OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING AFSLUITEN

Het liefst willen we er natuurlijk niet bij stil staan, maar ieder leven komt op een gegeven moment tot een eind. Bij het overlijden, de uitvaart en de situatie van nabestaanden komt veel kijken. Om ervoor te zorgen dat nabestaanden niet worden opgescheept met onnodige zorgen en onverwachts hoge, financiële kosten, is het verstandig om op tijd bezig te zijn met een overlijdensrisicoverzekering. Maar wat is dat eigenlijk? Waarom zou je zo’n verzekering moeten afsluiten? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n verzekering? Wil je direct een uitvaartpolis vergelijken? Klik dan snel op de button rechts! 

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Op 1 centrale plaats overlijdensrisicoverzekeringvergelijken

Betaal minder premie voor je overlijdensrisicoverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Een overlijdensrisicoverzekering wordt ook wel risicoverzekering genoemd, en is een vorm van een levensverzekering. Door middel van deze verzekering wordt er bedrag uitgekeerd op het moment dat de persoon in kwestie tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden.

Dit bedrag is van tevoren bepaald en vastgesteld. Het bedrag dat op het moment van overlijden wordt vrijgesteld, wordt uitgekeerd aan de begunstigden. Dit zijn meestal de kinderen en de partner.

overlijdensrisicoverzekering afsluiten
overlijdensrisicoverzekering afsluiten hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor de hypotheek

Als je een hypotheek gaat nemen dan kan het zijn dat je een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. In de meeste gevallen is dit verplicht vanuit de bank of de desbetreffende geldverstrekker. Het kan ook voorkomen dat dit helemaal niet nodig is, dit hangt van ieders persoonlijke situatie af. 

Is het wel verplicht om bij een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te nemen, dan wordt je overlijdensrisicoverzekering verpand aan je hypotheek, ofwel de woning. In dit geval is de bank of geldverstrekker altijd verzekerd van terugbetaling van de hypotheek als je helaas komt te overlijden.

Als je meer wilt lezen over de overlijdensrisicoverzekering en de hypotheek, dan raden we je aan om op de link te klikken. Je wordt doorgestuurd naar een speciaal artikel over dit onderwerp met wat diepgaandere informatie.

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Een overlijdensrisicoverzekering kent een aantal verschillende varianten. De belangrijkste drie zijn de gelijkblijvende, de lineair dalende en de annuïtair dalende. 

1. Bij een gelijkblijvende blijft het verzekerde bedrag gedurende de looptijd hetzelfde. Ook de premie blijft dus gelijk. 

2. Bij een lineair dalende verzekering is dit anders. Jaarlijks wordt het verzekerde bedrag steeds minder. Ieder jaar wordt het uit te keren geldbedrag gelijkmatig minder. 

3. Ook bij een annuïtair dalende verzekering neemt het uit te keren bedrag ieder jaar af. Hier is de afname echter niet ieder jaar hetzelfde. In het begin daalt het langzaam, maar uiteindelijk wordt het bedrag steeds minder. 

Daarnaast kunnen de verschillende verzekeringen ook per verzekeraar sterk van elkaar verschillen. Het is daarom aan te raden om de verschillende mogelijkheden en verzekeringen goed met elkaar te vergelijken, om erachter te komen welke verzekering het best bij jou, je gezondheid, leeftijd en (financiële) situatie past. 

De voornaamste nadelen

Toch zijn er ook een aantal bezwaren. Wij zetten deze nadelen voor je op een rij

– Wanneer je deze verzekering op late leeftijd zou willen afsluiten, bestaat de kans dat je afgewezen wordt. Hoe ouder je bent, des te groter de kans dat je op korte termijn komt te overlijden.

De verzekeraar moet dan dus ook op korte termijn uitkeren. Meestal is de maximum leeftijd voor het afsluiten 72 jaar.

– Hoe ouder je bent, des te hoger de premie wordt die je maandelijks moet betalen. Ook dit komt door de bovengenoemde sterftekans die toeneemt.

– Naast leeftijd heeft ook gezondheid veel invloed op je verzekering. Wanneer je gezondheid niet stabiel is, wordt de premie daardoor hoger. Verzekeraars eisen om deze reden een gezondheidsverklaring voordat de verzekering afgesloten kan worden. 

– Wanneer de einddatum van de verzekering is bereikt, 

Daarnaast is het van belang dat je bij het afsluiten van de verzekering goed let op of er een bloc clausule is opgenomen in de voorwaarden.

Deze voorwaarde geeft de verzekeraar namelijk het recht om de premies en voorwaarden gedurende de looptijd aan te passen. Zo kan je maandelijkse premie ineens ongewild duurder worden.

overlijdensrisicoverzekering redenen

Overstappen van verzekeraar

Heb je een verzekering afgesloten, maar ben je toch niet helemaal tevreden?

Dan is het altijd mogelijk om over te stappen. Dit hoeft bovendien helemaal niet veel tijd of moeite te kosten. Sterker nog: je kunt er in sommige gevallen een hoop geld mee besparen. Wil je meer weten over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering terwijl je rookt? Klik dan snel op de link om er meer over te lezen.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op overlijdensrisicoverzekeringen

Begin nu met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op