kosten?

Na het plotseling overlijden van een persoon is het natuurlijk niet fijn om direct de vraag te krijgen of zij (door middel van obductie) willen vaststellen wat de doodsoorzaak is. Daarnaast komen daar ook nog eens kosten bij kijken. Wil een behandelend arts bijvoorbeeld zelf obductie doen (wegens onderzoek naar bepaalde doodsoorzaken of ziekte)?

Dan worden de obductie kosten vaak niet in rekening gebracht. Daarentegen worden er wel kosten voor obductie in rekening gebracht als de nabestaanden de doodsoorzaak willen weten. Deze kosten kunnen al gauw variëren tussen de €400,- en de €700,-.

Helaas worden de kosten vaak niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar, omdat er op dat moment geen sprake meer is van een verzekerde. De kosten voor obductie worden opgebouwd aan de hand van twee factoren, namelijk het vervoer van het lichaam naar de patholoog van ongeveer €300,- en de kosten voor de opslag in de koelcel van ongeveer €100,-. Hierdoor zit je al gauw op €400,- waardoor veel nabestaanden hier niet snel voor kiezen als het niet per se noodzakelijk is. Je kunt natuurlijk altijd met de arts overleggen wat de beste keus is, zij hebben hier kennis van en kunnen je het beste advies geven per situatie.

Kunnen artsen een obductie bijwonen?

Het is al een tijd niet meer verplicht, maar vroeger was het zo dat artsen zo nu en dan een obductie bijwoonden. Een van de redenen hiervoor was dat ze hierdoor konden zien hoe het eraan toeging en dat zij meer kennis kregen van wat er precies gebeurd bij dit proces.

Dit bleek namelijk uit een interview met patholoog en tevens ook neuropatholoog Frank van de Goot, hij zei namelijk: “Een obductie bijwonen is niet meer verplicht. Dat merk ik als ik een briefje van een arts krijg: ‘Gezicht graag intact houden, familie wil nog afscheid nemen.’ Wat denken ze? Dat we een lichaam in repen snijden?”

Hieruit bleek dat artsen niet genoeg kennis hadden, waardoor het Frank van de Goot verstandig leek om het bijwonen weer verplicht te maken voor artsen en pathologen in opleiding. Hiermee kunnen ze toekomstige collega’s namelijk klaarstomen voor het vakgebied.

Zelf aan de slag en bijvoorbeeld alvast de kosten berekenen? Klik op de button hieronder voor de kostentool of kijk op de homepage voor een vergelijking van uitvaartverzekeringen.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op