OVERLIJDENSRISICOVERZEKERING OF TOCH MAAR EEN UITVAARTVERZEKERING?

Bent u van plan om binnenkort een levensverzekering af te sluiten en bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn of waar u op moet letten? het is verstandig om er rekening mee te houden dat u levensverzekeringen heeft in verschillende soorten en maten.

U kunt hierbij de mogelijkheid kiezen om een pensioen op te bouwen, het financiële risico voor andere te verminderen bij overlijden of ervoor te zorgen dat u kinderen op termijn kunnen gaan studeren. Het blijft een feit dat deze verzekering afsluiten dat u nu premie betaalt waar u later van kunt gaan profiteren.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Op 1 centrale plaats overlijdensrisicoverzekeringvergelijken

Betaal minder premie voor je overlijdensrisicoverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Is het slim om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten?

Als u slim bent kunt u ervoor kiezen om alle varianten hiervan op een rijtje te zetten en te kijken wat de reden is voor u om een levensverzekering af te sluiten. Bent u verplicht om deze verzekering af te sluiten in combinatie met uw hypotheek, of wilt u zien wat de verschillen zijn met een uitvaartverzekering. In dit artikel gaan wij er voor u dieper op in, net als de levensverzekering en de belastingen die daar bij komen kijken.

Wat als eerste te doen?

Als eerste is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de voorwaarden rondom de polis van de levensverzekering. U kunt hiervoor uw premie handig zelf berekenen en zo alle verzekeringen makkelijk op een rijtje zetten. Zo krijgt u een goed beeld van wat u ervan kan verwachten en hoe u ervoor zorgt dat deze een goede dekking leveren.

Zo biedt de juiste overlijdensrisicoverzekering financiële zekerheid voor de toekomst, doordat u nu een deel van uw inkomen beschikbaar stelt. Vooral als u een gezin heeft, is het verstandig hiervan gebruik te maken. Zo lopen zij in de toekomst geen financiële risico’s.

overlijdensrisicoverzekering kiezen
overlijdensrisicoverzekering soorten

Verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Houdt er als eerste rekening mee dat er niet een standaard soort levensverzekering is, maar dat er meerdere varianten zijn. Wilt u bijvoorbeeld met deze verzekering ervoor zorgen dat het risico van een grote hypotheekschuld verkleind wordt?

Dan kunt u ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, die wordt uitgekeerd op het moment dat u overlijdt. U kunt daarnaast er ook voor kiezen om een levensverzekering af te sluiten als een spaarpotje voor de toekomst, bijvoorbeeld als u met pensioen gaat of de kinderen gaan studeren en u ze daar graag financieel een handje bij wil helpen.

Pensioen opbouwen

Met een overlijdensrisicoverzekering kunt ervoor zorgen dat u dus een pensioen opbouwt of om ervoor te zorgen dat er bij een vroegtijdig overlijden genoeg geld achterblijft voor uw nabestaanden. Vandaar is het verstandig om duidelijk te hebben om welke reden u er eentje wilt afsluiten. Hiermee verkleint u de financiële risico’s voor u en uw nabestaanden. Zorg er in ieder geval voor dat u uw eigen toekomst goed in beeld hebt, en dat u deze verzekering vroeg af sluit om de premie zo laag mogelijk te houden.

Afsluiten bij een hypotheek

Als u samen met uw partner een hypotheek wil afsluiten is de kans groot dat de bank vraagt of u een levensverzekering wilt afsluiten. Dat is verstandig om te doen, ook als hoef je dit niet verplicht bij dezelfde bank te doen als waar u de hypotheek afsluit. U moet hier simpelweg voor zorgen, en hoe u dit aanpakt maakt niet uit. Zorg er wel voor dat u deze verzekeringen goed vergelijkt zodat u er een kan kiezen waarbij u een lage premie betaalt die een goede dekking heeft.

Kijk goed naar de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen

Daarnaast is het slim om goed te kijken naar het soort overlijdensrisicoverzekering dat u wilt gaan afsluiten. Bent u op zoek naar een polis die over zijn looptijd in waarde afneemt, omdat u uw hypotheek onder tussen aflost en daardoor de hypotheeklasten steeds verder omlaag gaan?  of wilt u ervoor zorgen dat de dekking van de polis gedurende de hypotheek gelijk blijft? Verder is het belangrijk om te kijken naar het deel wat u betaalt en wat uw partner betaalt.

U sluit de levensverzekering af op het overlijden van u partner, zo is er sprake van een overlijdensrisicoverzekering. Mocht u te komen overlijden, dan zal de levensverzekering die u partner heeft afgesloten op u worden uitgekeerd. Dit zodat u partner de kans krijgt om een de woonlasten te kunnen blijven betalen.

Uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering?

Houd met het kiezen van van de polis er rekening mee dat de uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering op verschillende manier in elkaar zitten. In beide gevallen is er wel sprake van een levensverzekering, maar deze worden op verschillende momenten uitgekeerd. Zo sluit u een uitvaartverzekering af op uw eigen leven, terwijl een overlijdensrisicoverzekering wordt afgesloten op het leven van een ander.

