Waar moet je allemaal op letten als je wil beginnen met uitvaartverzekering opzeggen? Lees onze gids en bekijk alle voor- en nadelen van het stopzetten van je polis.

Uitvaartverzekering opzeggen in 2022

Veel mensen vragen zich af of het altijd mogelijk is om te beginnen met een uitvaartverzekering opzeggen of stopzetten. Gelukkig is het altijd mogelijk om opzegging in gang te zetten. Je hebt wel te maken met een aantal voorwaarden en kosten die gemaakt moeten worden om de polis stop te zetten, in sommige gevallen krijg je een bedrag teruggestort omdat je al waarde hebt opgebouwd. Een nieuwe polis nodig voor een overstap? Begin dan direct met de beste uitvaartverzekering vergelijken 

Redenen voor opzeggen

Er kunnen meer redenen zijn waarom je er voor kiest om een uitvaartverzekering te stoppen. Zo kan het zijn dat je te weinig geld over hebt voor de maandelijkse premie of omdat er veranderingen in de privesfeer hebben plaatsgevonden. Doorgaans heb je ook te maken met een zogenoemde opzegtermijn van een tot twee maanden. Kijk in de polisvoorwaarden om de opzegtermijn van je verzekeraar te vinden. 

Stoppen kan op verschillende manieren

Je kunt de uitvaartverzekering stoppen op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor het premievrij maken van de polis, de polis afkopen of een oude uitvaartverzekering omzetten naar een nieuwe polis. Weet je nog niet hoe je dit wil doen? Lees dan onze gids om alle voor- en nadelen van het stopzetten te bekijken. 

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

 • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
 • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
 • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen over het opzeggen en stoppen van je uitvaartverzekering.

Hoe werkt uitvaartverzekering stoppen precies?

Een uitvaartverzekering stoppen is dus op verschillende manieren te regelen. Iedere situatie kan verschillen en het kan soms voordeliger zijn om een polis premievrij te maken ten opzichte van het afkopen. Een overstap naar een andere verzekeraar is vaak onverstandig door de financiele gevolgen die een overstap heeft. Lees snel verder over alle mogelijkheden om een uitvaartverzekering stopzetten te regelen.

Uitvaartverzekering premievrij

De eerste optie die je hebt is de uitvaartverzekering premievrij maken. Als je hier voor kiest stopt de premiebetaling en blijft de verzekering wel gewoon doorlopen tot aan het overlijden. De uitvaartverzekeraar keert daarna een bepaald bedrag uit in het geval van overlijden. Hoe hoog het bedrag is hangt van de volgende factoren af:

 • De tot dan toe betaalde premie
 • De voorwaarden van de polis
 • De waarde van de premie ten tijde van overlijden, rente kan er voor zorgen dat de premie in de loop van de tijd meer waard is geworden

Afkopen

De tweede optie die kunt inzetten tijdens het uitvaartverzekering stopzetten is het afkopen van de polis. Als je voor deze optie kiest heb je als verzekerde geen recht meer op een uitkering bij overlijden. De hoeveelheid betaalde premie en de polisvoorwaarden geven soms recht tot een afkoopwaarde.

In dat geval spreken we van uitverzekering opzeggen geld terug. De uitvaartverzekeraar gebruikt een eigen berekening voor de afkoopwaarde, we raden je aan om te informeren welke methode door je eigen verzekeraar wordt gebruikt.

Oude verzekering naar nieuwe overzetten

Het is ook mogelijk om je huidige uitvaartverzekering om te zetten naar een andere, meer uitgebreide polis bij dezelfde verzekeraar. Daardoor heb je toch een extra dekking ten opzichte van je oudere polis, je kunt voor deze optie contact opnemen met je verzekeraar om de beste keuze te maken.

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een andere uitvaartverzekeraar. Doorgaans is dat geen slim plan omdat de financiele nadelen niet opwegen tegen de voordelen van een overstap.

Ook is het mogelijk om een oude uitvaartverzekering weer actief te maken, je moet daar overleg voor plegen met de uitvaartverzekeraar en er kunnen speciale voorwaarden gelden voor deze heractivatie.

Bij de afkoop uitvaartverzekering kan deze binnen een half jaar weer actief worden gemaakt. De uitgekeerde afkoopwaarde dient dan terugbetaald te worden. Als je een premievrije verzekering weer wil activeren wordt deze binnen een paar jaar actief en wordt alle achterstallige premie aan de verzekeraar betaald.

