Hoe zit het precies met de uitvaartverzekering belasting in Nederland? Is er iets aftrekbaar en waar moet je allemaal op letten in 2022?

Hoe zit het met belasting en een uitvaartverzekering?

Veel mensen vragen nog steeds of je belasting moet betalen over een uitvaartverzekering, ook krijgen we vaak de vraag of je de premie aftrekbaar is van de belasting.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we een gids geschreven waarin je alle zaken eens rustig kunt doornemen. Soms is het namelijk zo dat je erfbelasting moet betalen als er geld wordt uitgekeerd door een uitvaartverzekeraar. En het is ook mogelijk om belasting voordelen te verkrijgen bij sommige uitvaartpolissen.

Uitvaartverzekering box 3

Veel mensen vragen ons hoe het precies zit met de uitvaartverzekering belasting. Zo willen mensen weten of deze aftrekbaar is en hoe het precies ziet met de uitvaartverzekering box 3. Gelukkig is het tegenwoordig best duidelijk geregeld. Als je beschikt over een verzekering waarbij je een bedrag in een keer uitgekeerd krijgt, ook wel een kapitaalpolis genoemd geldt meestal een vrijstelling.

Uitvaartverzekering aftrekbaar

Er zijn wel voorwaarden aan deze vrijstelling verbonden. De vrijstelling uitvaartverzekering belasting houdt in dat de waarde van de verzekering niet tot het vermogen wordt gerekend. Je hoeft dus geen inkomstenbelasting te betalen over deze premie. Strikt genomen moet je normaal belasting betalen over een kapitaal dat opgebouwd wordt, voor een uitvaartpolis wordt er een uitzondering gemaakt. Doorgaans kun je een volledige vrijstelling voor de inkomstenbelasting krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De verzekeraar keert geld in natura uit bij het overlijden van uzelf, bloedverwant, aanverwant of partner.
 • De uitvaartpolis is los afgesloten en keert alleen uit bij overlijden, het gaat dus niet om een combinatieverzekering waarbij er ook een bedrag wordt uitgekeerd als een verzekerde na een x-aantal jaar niet overleden is.
 • Het opgebouwde kapitaal of verzekerde bedrag is lager dan 7.118 euro

Als je aan de voorwaarden hebt voldaan en het bedrag hoger is dan 7118 euro moet de totale waarde van het verzekerde bedrag worden opgegeven bij de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Dat betekent dat je niet alleen het deel boven de vrijstellingsgrens moet aangeven, maar het volledige bedrag. Er is echter een uitzondering:

 • De waarde van de polis is in het economisch verkeer lager dan 7118 euro of 7033 euro. Als dit het geval is hoef je de polis niet op te geven tijdens de aangifte. Je kunt bij de verzekeraar opvragen hoe hoog de waarde in economisch verkeer is.

Premie uitvaartverzekering aftrekbaar

Alle kosten die door nabestaanden worden gemaakt voor de uitvaart zelf zijn fiscaal aftrekbaar bij de aangifte erfbelasting. Het gaat dan om de kosten die niet gedekt worden door de uitvaartverzekering, veel mensen vragen nog steeds of de premie uitvaartverzekering aftrekbaar is. Het antwoord is nee, je kunt sinds 1 januari 2009 de premie uitvaartverzekering niet meer aftrekken van de belasting.

Uitvaartverzekering belasting voordeel behalen

Toch kan het zijn dat je een uitvaartverzekering belasting voordeel kunt behalen als je een verzekering hebt afgesloten voor een uitvaart. Je kunt dit voordeel verzilveren als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Als je gekozen hebt voor een koopsom uitvaartverzekering betaal je in een keer een bedrag om de uitvaart te dekken, je kunt dan fiscale voordelen benutten
 • Als je de keuze hebt gemaakt voor een uitvaartdeposito, bij deze optie zet je een of meerdere keren een groter bedrag op een geblokkeerde spaarrekening. Je ontvangt hier jaarlijks rente over.
 • Als je de uitvaart volledig zelf betaalt is de uitvaart aftrekbaar

Als je gebruik maakt van een uitvaartdeposito of een koopsom uitvaartpolis hoef je over de eerste 6977 euro geen vermogensrendementsheffing te betalen.

Er wordt door de Belastingdienst namelijk een bedrag van 6977 euro verrekend bij het eigen vermogen in box 3. De waarde van een uitvaartpolis of deposito mag echter niet boven de 6977 euro liggen, als dat wel het geval is moet er alsnog over het gehele bedrag vermogensbelasting betaald worden en vervalt het belastingvoordeel.

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op