WAT MOET ER ALLEMAAL GEREGELD WORDEN NA HET OVERLIJDEN?

De uitvaart van een overledene moet natuurlijk geregeld worden. Deze moet georganiseerd worden en de erfenis moet op de juiste wijze worden uitgekeerd aan de erfgenamen. Maar er zijn nog veel meer zaken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan lopende abonnementen, lidmaatschappen en contracten.

Gelukkig is het over het algemeen relatief makkelijk om deze zaken te regelen met de betreffende organisaties. Maar er moet wel actie ondernomen worden door nabestaanden om dit allemaal te regelen. Lees verder om er achter te komen wat er precies geregeld moet worden:

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies

Op 1 centrale plaats uitvaarten vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaart

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Opstellen van akte overlijden

De eerste stap die je moet nemen bij overlijden is het laten opstellen van een akte van overlijden. Dit doet je door contact op te nemen bij de gemeente, daar kun je deze akte aanvragen en laten opstellen. Dit kun je overigens zelf doen maar een begrafenisondernemer kan dit ook voor je regelen. De akte van overlijden wordt vastgelegd in de gemeentelijke basisadministratie of ook wel het GBA genoemd. Daarna wordt het overlijden door de gemeente doorgegeven aan organisaties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.

Ga na of er een officieel testament is opgesteld

De tweede stap na het overlijden is de check of er een testament aanwezig is, daarna moet er een verklaring van erfrecht worden opgegeven. Doorgaans geeft het testament aan welke erfgenamen een bepaald deel van de erfenis kunnen opeisen. Je kunt dit testament aanvragen via het centraal testamentregister.

De verklaring van erfrecht wordt opgesteld door de notaris, dit document is erg belangrijk want je hebt deze verklaring nodig om toegang te krijgen tot de bezittingen en rekeningen van de overledene. Daarnaast heb je het verklaring van erfrecht nodig om papieren te wijzigen die op naam van de overledene staan.

regelen uitvaart
abonnementen overledene

Kijk of er een uitvaartverzekering is afgesloten

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de overledene de beschikking had over een uitvaartverzekering of levensverzekeringen. Als de overledene namelijk een uitvaartverzekering heeft afgesloten kan een deel of heel de uitvaart betaalt worden met de polis die afgesloten is.

Had de overledene een eigen woning en een ORV?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de overledene een eigen woning had, bij het afsluiten van een hypotheek is het namelijk erg aannemelijk dat er ook een ORV of overlijdensrisicoverzekering is afgesloten.

Deze verzekering kan goed van pas komen voor de nabestaanden want deze keert een bedrag uit om de hypotheek voor een deel af te lossen. Dat is fijn als nabestaande want het zorgt er voor dat je gewoon in het huis kunt blijven wonen als je bijvoorbeeld de partner van de overledene bent.

Alle verzekeringen & bankrekeningen opzeggen

Als de persoon die een uitvaartverzekering overlijdt wordt deze automatisch stopgezet maar dit geldt niet voor alle andere verzekeringen en het opzeggen van bankrekeningen gebeurd al helemaal niet automatisch. De processen voor deze opzeggingen zijn over het algemeen wat lastiger dan het opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen.

Het is namelijk vaak nodig om een verklaring van erfrecht te overleggen. Daar kan de bank of verzekeraar op zien dat de contactpersoon gerechtigd is om alle zaken te regelen voor de overledene. Vanaf 2012 is er wel versoepeling aangebracht, als er geen testament is waarin alles is vastgelegd en het saldo niet hoger was dan € 100.000 en er een geregistreerde partner aanwezig is, kan deze zonder verklaring van erfrecht de zaken oplossen voor de overledene.

Contractuele overeenkomsten van de overledene stopzetten

Als een nabestaande overlijdt dan breekt er al snel een lastige periode van rouw aan. In deze periode moet er namelijk van alles geregeld worden om een goede uitvaart te garanderen. Een uitvaartverzekering zorgt er natuurlijk voor dat je minder werk hebt maar er moeten nogal wat andere zaken geregeld worden zoals:

Het energiecontract van de overledene opzeggen

De overledene kan natuurlijk een contract hebben bij een energieleverancier. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen. Zo kan het zijn dat het contract opzegbaar is of overgezet moet worden naar een nabestaande die samenleefde met de overledene. Als de wettelijke partner van de overledene in de woning woont kan het contract meestal verplaatst worden naar een andere naam.

Over het algemeen zijn energieleveranciers heel soepel met deze regelingen. Bij deze situaties zijn er duidelijke protocollen om er zeker van te zijn dat alles goed en snel verloopt. Als het energiecontract volledig wordt opgezegd kan het zijn dat er een opzegvergoeding wordt gevraagd. Dit komt echter niet vaak voor omdat de meeste energieleveranciers deze opzegvergoeding achterwege laten bij een sterfgeval. Het kan zijn dat iemand overleden is in het buitenland, er gelden dan wel andere regels en processen.

Alle lopende abonnementen overledene opzeggen

Het kan zijn dat er nog allerlei abonnementen van bijvoorbeeld een sportschool of loterij lopen. Al deze abonnementen moeten opgezegd worden. Als je de afschrijvingen van de overledene inzichtelijk hebt dan kun je zien wanneer er periodieke afschrijvingen plaatsvonden.
De abonnementen moeten worden opgezegd en het is aan te raden om de akte van overlijden bij de hand te houden omdat veel bedrijven dit graag willen ontvangen. Het verschilt per bedrijf hoe het proces is ingericht, maar meestal gaat dit redelijk vlug zonder gedoe.

