uitvaartverzekering afkopen - lees er hier alles over!

Bent u van plan om binnenkort uw uitvaartverzekering af te kopen, omdat u tot de conclusie bent gekomen dat hij wellicht niet meer bij u past. Een uitvaartverzekering sluit men meestal af voor het leven. U betaalt een vast bedrag elke maand, tot u komt te overlijden of voor een bepaalde periode.

Als u dan komt te overlijden, keert de verzekeraar dit bedrag uit zodat alles rond uw uitvaart goed geregeld kan worden. Maar wat doet u als u erachter komt dat uw verzekering niet meer bij u past?

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies!

Op 1 centrale plaats uitvaartverzekeringen vergelijken

 

Betaal minder premie voor je uitvaartverzekering

 

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

 

Waarom een een uitvaartverzekering afkopen?

Er zijn verschillende redenen om een uitvaartverzekering af te kopen, bijvoorbeeld omdat u een flinke financiële meevaller krijgt waardoor u hem niet meer nodig heeft. Of misschien gaat u wel in het buitenland wonen en wordt de verzekering hier niet meer gedekt. Wat er ook aan de hand is, er is bijna altijd de mogelijkheid om uw uitvaartverzekering af te kopen. Maar er zijn dan wel een paar dingen waar u rekening mee dient te houden.

Wat voor verzekering heeft u?

Mocht u een natura verzekering hebben afgesloten, dan wordt er na uw overlijden geen geldbedrag uitgekeerd, maar worden alle diensten door de verzekeraar vergoed. Hierbij wordt het bedrag dat u heeft opgespaard pas vastgelegd als u komt te overlijden. Hierom is het vaak niet mogelijk om een afkoopsom vast te stellen, aangezien de kosten van een uitvaart veel veranderen.

Op deze manier kan er geen afkoopsom worden vastgesteld. Een uitzondering op deze regel is als u naar het buitenland verhuist, en het gebied waar u heen gaat wordt door uw verzekeraar als risicovol gezien. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat daar oorlog is. In principe kan dus alleen een kapitaalverzekering worden afgekocht. Houd hier dus rekening mee als u deze afsluit en wat de voorwaarden hiervoor zijn.

afkopen uitvaartverzekering
uitvaartverzekering afkopen

Eigen belang is niet van belang voor de verzekeraar

Natuurlijk is het voor uw uitvaartverzekeraar van belang dat u een mooie uitvaart krijgt, maar het blijft een bedrijf. Zij zullen dus ook winst moeten maken en hun werknemers kunnen blijven betalen. De reden dat een uitvaartverzekering winstgevend is komt door de lange looptijd hiervan. Mocht u er dan voor kiezen om deze na een bepaalde periode af te kappen, dienen er weer extra kosten gemaakt te worden door de verzekeraar. Bij de verzekering wordt u geld namelijk gebruikt om weer in andere winstgevende projecten te stoppen. Als u ervoor kiest deze verzekering af te kappen, kan de verzekeraar zijn werk niet meer voldoende uitvoeren en pleegt u contractbreuk.

Afkopen is ongunstig voor u

Als u een kapitaalverzekering heeft afgesloten, dan bent u van te voren ervan verzekerd dat er na uw overlijden een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Heeft u besloten deze van te voren af te kopen, dan zal de verzekeraar hiervoor kosten in rekening brengen. Bovendien heeft u geen recht meer op het bedrag dat vooraf is vastgesteld als u het afkoopt, in plaats daarvan kijken ze naar het bedrag dat u al heeft opgebouwd gedurende de verzekering. Hier wordt uiteindelijk de kosten van de verzekeraar afgehaald. Daardoor krijgt u altijd minder terug dan u uiteindelijk betaald heeft.

