Is de ORV nog steeds verplicht?

Je weet het misschien al maar het komt vaak voor dat mensen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor een bepaalde looptijd. Deze verzekering wordt over het algemeen afgesloten in combinatie met de hypotheek. Dat is zo geregeld om zekerheid in te bouwen voor de hypotheekverstrekker maar ook voor de consument zodat deze de nabestaanden bij overlijden niet achter laat met enorme kosten.

Maar hoe zit het nu met de verplichting? Is het nog steeds zo geregeld dat je perse een ORV moet afsluiten als je een hypotheek afsluit of is het tegenwoordig anders geregeld? Lees snel verder om er achter te komen of een levensverzekering nog steeds verplicht is in 2019

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een overlijdensrisicoverzekering.

Op 1 centrale plaats Overlijdensrisicoverzekeringvergelijken

Betaal minder premie voor je Overlijdensrisicoverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering te hebben

Het was tot en met 2017 meestal verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een hypotheek met een NHG keurmerk had afgesloten. Daar is vanaf 2018 verandering in gekomen want het is niet langer verplicht meer om een ORV af te sluiten bij zo’n soort hypotheek. Toch is het in veel gevallen niet zo slim om geen ORV af te sluiten omdat je een behoorlijk risico loopt op vervelende situaties bij het overlijden van een van de beide partners.

Grote kans dat de hypotheekverstrekker je verplicht

Toch is de kans nog steeds groot dat een hypotheekverstrekker je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, in principe is er dus niet heel veel veranderd. De hypotheekverstrekker wil de zekerheid hebben dat de hypotheek zeker wordt afbetaald en als je niet akkoord gaat met het afsluiten van je ORV maak je een redelijke kans op afwijzing.

Wel zijn er een aantal hypotheek aanbieders die het mogelijk maken om geen ORV af te sluiten, toch biedt dit minder zekerheid voor jezelf, je gezin en de hypotheekverstrekker waardoor de kosten bijvoorbeeld een stuk hoger kunnen liggen.

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek verplicht
orv verplicht

Een huis huren en een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Vaak is het zo dat als je een huis koopt dat het verplicht is om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat komt omdat de bank graag een extra garantie wil op de hypotheek. Maar hoe zit dit als je een huis huurt?
Niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je huurt

Als je een woning huurt dan ben je wettelijk niet verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Het is echter wel aan te raden om dit te doen. Het kan namelijk zo zijn dat je partner overlijdt, je wil dan wel graag in je huidige huurhuis blijven wonen.

De kosten ineens alleen dragen is voor veel mensen geen optie, en dan komt de overlijdensrisicoverzekering echt van pas. Met de overlijdensrisicoverzekering zorgt u ervoor dat de lastenstijging wordt gedragen door de uitkering die door de verzekeraar wordt gestort na het overlijden van een van de verzekerden.

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op overlijdensrisicoverzekeringen

Premievrije waarde, wat is het?

Wanneer u als een heeft gekeken naar een levensverzekering, dan bent u dit woord vast tegengekomen; premievrije waarde. Veel mensen vragen zichzelf dan ook af, wat betekent dit? Wij leggen het hieronder voor je uit. Wanneer u ervoor kiest om uw polis stop te zetten,...

Levensverzekering – Alles van A-Z!

U heeft de keus uit veel verschillende soorten en vormen van levensverzekeringen. Echter hebben ze een ding gemeen met elkaar, het draait in alle gevallen om het leven van de desbetreffende verzekerde. Een verzekeraar keert namelijk pas uit, wanneer de verzekerde...

Begin nu met het vergelijken van een overlijdensrisicoverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op