Overlijden niet melden bij bank | Wat gebeurt er met de bankrekening van uw dierbare? | Lees het hier

Op het moment dat een dierbare komt te overlijden zult u als nabestaande aan een aantal dingen moeten denken, namelijk de bankzaken regelen na overlijden van uw dierbare. Echter moet u wel toegang hebben tot deze bankrekeningen wilt u dit kunnen regelen, al helemaal als er geen uitvaartverzekering is afgeslotenWij gaan in dit artikel meer informatie geven met betrekking tot hoe banken omgaan met bankrekening na het overlijden van een rekeninghouder.

Ook geven we antwoord op verschillende vraagstukken, zo kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn en weet u misschien niet wat er gebeurt met de bankrekening na het overlijden van uw moeder. Door antwoord te geven op deze verschillende vraagstukken bent u na het lezen van dit artikel goed voorbereid op de bankzaken na overlijden van een dierbare.

Bankrekening na overlijden

Wanneer een dierbare komt te overlijden moet u dit melden aan de bank. (overlijden niet melden bij bank is strafbaar.) Uiteraard heeft u niet zomaar toegang tot een bankrekening na het overlijden van ouders, u kunt dus niet altijd de bankzaken bij overlijden regelen.

U heeft namelijk verschillende documenten nodig die vervolgens toegang verlenen aan de rekening, hierdoor kunt u zaken afhandelen, een rekening opzeggen of een rekening wijzigen.

Wij hebben de verschillende documenten op een rijtje gezet die vereist zijn voor bijvoorbeeld het opheffen van een bankrekening na overlijden of het regelen van andere bankzaken:

 • Kopie van eigen identiteitsbewijs.
 • Verklaring van het centraal testamentregister (CTR), gratis te verkrijgen via de bank of een notaris.
 • Akte van overlijden, die ontvangt u meestal van de uitvaartverzorger.
 • Een verklaring van erfrecht waarin staat vermeld wie de erfgenamen zijn. Of een verklaring van erfrecht daadwerkelijk nodig is, hangt af van de situatie. Zo’n verklaring kost vaak een honderden euro’s, afhankelijk van hoe gecompliceerd de situatie is.
 • Daarbuiten is de verklaring ook van toepassing voor bijvoorbeeld het uitkeren van een levensverzekering.
 • Een vrijwaringsformulier, hierin staat de vrijwaring van erfgenamen voor mogelijke claims van de bank

Verklaring van erfrecht

Heeft u altijd een verklaring van erfrecht nodig voor het incasseren van een bankrekening na overlijden ouder? Nee, dat is niet in alle gevallen zo, banken hebben namelijk sinds eind 2011 afgesproken dat in de volgende zaken geen verklaring van erfrecht nodig is:

 • Als er geen testament is
 • Er een langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner is
 • Het saldo op de bankrekening niet hoger is dan €100.000.

Uiteraard moeten er nog aan een aantal voorwaarden voldaan worden, ook deze voorwaarden hebben wij voor u op een rijtje gezet:

 • Partners mogen niet gescheiden zijn geweest van tafel en bed ten tijde van het overlijden van een partner.
 • Partners moeten allebei al minstens vijf jaar wonende zijn in Nederland.
 • Er mag geen sprake zijn van enig faillissement of curatele.

De meeste kredietverstrekkers geven aan dat ze zich aan deze regels houden, echter valt op dat Knab iets strengere regels hanteert met betrekking tot een bankrekening bij overlijden partner. Bij Knab is het zo dat als de overleden partner een buitenlandse nationaliteit heeft, er altijd een verklaring van erfrecht nodig is, ongeacht of deze persoon al langer dan vijf jaar in Nederland wonende is of niet.

Het vrijgeven van een bankrekening na overlijden van een buitenlandse partner is bij Knab dus iets lastiger dan bij de meeste anderen banken. Vaak is in al de andere gevallen een een verklaring van erfrecht wel nodig, bijvoorbeeld bij een testament. In sommige gevallen gaan banken iets minder streng met de regels om, het is dus per bank en per situatie vaak anders geregeld.

Blokkeren van bankrekening op één naam

Gemachtigde bankrekening bij overlijden van een dierbare, als een bankrekening op één naam staat zal het in de meeste gevallen lastig worden om direct gemachtigd te worden. Het is namelijk zo dat een bankrekening die op één naam staat in de meeste gevallen direct wordt geblokkeerd op het moment dat de rekeninghouder komt te overlijden.

Als dit gebeurt dan kunnen er vaak geen betalingen meer plaatsvinden, denk bijvoorbeeld aan automatische incasso’s en periodieke overboekingen.

Houdt hier dus rekening mee tijdens de bankzaken na overlijden van een dierbare, sommige verplichtingen lopen namelijk door totdat hiervoor een opzegging is gedaan, denk bijvoorbeeld aan huur en verzekeringen. Echter is het niet bij ieder bank normaal dat de bankrekening direct geblokkeerd wordt:

 • Rabobank: automatische incasso’s lopen drie maanden door mits er voldoende geld aanwezig is op de rekening.
 • Volksbank (ASN Bank, SNS en RegioBank): erfgenamen kunnen schriftelijk laten bevestigen dat zij de automatische incasso’s door willen laten lopen.
 • Triodos Bank: periodieke overboekingen en automatische incasso’s blijven doorlopen.

