Rouwstoet regels, ben jij op de hoogte: alle belangrijke informatie overzichtelijk bij elkaar

Een rouwstoet bestaat altijd uit een lijkwagen en de volgauto’s van de nabestaanden onderweg naar de begrafenis. De lijkwagen rijdt altijd voorop in een uitvaartstoet. In sommige gevallen loopt er een uitvaartbegeleider voor de stoet uit, dit komt vaak voor gedurende het begin en het einde van de uitvaartstoet. Doorgaans vertrekt de stoet vanaf de plek van opbaring naar het uitvaartcentrum of een begraafplaats.

Er gelden echter wel een aantal rouwstoet verkeersregels, uiteraard is het erg handig om te weten wat deze rouwstoet regels precies inhouden, ook als je zelf niet meerijdt in de stoet. Je vraagt je misschien af: ”mag je een rouwstoet doorkruisen?” of ”mag je een rouwstoet onderbreken?”. Wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de rouwstoet regels zodat jij straks precies weet wat je moet doen.

De rouwstoet en voorrang op de weg: hoe zit dat?

Als je een uitvaartstoet tegenkomt wordt er van je verwacht dat je respect toont, ga dus niet onnodig toeteren en probeer er niet tussen te komen. Ook is het mogelijk dat je geen voorrang hebt zoals je dat normaal gesproken gewend bent, want bijna in alle gevallen heeft een rouwstoet voorrang. We zullen je meer informatie geven met betrekking tot de voorrang regels bij een rouwstoet en de verkeersregels.

Wanneer heeft een uitvaartstoet voorrang?

  1. Als weggebruiker moet je op een gelijkwaardige kruising voorrang verlenen aan de volgauto’s van een uitvaartstoet. Het maakt niet uit van welke kant de uitvaartstoet komt, of de uitvaartstoet rechtdoor gaat of afslaat (deze regel geldt niet bij zwaailichten en sirenes). Tevens mag u zelf geen zwaailichten voeren.
  2. Let op: de uitvaartstoet heeft op een gelijkwaardig kruispunt pas voorrang als het eerste voertuig (de lijkwagen) over het kruispunt is of linksaf is gegaan. Als de uitvaartstoet het kruispunt nadert hebben de bestuurders van rechts voorrang, net als normaal.
  3. Bij zebrapaden heeft de uitvaartstoet tevens voorrang voor alle voetgangers.
  4. Bij bussen die vertrekken vanuit de bushalte heeft de uitvaartstoet altijd voorrang.

Wanneer heeft een uitvaartstoet geen voorrang:

  1. Op kruispunten met verkeerslichten gelden de normale verkeersregels. Rouwstoet rood licht: de lijkwagen en volgauto’s moeten gewoon stoppen voor een rood verkeerslicht. Je mag dus niet met een rouwstoet door rood rijden.
  2. Op voorrangswegen of rotondes gelden de normale verkeersregels.

Houdt er rekening mee dat de bovenstaande regels alleen gelden wanneer er speciale rouwstoet vlaggen aanwezig zijn. Deze rouwstoet vlaggen worden aan de linker- en rechterkant van de auto uitgerust. Deze vlaggen zijn zwart met wit reflecterende strepen, zo ben je als uitvaartstoet goed herkenbaar voor andere weggebruikers.

Het is niet verplicht om deze vlaggen te gebruiken in een uitvaartstoet. Vaak verlenen andere weggebruikers toch voorrang aan een uitvaartstoet, dit doen zij vaak uit respect voor de nabestaande, echter is dit niet wettelijk vastgesteld. Om zeker te zijn van voorrang in het verkeer gedurende een uitvaartstoet kan je deze rouwstoet vlaggen kopen.

Welke rouwstoet regels gelden nog meer als ik in een stoet rijd?

Uiteraard is het handig om te weten wat de gebruikelijke voorrang- en verkeersregels zijn. Houdt dus ook rekening met de rouwstoet verkeersregels. Verder is het gebruikelijk tijdens een uitvaartstoet dat de naaste familie vooraan rijdt in de stoet. Ook is het normaal dat je weinig ruimte overlaat tussen de volgauto’s van een stoet, zo wordt de kans verkleint dat andere weggebruikers de rouwstoet doorsnijden.

Het laatste waar je rekening mee moet houden is dat de snelheid van een uitvaartstoet een stuk lager ligt dan dat je normaal gesproken gewend bent, zo kunnen alle volgauto’s makkelijker de lijkwagen bijhouden.

Wij verwachten dat we voldoende informatie hebben gegeven. Nu weet je precies welke rouwstoet regels er gelden en waar je rekening mee moet houden als je in een uitvaartstoet rijdt.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op