Rouwbus, wat houdt het precies in & waarom hiervoor kiezen? Lees alles van A-Z!

Wat is een rouwbus eigenlijk? Het principe van een rouwbus, wat ook wel eens een uitvaartbus wordt genoemd, is het vervoeren van nabestaanden die een dierbare zijn verloren. Ze rijden met dit rouwvervoer achter de overledene aan naar de laatste rustplaats, ook wel de rouwstoet genoemd.

Dit type rouwvervoer kan gebruikt worden voor verschillenden doeleinden. Als een dierbare komt te overlijden en u wilt bijvoorbeeld tot het laatste moment bij hem of haar blijven, dan zou dit de ideale oplossing voor u kunnen zijn. Welke mogelijkheden, kosten en aandachtspunten komen kijken bij een rouwbus kunt u in dit artikel lezen. Lees je met ons mee?

Waarom kiezen voor een rouwbus?

Zoals al vermeld kunt u een uitvaartbus voor verschillende doeleinden huren. Wanneer u met de nabestaanden tegelijk op de laatste rustplaats wil aankomen of als de besloten kring niet zelf wil rijden, omdat niet iedereen een rijbewijs heeft of de emoties te aanwezig zijn om goed te kunnen rijden, dan kan het huren van een rouwbus de oplossing zijn.

Natuurlijk is het ook mogelijk om te kiezen voor deze optie wanneer de afstand erg lang is tussen de plek waar de overledene opgebaard ligt en waar zijn laatste rustplaats zich bevindt, ideaal een deze situatie zodat een hele groep nabestaanden kan worden vervoerd naar de juiste locatie.

Daarbij wordt het afscheid nemen een stuk intiemer. U rijdt namelijk gezamenlijk naar de rustplaats waardoor het mogelijk wordt om tot het einde samen te zijn met de overledene. Hierbij kunt u elkaars emoties delen en er voor elkaar zijn, vaak gaat dit wat lastig als iedereen verdeeld zit over verschillende auto’s.

Wilt u toch nog graag even langs mooie plekken rijden waar u samen mooie tijden heeft beleefd? Natuurlijk is dit mogelijk, zo kunt u een mooie route uitstippelen en deze vervolgens doorgegeven. De chauffeur zal ervoor zorgen dat alle plekken worden bezocht zodat mooie herinneringen naar boven kunnen komen.

Naast dit kun je ook zorgen voor hapjes en drankjes tijdens de rouwrit. Zoals u kunt zien zijn er flink wat redenen om te kiezen voor dit type rouwvervoer, fijn is ook dat het in de meeste gevallen een stuk goedkoper is in vergelijking tot het huren van rouwauto’s. Meer informatie over uitvaartpolissen? Neem een kijkje op onze homepage!

Welke soorten rouwbussen zijn er beschikbaar?

De variatie in uitvaartbussen is groot. Er zijn verschillende soorten die beschikbaar zijn om te huren. De bussen kunnen variëren in grootte, zo kunt u kiezen uit bussen met minimaal 8 plekken tot maar liefst 26 plekken, ruimte genoeg dus. Deze rouwbussen zijn voorzien van handige opties, we hebben ze hier voor u opgesomd:

  • Ingebouwde toilet;
  • Speciale koeling om de kwaliteit te behouden van de rouwboeketten;
  • Ingebouwde lift zodat nabestaanden in een rolstoel gemakkelijk mee kunnen.

In de meeste rouwbussen zijn deze functionaliteiten aangebracht, ook is het daarbij mogelijk om te kiezen uit verschillende designs. Wil je bijvoorbeeld een kleurrijke bus of toch liever een zwarte? Het is allemaal mogelijk.

Aan welke kosten moet je denken?

Maar wat kost het nou eigenlijk precies om een uitvaartbus te huren? Goede vraag, over het algemeen kost het huren van een rouwbus gemiddeld €700,-. De kosten worden gebaseerd op het aantal mogelijkheden die door u worden geselecteerd.

Wilt u bijvoorbeeld per se hapjes en drankjes tijdens de rit of een speciale route rijden? Dan zult u dit vanzelfsprekend zien terugkomen in de uiteindelijke kosten. Hoe minder mogelijkheden u kiest, hoe lager de kosten zullen zijn. De keuze voor dit type vervoer staat dan ook zeker niet gelijk aan een goedkope begrafenis.

Valt een uitvaartbus onder de uitvaartverzekering?

Of de uitvaartbus valt onder de dekking van uw uitvaartverzekering hangt af van het type polis dat u heeft gekozen.Heeft de overledene tijdens het afsluiten in het verleden gekozen voor een kapitaal uitvaartverzekering? Dan wordt er altijd een voor afgesproken bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde komt te overlijden.

Vervolgens is de keus aan de nabestaanden waar dit bedrag aan besteed gaat worden, dit kan dus ook worden uitgegeven aan het huren van een uitvaartbus. Het is ook mogelijk dat er in het verleden gekozen is voor een natura uitvaartverzekering, bij dit type polis zit het toch net even anders. Kijk hier dan ook niet overheen tijdens uitvaartverzekeringen vergelijken.

Wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden wordt er een dienstenpakket uitgekeerd, dit dienstenpakket heeft u samen met de verzekeraar opgesteld. Heeft u afgesproken dat een rouwbus inbegrepen moest zitten in het dienstenpakket? Dan vallen de kosten voor het huren onder de dekking van de uitvaartverzekering. Wanneer dit niet het geval is worden de kosten ook niet gedekt.

Uit welke andere soorten rouwvervoer kun je kiezen?

Een uitvaartbus is een veel gekozen type rouwvervoer in Nederland, maar het is zeker niet de enigste optie waaruit u kunt kiezen. Weet u nog niet zeker of een rouwbus de beste keus is?

Dan zijn er nog andere type vervoersmiddelen waar u naar kunt kijken. Hierbij moet je denken aan een rouwfiets, rouwkoets, rouwmotor of een standaard rouwauto. We hopen u met dit artikel genoeg geïnformeerd te hebben over de rouwbus en haar mogelijkheden.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op