De levensverzekering zal worden uitgekeerd op het moment dat er sprake is van overlijden. Daarnaast is het mogelijk om een levensverzekering al tijdens uw leven uit te laten keren, al gaat het hier wel om een andere doelstelling. Wilt u bijvoorbeeld de polis gebruiken voor uw kinderen om ze te laten studeren of deze te gebruiken voor uw pensioen, dan is een aan soort levensverzekering daar goed voor geschikt.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Klik op de link om naar het artikel te gaan met meer informatie hierover!

overlijdensrisicoverzekering belasting

Belastingen en de levensverzekering

Houd er rekening mee bij het kiezen van een verzekering dat deze zich in verschillende situaties op een verschillende manier tot elkaar verhouden. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een levensverzekering in de vorm van een overlijdensrisicoverzekering? Dan is de premie niet aftrekbaar voor de belastingen en wordt deze geplaatst in box 3.

Dat houdt in dat de uitkering belastingvrij is, al dient daar mogelijk wel belasting over betaald te worden door een nabestaande. In dit geval is er namelijk sprake van erfbelasting.

Als u dit wil voorkomen, kunt u het beste een levensverzekering kruislings afsluiten. Dat houdt in dat na het overlijden, de persoon die de uitkering ontvangt de verzekeringnemer wordt. Hierbij wordt de verzekering een ‘eigendom’ en vervalt de erfbelasting.

Kiest u ervoor om gebruik te maken van een uitvaartpolis als levensverzekering? dan is de uitkering hiervan belastingvrij, mits het gebruik wordt om een crematie of een begrafenis te financieren. Daarbij is het van belang dat daarvoor het volledige bedrag wordt gebruikt. Wordt ervoor gekozen om het geld op een andere manier te besteden, dan is er sprake van een inkomen en moet er hier belasting over worden betaald.

Online een levensverzekering bereken en afsluiten

U kunt heel eenvoudig uw levensverzekering online bereken, bijvoorbeeld om te checken welke kosten eraan verbonden zijn om kapitaal op te bouwen. Als u kiest om vroeg te beginnen met het starten van een levensverzekering, zal de premie flink lager uitvallen. Dit komt omdat er op een jonge leeftijd een lagere kans is op overlijden, waardoor dat al een goede mogelijkheid is om er mee te starten. U kunt online snel berekenen wat het nu kost en wat het zal kosten als u besluit er een paar jaar mee te wachten.

Meer lezen over DELA overlijdensrisicoverzekering? Klik dan op de link om naar het artikel te gaan over dit onderwerp!

Levensverzekering vergelijken

Bent u van plan een levensverzekering te gaan vergelijken, dan is het slim om de opties bij alle verzekeraars hetzelfde te houden. Hierdoor houdt u de voorwaarden overal gelijk en ziet u makkelijk welke verzekering het beste bij u past.

Wilt u bijvoorbeeld een uitvaartverzekering in natura, en wilt u daarbij gebruiken maken van een speciale kist of extra volgauto’s? Zorg er dan voor dat u dit bij aangeeft, om de premie op een zo eerlijk mogelijke manier te vergelijken. Zo kunt u voorkomen dat een goedkope levensverzekering afsluit, die niet alle kosten dekt en daardoor toch duurder uit gaat pakken vanwege het feit dat niet alle kosten gedekt zijn.

Bekijk het gehele aanbod

Bij het vergelijken van een levensverzekering is daarnaast belangrijk dat u goed kijkt naar de verschillende varianten die er zijn. Denk hierbij gaat na over het risico dat u wilt gaan afdekken. Bent u bijvoorbeeld zelf niet in staat om de woonlasten te betalen als uw partner onverwachts wegvalt en zou u toch graag in het huis willen blijven wonen, of wilt u dat uw nabestaanden niet opdraaien voor de kosten van uw uitvaart? Of wilt u op deze manier de studie van uw kinderen kunnen financieren?

Bij al deze gevallen kunt u gebruik maken van een levensverzekering, waarmee u er zeker van bent dat er op termijn genoeg kapitaal beschikbaar is om dit te financieren.

Benieuwd naar kosten overlijdensrisicoverzekering? Klik dan op de link om snel achter deze kosten te komen!

overlijdensrisicoverzekering online vergelijken

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op overlijdensrisicoverzekeringen

Premievrije waarde, wat is het?

Wanneer u als een heeft gekeken naar een levensverzekering, dan bent u dit woord vast tegengekomen; premievrije waarde. Veel mensen vragen zichzelf dan ook af, wat betekent dit? Wij leggen het hieronder voor je uit. Wanneer u ervoor kiest om uw polis stop te zetten,...

Levensverzekering – Alles van A-Z!

U heeft de keus uit veel verschillende soorten en vormen van levensverzekeringen. Echter hebben ze een ding gemeen met elkaar, het draait in alle gevallen om het leven van de desbetreffende verzekerde. Een verzekeraar keert namelijk pas uit, wanneer de verzekerde...

Begin nu met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op