Waardeverlies van de polis

Er kan sprake zijn van waardeverlies van de polis. De verzekeraar ging er namelijk vanuit dat je voor een lange periode premie zou betalen. Als je kiest voor het afkopen van een polis wordt er geen premie meer overgemaakt.

Daardoor loopt de verzekeraar inkomsten mis die doorgerekend worden indien je voor afkopen kiest. Vaak kun je de verzekering beter laten doorlopen, toch kan het zijn dat het waardeverlies meevalt, we raden dan ook aan om vooraf bij de verzekeraar te informeren over het bedrag wat uitgekeerd wordt in het geval van opzegging of afkopen van de polis.

Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd

Je hebt bij het afsluiten van een uitvaartverzekering altijd 14 dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je polis is afgesloten. In de bedenktijd kun je gemakkelijk opzeggen omdat er nog geen waarde is opgebouwd.

De premie die je tot die tijd al betaald hebt wordt gewoon terugbetaald indien je in de bedenktijd opzegt. Je hoeft ook geen reden van opzegging op te geven bij het stoppen van de uitvaartverzekering.

Weinig mensen kiezen voor afkopen of opzeggen

Weinig mensen kiezen er voor om een uitvaartverzekering te stoppen, dat komt omdat het opgebouwde kapitaal bijna altijd in waarde afneemt. Het kan natuurlijk zo zijn dat je echt niet tevreden bent met de uitvaartverzekeraar en je genoodzaakt voelt om over te stappen.

Dat benadrukt het belang van onderzoek doen naar de juiste polis, als je een uitvaartverzekering afsluit doe je dat doorgaans 1 keer in je leven. Ga dus altijd op zoek naar een verzekeraar die je persoonlijke wensen op het gebied van de uitvaart kan invullen.

Uitvaartverzekering afkopen

Het afkopen van je huidige polis kan lastig zijn. Je moet als eerste kijken naar het type verzekering dat je hebt afgesloten. Zo kun je eigen alleen een kapitaal uitvaartverzekering afkopen. Als je voor een naturapakket hebt gekozen kun je deze eigenlijk onmogelijk afkopen. Dat komt omdat de diensten die bij een naturapolis worden geleverd moeilijk af te kopen zijn.

Alleen als je permanent gaat verhuizen naar het buitenland is het soms mogelijk om een naturaverzekering af te kopen. Ook worden er soms uitzonderingen gemaakt voor mensen die niet door het acceptatiebeleid van een verzekeraar heenkomen. Dat kan gebeuren als de gezondheidssituatie veranderd is, soms willen mensen dan overstappen naar een andere verzekeraar.

In een ander land gaan wonen is voor een uitvaartverzekeraar ook een goede reden om de polis afkoopbaar te maken. Als je bijvoorbeeld in een land waar oorlog is gaat wonen wordt het zelfs verplicht om een polis af te kopen. Dat komt omdat het risico van overlijden een stuk groter wordt in dat soort landen. De meeste uitvaartverzekeraars willen dat risico niet lopen en maken een naturapolis daarom afkoopbaar.

Nadelen afkopen uitvaartverzekering

Als je er voor kiest om te beginnen met uitvaartverzekering afkopen is het wel slim om alle nadelen inzichtelijk te hebben. Een van de grootste nadelen is namelijk dat de actuele waarde van veel polissen behoorlijk laag is.

Daardoor is het verzekerde bedrag over het algemeen minder als de ingelegde premie, daardoor ben je eigenlijk altijd onvolledig gedekt en kom je geld tekort aan het einde van je looptijd. Doorgaans is het bedrag van de afkoopwaarde dus niet genoeg om een begrafenis mee te dekken.

 • Om dit grote nadeel af te dekken is het verstandig om een ander soort uitvaartverzekering af te sluiten, daarnaast kun je dan nog zelf geld sparen voor een begrafenis.
 • Nu vraag je jezelf misschien af, maar hoe kan dit nadeel ontstaan? Nou, dat is vrij simpel. De afkoopwaarde van je polis wordt namelijk vastgesteld op basis van de betaalde premie en het rendement dat hierop behaald kan worden door de uitvaartverzekeraar.