Bankrekening op één naam

Zoals eerder benoemd is er ook in dit geval altijd een verklaring van erfrecht nodig, mits er sprak is van een testament. Wij hebben voor u de verschillende regels per bank op een rijtje gezet als het gaat om een bankrekening op één naam bij sprake van een overleden ouder of een partner/ongehuwde:

 • ABN Amro: als het saldo op de bankrekening lager is dan €15.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.
 • ASN Bank, SNS en RegioBank: als het saldo op de bankrekening lager is dan €10.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Bunq: verklaring van erfrecht is nodig.
 • ING: afhankelijk van de situatie maar normaal gesproken is een verklaring van erfrecht nodig.
 • Knab: bij het overlijden van een ongehuwd/ongeregistreerd partner is een verklaring van erfrecht nodig. Als het saldo lager is dan €2.500 en er is sprake van een overleden ouder, dan is een verklaring van erfrecht niet nodig.
 • Rabobank: als het saldo op de rekening lager is dan €5.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Triodos Bank: als het saldo op de rekening lager is dan €5.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.

Let wel op dat niet al de banken in iedere situatie zullen handelen zoals hierboven vermeld staat, ook zij hebben een andere aanpak afhankelijk van de complexiteit van de situatie. Je zal dus is sommige gevallen wel een verklaring van erfrecht nodig hebben voor het vrijgeven van een bankrekening na overlijden.

En/of rekening bij overlijden, hoe zit dat?

Als er sprake is van een en of rekening bij overlijden dan houdt de mede rekeninghouder toegang tot deze rekening. Het kan echter wel voorkomen dat erfgenamen bezwaar gaan indienen tegen dit gebruik, dit kan om verschillende redenen zijn en is ook afhankelijk van de situatie.

Op het moment dat erfgenamen bezwaar indienen kan het zijn dat bijvoorbeeld de ING en of rekening bij overlijden toch wordt geblokkeerd, meestal lopen de periodieke overboekingen en automatische incasso’s gewoon door. Wij gaan verder in dit artikel meer informatie geven met betrekking tot de en/of rekening bij overlijden ING en de en/of bankrekening opheffen na overlijden Rabobank.

Verklaring erfrecht en/of rekening bij overlijden

Op het moment dat er een testament is opgesteld is een verklaring van erfrecht altijd verplicht. Wij hebben wederom de verschillende regels per bank voor u op een rijtje gezet met betrekking tot een en/of rekening als er sprake is van een overleden ouder of een partner/ongehuwde. In de onderstaande gevallen is een verklaring van erfrecht niet nodig:

 • ABN Amro: als het saldo op de rekening lager is dan €15.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.
 • ASN Bank: geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Bunq: verklaring van erfrecht altijd nodig, een aantal uitzonderingen mogelijk.
 • ING: geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Knab: geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Rabobank: geen verklaring van erfrecht nodig.
 • SNS en RegioBank: als het saldo op de rekening lager is dan €10.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.
 • Triodos Bank: als het saldo op de rekening lager is dan €5.000 is er geen verklaring van erfrecht nodig.

Zoals u kunt zien zit er wederom een verschil tussen bijvoorbeeld een en of rekening bij overlijden Rabobank en een en of rekening bij overlijden ABN Amro, houdt hier dus ook rekening mee op het moment dat u een en/of rekening gaat openen met iemand.

Machtiging bankrekening overlijden

De meeste mensen denken dat ze veel papierwerk kunnen voorkomen door iemand te machtigen voor zijn of haar rekening. Het is echter zo dat deze gemachtigde bankrekening bij overlijden niet meer gemachtigd zal zijn voor dezelfde persoon, deze machtiging komt namelijk te vervallen op het moment dat de persoon die de machtiging verstrekt heeft komt te overlijden.

Dit is ook van toepassing op een volmacht die wordt vastgesteld in een levenstestament. Als u van te voren iemand wilt aanwijzen wie uw bankzaken na overlijden regelt, zult u een testament moeten laten opstellen waarin dit staat vermeld. De persoon die de bankzaken gaat regelen na het overlijden van een dierbare wordt een executeur genoemd.

De executeur kan pas na het overlijden van een persoon de bankzaken regelen, voor het overlijden kan de executeur dus niet bij de bankrekeningen. Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel voldoende informatie heeft verkregen met betrekking tot bankzaken bij overlijden.

U weet nu ook dat geld opnemen na overlijden strafbaar is en dat op het moment dat u en andere dierbare het overlijden niet melden bij de bank, u een strafbaar feit begaat. Nu bent u beter voorbereid op de mogelijke problemen waar u tegenaan kunt lopen op het gebied van (bank)zaken regelen als er sprake is van een overleden, een en/of rekening is niet altijd de goede oplossing. 

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op