Hoe zit het precies met de ritueelbegeleiding en de uitvaartverzekering? Lees meer over dit onderwerp en kijk naar de mogelijkheden bij uitvaartverzekeraars.

Ritueel begeleiding en uitvaartverzekeringen

Het kan natuurlijk zijn dat u speciale rituelen wil uitvoeren op de uitvaart. Veel verzekeraars hebben gelukkig oplossingen voor u geregeld zodat een crematie of begrafenis altijd zo persoonlijk mogelijk wordt ingericht. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld een bepaalde toespraak geschreven wil hebben of dat er een speciale afscheidsviering is. Maar hoe zit dit met de kosten? Een uitvaartverzekering helpt je om deze af te dekken. Je kunt bijvoorbeeld een ritueel begeleider inhuren.

Een begeleider kan je op weg helpen

Een ritueelbegeleider helpt u bij zulke keuzes door te adviseren bij de keuze van muziek en verdere invulling van de uitvaart. Op deze manier heeft u de mogelijkheid om uw begrafenis en crematie volledig op maat in te vullen, zorg dat u een uitvaartpolis kiest die hier goed bij past.

Dekking van polis

Of alle kosten van ritueel begeleiding vergoed worden hangt af van de dekking die u gekozen heeft bij de uitvaartverzekering. De hoogte van de uitkering behoort namelijk wel binnen het budget te passen en elke wens heeft een invloed op de totale kosten van de uitvaart.

 • Indien de kosten niet binnen het budget passen, dan kunnen de nabestaanden ervoor kiezen deze kosten zelf te betalen, je ziet regelmatig dat families samen nog wat geld inleggen om bepaalde wensen te realiseren.
Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een goedkope begrafenisverzekering in Nederland.

Verplicht om ritueel begeleiding te nemen?

Nee, het is niet verplicht om deze begeleiding te nemen. U kunt ook zelf de uitvaart persoonlijk op maat maken waardoor u geen extra kosten hoeft te maken voor ritueel begeleiding. U kunt uw uitvaartverzekering dan ook bij verschillende organisaties afsluiten. De bekendste aanbieders van uitvaartverzekeringen zijn de Dela, Yarden, Nuvema & Ardenta.

Kijk goed naar de voorwaarden ritueelbegeleiding

Het is namelijk zo dat bij een naturapolis producten en diensten worden vergoedt. Een uitvaart kan dan niet geheel persoonlijk op maat worden gemaakt. De kosten van de ritueelbegeleiding zullen bij deze polis ook niet vergoed worden. zorg dat je het volgende leest om de goedkoopste uitvaartverzekering te verkrijgen.

Veel mensen kiezen voor een kapitaalverzekering omdat er in dit geval geld wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. De nabestaanden kunnen vervolgens een bedrag vrij besteden aan een persoonlijke uitvaart.

Het is ook mogelijk dat u een combinatie van beide verzekeringen wil maken. Dat kan bij een combinatieverzekering waarin natura en kapitaal bij elkaar komen. Als u bijvoorbeeld gebruik wil maken van ritueelbegeleiding dan kan er een bedrag uit het kapitaal gedeelte worden gehaald om deze kosten te dekken.

Welke polis past het beste bij ritueelbegeleiding?

Als je kiest voor een kapitaal uitvaartverzekering krijg je na het overlijden een bedrag uitgekeerd. Dit bedrag is volledig vrij te besteden. Het is dus mogelijk om een ritueelbegeleider in te huren, daarnaast bepalen de nabestaanden wie ze inhuren en hoe veel geld ze aan deze kostenpost willen uitgeven.

 • Een kapitaal uitvaartverzekering is een prima oplossing om ritueelbegeleiding afgedekt te verzekeren. Je hebt namelijk een geldbedrag te besteden waarmee de ritueelbegeleiding betaald kan worden.

Als je kiest voor een koopsompolis kun je de uitvaart volledig zelf invullen, ook de kosten voor ritueelbegeleiding zijn dus af te dekken.

 • Door gebruik te maken van deze sommenverzekering worden de kosten voor ritueelbegeleiding vergoed, je hoeft alleen maar een rekening op te sturen naar de uitvaartverzekeraar.

Een combinatie uitvaartverzekering bestaat uit 2 delen. Je hebt een vast pakket aan diensten beschikbaar en een vrij te besteden bedrag dat naar eigen wens kan worden gebruikt.

 • De combinatieverzekering heeft een vrij besteedbaar bedrag, dit bedrag kun je aanwenden om gebruik te maken van ritueelbegeleiding.

Een natura uitvaartverzekering is een uitkering in diensten en producten van de verzekeraar. Deze verzorgd de hele uitvaart en regelt een hele hoop zaken rondom de uitvaart.

 • Een naturapolis maakt gebruik van een vast pakket aan diensten, het is daarom vaak moeilijk om ritueelbegeleiding vergoed te krijgen.

Uit onderzoek kwam naar voren

De Nibud heeft laatst een onderzoek uitgevoerd naar de verzekering van uitvaartkosten. In meer dan de helft van de gevallen blijkt dat de verzekering niet voldoende is om de kosten te dekken. Dat komt omdat de berekening van de uitvaart te laag is ingeschat, het is dus belangrijk om de kosten van een uitvaart altijd goed door te rekenen.

Een gemiddelde uitvaart kost namelijk al snel 7.500 euro. En de meeste mensen denken dat een uitvaart rond de 6.000 euro kost. Daarbij blijven de kosten van de uitvaart jaarlijks toenemen waardoor het bedrag nog hoger komt te liggen.

Wist je dat?

Het komt maar wat vaak voor dat mensen niet precies weten hoe ze gedekt zijn door hun uitvaartverzekering. Het overgrote deel geeft wel aan dat het de nabestaanden absoluut niet met kosten wil opzadelen. Maak gebruik van onze uitvaartcalculator zodat u op de hoogte bent van de kosten voor uw wensen bij een uitvaart.

Heb je keuze gemaakt voor een aanbieder van een uitvaartverzekering en ben je niet helemaal tevreden met bijvoorbeeld je polisvoorwaarden of klantenservice? Dan is het altijd mogelijk om te kiezen voor een overstap naar een andere uitvaartverzekering.

Had je liever een breder pakket gehad waardoor je je uitvaartverzekering aan moet passen? Dit is mogelijk bij de flexibele uitvaartverzekeraars in Nederland, sommige kunnen nog wel een hinder veroorzaken. Lees je om deze goed in en maak een weloverwogen keuze.

Er is veel verwarring over verschillende polissen

Veel Nederlanders denken dat de overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is als de uitvaartverzekering maar dat is niet waar. De ORV zorgt er voor dat inkomensverlies wordt opgevangen zodat er geen problemen zijn met het betalen van de hypotheek of huur. We raden u aan om genoeg geld op uw spaarrekening te zetten, ook na aftrek van zaken als huur, hypotheek of leningen en dergelijke.

U kunt uiteraard ook een uitvaartverzekering nemen om de uitkering bij overlijden vast te zetten maar het is dan erg belangrijk om goed na te denken over de wensen bij uw uitvaart.

Je kunt de uitvaartcalculator gebruiken of diverse uitvaartverzekeraars vergelijken met elkaar om een inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Wil jij meer te weten komen over de uitvaartverzekering? Neem dan eens een kijkje in onze uitvaartverzekering informatiegids!

Ritueel begeleiding en uitvaartverzekering bekijken

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op