Rekenmethode verzekeraars vaak niet transparant

De meeste verzekeraars maken gebruik van een actuariële rekenmethode voor het bepalen van de waarde van de polis. Deze waarde is dus niet gemakkelijk te berekenen door een optelling te maken van de reeds betaalde premie. Vervelend genoeg is deze rekenmethode vaak niet openbaar, je kunt in het polisblad of de financiële bijsluiter vaak meer informatie terugvinden.

Wat is de afkoopwaarde?

Als je gekozen hebt voor uitvaartpolis kan deze verzekering een bepaalde waarde hebben opgebouwd. Deze waarde wordt ook wel de afkoopwaarde genoemd. Zodra de looptijd van de polis is afgelopen ontvang je een geldsom, ook wel de afkoopwaarde genoemd.

De waarde van deze polissen valt in de praktijk vaak tegen omdat er nog niet veel waarde is opgebouwd, daarnaast maakt de verzekeraar ook kosten en als deze worden afgetrokken van de betaalde premie blijft er vaak weinig opgebouwde waarde over.

Dat is natuurlijk ook wel logisch, het kan namelijk zo zijn dat je een uitvaartverzekering hebt van € 10.000 waar al 12 jaar premie voor betaald is. Deze heeft uiteraard een hogere afkoopwaarde dan een uitvaartverzekering van € 4000 die pas 2 jaar loopt. Lees hier een voorbeeld van iemand die niet goed op de afkoopwaarde heeft gelet, de gevolgen kunnen soms oplopen.

Premievrij maken is vaak voordeliger

De kosten die door de verzekeraar gemaakt om het risico op overlijden af te dekken. Over het algemeen kunnen we dus stellen dat het vaak ongunstig is om te beginnen met afkopen. De afkoopwaarde is vaak lager dan de totale premie die tot dan toe is betaald. Het is doorgaans een stuk voordeliger om je uitvaartverzekering premievrij te maken.

Als je een uitvaartverzekering premievrij maakt stop je met het betalen van premie, de verzekering blijft echter actief. Als er sprake is van een overlijden bepaalt de uitvaartverzekeraar aan de hand van de betaalde premie welke waarder er aan de polis wordt toegewezen en welk bedrag er uitgekeerd kan worden.

Berekening afkoopwaarde

Het berekenen van de afkoopwaarde wordt niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier gedaan. Neem hiervoor contact op met uw uitvaartverzekeraar. Vaak wordt gekeken naar de totale hoeveelheid betaalde premie, de actuele rente en de kosten die de uitvaartverzekeraar heeft gemaakt, zoals risico-, administratie- en distributiekosten.

Waarom uitvaartverzekering afkopen?

We kunnen een aantal redenen voor je bedenken waarom iemand met een uitvaartverzekering zijn of haar polis wil afkopen, we hebben een kort rijtje voor je opgesteld:

 • De verzekerde beschikt over een andere/dubbele uitvaartverzekering en is over verzekerd. Beide uitvaartverzekeringen vergelijken is in deze situatie een goede oplossing.
 • Het vermogen van de verzekerde is zodanig gestegen dat eventuele kosten vanuit het eigen kapitaal gedekt kunnen worden. Een uitvaartverzekering is niet meer nodig en het is dan ook voordelig om zo snel mogelijk je uitvaartpolis af te kopen.
 • De verzekerde is in financiële problemen terecht gekomen en is niet meer in staat om de volledige maandelijkse premie te kunnen betalen, het afkopen van een uitvaartverzekering is een goede korte termijn oplossing.
VerzekeraarBerekening afkoopwaardeAfkoopkosten
DELAEen onbekende actuariële rekenmethode. €150,-
YardenBerekening op basis van reeds betaalde premie.Geen vaste afkoopkosten
MonutaEen onbekende actuariële rekenmethode.€255,-
ArdantaOpgebouwde waarde op basis van de betaalde premie en behaalde rente. €50,-
NuvemaOnbekende rekenmethode. €250,-
KlaverbladBetaalde premie + de rekenrente - het risico op overlijden dat Klaverblad heeft gelopen. Daarbij worden de gemaakte kosten meegenomen en worden er administratiekosten in rekening gebracht.Kosten kunnen verschillen per situatie
TAF50% van de totaal betaalde verzekeringspremie vanaf het vijfde verzekeringsjaar.Geen vaste afkoopkosten

Uitvaartverzekering opzeggen en overstappen?

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op