Een lidmaatschap van een overledene opzeggen bij een vereniging

Bij een vereniging is het niet altijd nodig om een akte van overlijden te laten zien. Dit is vaak zo omdat verenigingen vaak betrokken zijn met de leden. Een overlijden wordt daardoor snel duidelijk maar het kan alsnog voorkomen dat de akte wordt voor de administratie van de vereniging.

opzegdienst uitvaart
abonnementen overledene

Wat kan de partner het beste doen na een overlijden?

We raden altijd aan om de pensioenuitvoerder te bellen om na te gaan of deze al weet dat je partner is overleden. Het is dan slim om na te vragen hoe zaken rondom het nabestaandenpension precies worden geregeld. Doorgaans weet een pensioenuitvoerder al van het overlijden en krijg je vanzelf bericht over het partnerpensioen, als dit nog niet gebeurd is kun je het beste even zelf contact opnemen.

Hypotheek oversluiten na overlijden partner

Na het overlijden van je partner heb je vaak het recht om je hypotheek over te sluiten. Dat kan voordelig zijn als de hypotheekrente op het moment van overlijden van je partner lager is dan de hypotheekrente die je altijd betaalt hebt. Over het algemeen raden we je aan om dit zelf te doen want de bank of verzekeraar biedt over het algemeen niet zelf een oversluiting van je hypotheek aan.

Check of je recht hebt op een ANW uitkering

Nog een actie die je kunt ondernemen is het bekijken of je recht hebt op een ANW uitkering. Als je getrouwd bent of als je een geregistreerd partnerschap kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een ANW uitkering. Doorgaans wordt dit automatisch geregeld door de SVB maar het kan zijn dat je nog niets gehoord hebt van deze instantie.

Maak een nieuw overzicht van inkomsten en uitgaven

We raden bij het overlijden van een partner altijd aan om een nieuw overzicht te maken van alle inkomsten en uitgaven. De kans is bijvoorbeeld aanwezig dat je alleen komt te staan met een lager inkomen. Dat kan nogal eens veranderingen opleveren in het recht op toeslagen omdat de gezinssituatie veranderd is. Daardoor kun je recht hebben op toeslagen waar je eerst geen recht op had, ook de uitgaven kunnen daarbij veranderen omdat eenpersoonshuishoudens vaak minder lasten hebben dan meerpersoonshuishoudens

Is het mogelijk om iemand dit allemaal te laten regelen?

Het kan behoorlijk lastig zijn voor de nabestaanden om abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen. De rouwperiode kan te zwaar zijn of al het gedoe dat hierbij komt kijken past niet in het leven van de nabestaande. Er zijn genoeg instanties en uitvaartverzorgers die dit voor u kunnen oplossen zodat u zich volledig kan richten op de rouwverwerking

Het kan natuurlijk ook zijn dat er iemand die iets verder van de overledene afstaat graag ondersteuning wil bieden. Het komt vaak genoeg voor dat iemand in de familie of een vriend dit regelt voor de nabestaanden. Zorg er voor dat dit altijd iemand is die betrouwbaar is en verstand heeft van geldzaken.

opzegdienst uitvaart

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaarten

Een uitvaart wordt steeds duurder

Zoals we tegenwoordig wel gewend zijn, wordt alles steeds duurder. Zo ook uitvaarten. Dit heeft met meerdere zaken te maken en kan ervoor zorgen dat uw uitvaartverzekering niet meer is wat u dacht dat het was. Mocht u nu een uitvaartverzekering hebben, die u al een...

Denk tijdig aan uw grafrechten

Het mag misschien raar klinken, maar ook nadat u overleden bent neem u nog steeds ruimte in beslag. Dit mag dan niet meer uw probleem zijn, maar u kan veel moeite besparen door alvast over u grafrechten na te denken. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden nog voor...

Een uitvaartspeech houden, hoe moet het?

Bijna elke uitvaart wordt het gedaan, het geven van een uitvaartspeech. Voor de meeste mensen is dit moeilijk, en vergt veel emotionele kracht. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen. Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt...

Resomeren | Lees Er Hier Alles Over

Tegenwoordig kun je niet alleen meer een begrafenis of een crematie houden als u bent overleden, maar zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een van deze mogelijkheden is resomeren. Op deze manier wordt u lichaam niet verbrandt of begraven, maar ontbonden door water....

Verklaring van erfrecht

Een verklaring van erfrecht, is een verklaring die wordt opgemaakt door een notaris. Hierin vermeldt hij, na controle van de gegevens, wie er overleden is, of diegene een testament heeft opgemaakt en wat er in het testament staat. Daarnaast verklaart hij wie er...

Welke uitvaartondernemer moet je nou kiezen?

Het zijn vaak onderwerpen waar je helemaal niet meer bezig wilt zijn, in deze lastige periodes. Toch is het kiezen van een goede uitvaartondernemer een belangrijk iets, je wilt tenslotte altijd dat de uitvaart tot in de puntjes goed geregeld is. De uitvaart is een...

Hoe Werkt De Verdeling Van De Erfenis?

In deze periode is het voor nabestaanden en mensen in omgeving lastig om te denken aan bijzaken zoals bijvoorbeeld de erfenis. Toch zijn het dingen die geregeld moeten worden, mensen hechten soms veel waarden aan spullen van overledene, en in sommige gevallen wilde...

Begin nu met het bekijken van alle uitvaart informatie

Wat moet er allemaal geregeld worden na het overlijden van een persoon?
1 (20%) 1 vote
Laatst geüpdatet op