De afkoopsom is vaak niet voldoende voor een uitvaart

Mocht u toch tussentijds een uitvaartverzekering afkopen, houd dan goed in uw achterhoofd dat u van dit bedrag zeer waarschijnlijk geen uitvaart kan betalen. Het is daarom verstandig, als u ervoor kiest om het af te kopen, u ergens anders weer te laten verzekeren. Zo bent u er zeker van dat bij uw overlijden er genoeg geld beschikbaar is voor uw uitvaart.  Om het verhaal even kort te maken: mocht u een verzekering afkopen, zal u een minimaal bedrag ontvangen van de verzekering. Zorg ervoor dat dit geregeld is voor de nabestaanden, dit kan door middel van een nabestaanden verzekering.

U wordt niet afgeperst 

Nadat u bovenstaande allemaal gelezen heeft, zou u misschien kunnen denken dat verzekeraars alleen maar op uw geld uit zijn. Echter is in de praktijk hier niets van waar. Zij zorgen ervoor dat u een goede uitvaart heeft, zonder dat u ineens voor hoge kosten komt te staan. Omdat u maandelijks maar zo een laag bedrag betaalt, komt door de lange looptijd van deze verzekering. Als de verzekeraar er zeker van is dat er elke maand een bedrag binnenkomt, zullen zij zonder moeite uw uitvaart kunnen financieren. Als u hiermee stopt, wordt het voor de verzekeraar lastiger om voor anderen deze te kunnen financieren.

Wat kunt u hier aan doen

Zoals u nu wel gemerkt zal hebben, komt er toch nogal wat kijken bij het afkopen van deze verzekering. Ten eerste zal u even goed moeten nadenken of u wel goede redenen heeft om deze verzekering stop te zetten. In het overgrote deel zal het meer negatief dan positief uitpakken. Wilt u bijvoorbeeld overstappen van uitvaartverzekering, dan is het misschien verstandiger om u daar te laten bijverzekeren voor een lager bedrag in plaats van uw huidige verzekering af te kopen.

Uitvaartpolissen vergelijken? Klik dan op de button of op de link om meer informatie te krijgen over vergelijken.

uitvaartverzekeringen vergelijken

↬ 2% in Nederland kiest Nuvema

Nuvema biedt veel keuzemogelijkheden voor een persoonlijke en passende uitvaart.

↬ 11% in Nederland kiest Monuta

Meerdere keren op rij beste verzekeraar.

↬ 5% in Nederland kiest Ardanta

Ardanta geeft graag inzicht en helpt u bij alle vragen en wensen voor de uitvaart.

↬ 62% in Nederland kiest Yarden

Lage premies met goede voorwaarden.

↬ 20% in Nederland kiest DELA

Al meer dan 3 miljoen leden gingen u voor!

“De website was overzichtelijk en ik kon snel een uitvaartverzekering regelen, de aanvraag was in 3 minuten geregeld.”

Dries

Gelukkige website bezoeker

“Ik heb nog niet zoveel ervaring met uitvaartverzekeringen maar het aanvragen ging in ieder geval heel makkelijk. Toch hoop er eerlijk gezegd nog lang geen gebruik te hoeven maken van de verzekering.”

Tycho

Gelukkige website bezoeker

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op uitvaartverzekeringen

Uw partner en een uitvaartverzekering

Ongeveer vier vijfde van de Nederlanders hebben een lopende uitvaartverzekering. Waar je vroeger dit nog kon aftrekken van je belasting, is dit sinds 2009 niet meer mogelijk. Ook al is deze mogelijkheid verdwenen, toch kiest een grote meerderheid ervoor om verzekerd...

Een islamitische uitvaartverzekering

Alle culturen en geloven hebben verschillende manier om een laatste eer te bewijzen aan overleden personen. Zo ook binnen de islam, waar het er op een andere manier aan toe gaat dan in Nederland voor de meeste mensen normaal is. Daarom kijken we in dit artikel hoe het...

De Nabestaandenverzekering

Ons overlijden is iets waar we uiteraard niet graag over nadenken. Toch is het nodig om hiervoor bepaalde zaken voor te regelen.U wilt natuurlijk voorkomen dat uw nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan, of ze nog alles moeten regelen in een paar dagen...

Begin nu met het vergelijken van een uitvaartverzekering