Social media na overlijden, wat gebeurt er mee? | Kom er hier achter!

Vandaag de dag maken heel erg veel mensen gebruik van social media. De meeste hebben zelfs meerdere accounts op verschillende platformen. Denk hierbij aan Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Maar wat er gebeurt er nou precies met jouw social media na overlijden?

Dit kun je voortaan zelf bepalen, maar helaas denken heel veel mensen hier nog niet over na. Wanneer je komt te overlijden en je actief bent op verschillende social media kanalen, dan kan het zijn dat je zogenaamd doorleeft op social media.

Zo kan het voor nabestaanden pijnlijk zijn als bepaalde Facebook vrienden niet weten dat je bent overleden en je alsnog feliciteren op je verjaardag. Het is daarom handig om te weten wat je nu al kunt doen om dit soort vervelende situaties te voorkomen tijdens bijvoorbeeld de begrafenis.

Social media en overlijden: accounts kunnen niet worden geërfd

Je zou denken dat het mogelijk is om een lijstje met wensen en inloggegevens achter te laten aan je nabestaanden, zodat zij nog bijvoorbeeld één laatste bericht kunnen plaatsen of je social media na overlijden kunnen verwijderen. Echter mogen andere personen (zelfs jouw nabestaanden) niet inloggen op jouw account en ook niks aanpassen.

Dit komt omdat online accounts niet overdraagbaar zijn en dus niet geërfd kunnen worden door erfgenamen. Als online accounts overdraagbaar zouden worden, dan moet hier eerst een Europes wet voor gemaakt worden en dat kan lang duren.

Daarom is het slim om dit soort zaken nu alvast te regelen, voordat het te laat is. Wil je er zeker van zijn dat je accounts op social media na overlijden worden verwijderd? Dan kun je dit op verschillende social media kanalen al aangeven.

Herdenkingsstatus voor social media overlijden

Wil je jouw social media na overlijden laten voort bestaan? Dan is dat voortaan mogelijk op sommige social media kanalen. Social media platformen zoals Instagram en Facebook hebben namelijk al een speciale herdenkingsstatus voor personen die zijn overleden. Het account van de overleden persoon is dan alleen nog maar te vinden in de zoekfunctie en er kan dan niet meer op worden ingelogd.

Je kunt dit eigenlijk zien als een memoriam-versie van je Facebook- of Instagram account. Op Facebook komt er te staan dat de persoon is overleden, maar op Instagram is dat niet te zien. Andere platformen zoals Twitter, LinkedIn en Pinterest hebben geen optie voor een herdenkingsstatus. Hier gelden andere procedures voor social media overlijden. Voortaan is er ook een alternatief genoemd, menselinq.

Social media na overlijden: contactpersoon op Facebook

Heb je ervoor gekozen om je Facebookaccount te laten staan als herdenkingspagina? Dan kun je hiervoor een contactpersoon aanwijzen die bepaalde zaken kan regelen op jouw account. Deze persoon is dus ook aangewezen om jouw account om te toveren tot gedenkpagina. Zo kan de aangewezen persoon de volgende dingen doen op je account:

 • Bepaalt wie berichten en tags kunnen verwijderen
 • Bepaalt wie er berichten kan plaatsen en zien
 • Kan reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken
 • Eventuele verwijdering van je account aanvragen
 • De profielfoto en omslagfoto wijzigen

De contactpersoon kan dus een aantal dingen doen met je account, maar er zijn ook een aantal opties uitgeschakeld, namelijk:

 • De contactpersoon kan geen chatberichten lezen
 • De contactpersoon kan geen nieuwe updates plaatsen vanuit jouw naam
 • De contactpersoon kan geen berichten beheren die vóór jouw overlijden zijn geplaatst

Zoals je ziet kan een contactpersoon redelijk wat dingen doen op je account, maar lang niet alles. Hierdoor wordt je privacy op social media na overlijden nog steeds gewaarborgd. Daarnaast is er nog een aparte optie voor de contactpersoon. Zo kun je deze toestemming geven om je gegevensarchief in te kunnen.

Met deze optie is het voor de contactpersoon mogelijk om een kopie te maken van de gedeelde activiteiten op Facebook. Denk hierbij aan foto’s, video’s, berichten en profielinformatie.

Facebook verwijderen na overlijden

Is er geen behoefte aan een herdenkingspagina? Facebook verwijderen na overlijden is in dit geval de way to go. Het is namelijk mogelijk om het betreffende Facebook account permanent te laten verwijderen na het overlijden. In dit geval wordt er niemand vastgesteld als vertrouwd persoon om bijvoorbeeld de herdenkingspagina te beheren maar gekozen voor een aanvraag.

Doorgaans verstrekt Facebook een termijn van 14 dagen voordat het account definitief verwijderd wordt. Eventuele bedenkingen over een herdenkingspagina kunnen in dit geval nog worden terug gedraaid. Na deze 14 dagen is het betreffende Facebook overleden persoon verwijderen voltooid.

Je kunt via de bovengenoemde stappen ook kiezen om je account permanent te laten verwijderen als je komt te overlijden. Dan voeg je geen vertrouwd persoon toe, maar scroll je net wat verder naar beneden en klik je op Accountverwijdering aanvragen en volg je de instructies op het scherm.

Social media overlijden doorgeven op LinkedIn, Twitter en Pinterest

Je kunt jouw social media na overlijden verwijderen op alle social media platformen. LinkedIn, Twitter en Pinterest zijn vandaag de dag ook een van de grotere social media kanalen. Bij deze platformen is het alleen niet mogelijk om een herdenkingspagina in te stellen zoals op Facebook en Instagram.

Wel is het voor nabestaanden mogelijk om je account te verwijderen, zodat miscommunicaties worden voorkomen. Daarnaast voorkom je hier ook direct mee dat je online voortleeft. Voor het definitief laten verwijderen van je Twitter, Pinterest of LinkedIn account moeten nabestaanden een aantal gegevens verstrekken, waaronder de relatie met jou.

Bovendien is het zelfs vaak nodig om als bewijs van overlijden een overlijdensakte door te sturen. Hiervoor kun je voor overlijden een bepaalde persoon aanwijzen als je dat wilt, maar dit is niet noodzakelijk.

Social media na overlijden en Google

Met een Google account heb je toegang tot verschillende social media platformen zoals YouTube, Gmail en Google+. Wil je ook deze social media na overlijden verwijderen? Dan is er een speciale optie van Google, waardoor nabestaanden geen moeite hoeven te doen na overlijden.

Social media en overlijden wordt steeds vaker genoemd als probleem, omdat veel nabestaanden niet weten wat ze ermee aan moeten. Daarom heeft Google een speciale optie in het leven gebracht, namelijk een ‘time-out periode’. Dit houdt in dat je in kunt stellen dat wanneer je bijvoorbeeld 3 maanden niet inlogt, Google stappen zal ondergaan om je account te laten verwijderen.

Mocht jezelf geen ‘time-out periode’ hebben ingesteld? Dan is het bij Google ook noodzakelijk om je nabestaanden een aanvraag doen om je account te laten verwijderen. Hiervoor heb je dan een aantal gegevens en overlijdensakte nodig van de overleden persoon.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op