Een urn kopen in 2020? Alle informatie over urnen op één centrale plek bij elkaar 

Urn kopen kan lastig zijn

Een urn kopen is een goed idee als je nog een laatste aandenken wilt met daarin het as van jouw dierbare. In een urn wordt namelijk het as bewaard van de overledene persoon.

Je kunt tegenwoordig uit verschillende soorten urnen kiezen, zo heb je veel mooie vormen, kleuren en bovenal een hoop materialen waaruit je kunt kiezen. Vaak wordt er voor 2 soorten urnen gekozen namelijk een mini urn of een keramische urn.

Als je op het moment op zoek bent naar een urn die het best bij jou past, dan is het alvast verstandig om na te denken over hoe die eruit moet komen te zien en waar die komt te staan.

Je hebt bijvoorbeeld ook nog de optie om de urn buiten neer te zetten in de natuur middels gebruik van een bio urn of natuurstenen urn. Lees snel verder als je meer wilt weten over de mogelijkheden en kies de beste urn.

Hoe kies je een goede urn?

Zoals net verteld heb je veel keus uit verschillende soorten urnen, maar welke moet jij nou kiezen uit dit grote aanbod? Om dit je duidelijk te maken hebben we hieronder een lijstje gemaakt met een aantal punten die het kiezen van een urn een stuk gemakkelijker maken:

 • Ga voor een urn die mooi past bij het meubilair in jouw woning, zo ga je jezelf nooit irriteren.
 • Probeer een urn te kiezen die uitstraalt waar de overledene precies voor stond in zijn of haar leven. Vaak weten de nabestaanden wat er perfect past bij de overledene.
 • Je kunt tegelijkertijd ook kiezen voor een urn die beschrijft wat de passie of hobby was van de overledene.
 • De sfeer en het gevoel wat je bij het zien van de urn krijgt is ook erg belangrijk tijdens het kiezen van urnen.
 • Tot slot kun je specifiek gaan kijken naar vormen, maten en materialen van de urn zelf. Wil je een kleine of grote? Wil je een biologische urn of een van keramisch materiaal?

Maak van te voren een lijstje met daarop op je wensen, zo kun je tijdens het zoeken continu checken of je nog aan jouw wensen voldoet.

Ook kun je als je beschikt over een uitvaartverzekering meer informatie hierover bij de uitvaartverzorger krijgen. 

Waar kun je de urn plaatsen?

Waar kun je allemaal een urn neerzetten? Sommige urnen kunnen bijvoorbeeld niet tegen de weersomstandigheden in Nederland. Zet je bijvoorbeeld een urn met materiaal dat kan uitzetten of krimpen in de achtertuin en begint het te vriezen, dan kan het zijn dat hierdoor de urn barst, dit is niet de bedoeling natuurlijk.

Zo heb je ook weer de zogenaamde bio urnen die je weer niet binnen kunt plaatsen, deze vergaan namelijk gaandeweg de jaren door de buitenlucht. We raden je dan ook aan om eerst te gaan bepalen waar je de urn wilt gaan plaatsen voordat je er daadwerkelijk een aanschaft.

We hebben hieronder een rijtje met plekken waar je de urn gemakkelijk kunt plaatsen:

 • Gewoon in huis, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer
 • De urn kun je ook plaatsen bij een graf van een familielid of familiegraf
 • De urn kan ook worden neergezet in een speciale urnentuin, hier staat vanzelfsprekend meerdere urnen
 • Je kunt de urn ook in een muur laten plaatsen, dit wordt ook wel een columbarium genoemd ofwel een urnenmuur
 • In de achtertuin

We raden je ook zeer zeker aan om te letten op de afmetingen van de urn. Zo komt het namelijk vaak voor dat mensen een urn willen laten plaatsen in een urnenmuur, maar helaas is de urn hiervoor dan te klein.

Bedenk dus eerst waar je de urn wilt plaatsen en vervolgens hoe groot de afmetingen hier precies voor mogen zijn voordat je een urn kopen overweegt.

Verschillende soorten materialen voor de urn

We hebben je verteld dat er een divers aanbod is van urnen. Als je dan ook een urn koopt dan zul je zien dat je uit verschillende soorten materialen kunt kiezen waarvan de urn is gemaakt. Om je een duidelijk overzicht te geven van de materialen waaruit je kunt kiezen hebben we hieronder een rijtje opgesteld met de meest voorkomende urnen:

 • Urn van hout
 • Urn van metaal
 • Urn van glas
 • Urn van keramiek
 • Urn van kunststof
 • Urn van natuursteen

Het is vrijwel bij ieder urn materiaal mogelijk om een mooi plaatje te laten plaatsen met daarop bij wens een mooie gedenk wens of zin. Ook is het mogelijk om de urn te graveren met teksten naar wens of deze te laten schilderen in kleur naar keuze.

Ben er wel van bewust dat dit ook afhankelijk is van het materiaal, schilderen is vaak bijvoorbeeld lastiger op natuursteen dan op hout of glas.

Welke kleur kun je kiezen?

Vrijwel iedereen die een urn koopt vindt een ding erg belangrijk en dat is de kleur. Je kunt voortaan vrijwel in iedere kleur een urn krijgen en staat die niet in het assortiment van een van de vele urnenwinkel, dan kunnen er vaak altijd nog extra aanpassingen gedaan worden om toch aan de wensen te voldoen.

Welke vormen urn zijn er allemaal mogelijk?

Als je een urn koopt dan is het van belang dat je op zoek gaat naar een urn met de juiste afmetingen. De grootte en inhoud zijn er belangrijk. Het heeft natuurlijk geen zin om een te grote urn te kopen die dan eigenlijk niet past op de plek waar je gewenst had. Daarnaast moet al het as in de urn passen.

Kosten urn

De kosten van een urn hoeven niet per se hoog te liggen. Zo is het vaak bijvoorbeeld al mogelijk om een urn te kopen vanaf €40,- en ga je voor een mini urn dan ben je nog goedkoper uit met een prijs van € 27,50. Je kunt online gemakkelijk alle prijzen van urnen vinden en vervolgens eentje kiezen die bij jou prijs past.

De inhoud van de urn is erg belangrijk

We hebben het al een aantal keer verteld, de inhoud van de urn is van groot belang. Wil je bijvoorbeeld al het as in de urn stoppen en deze bewaren? Dan heb je een urn nodig met een minimale inhoud van 3,5 liter. Echter gebeurt dit niet vaak doordat andere nabestaanden ook een deel van het as krijgen, dan kan alle as verdeeld worden over kleinere urnen.

Ook kun je ervoor kiezen om het resterende as uit te strooien op een plek waar de overledene graag zou willen worden uitgestrooid. Op deze manier heeft iedereen nog een klein aandenken en is er aan de wens van de overledene voldaan.

Goedkope urn kopen

Een urn hoeft niet per se veel geld te kosten, zo zijn er genoeg goedkope urnen beschikbaar op de markt. Je kunt bij veel webshops gemakkelijk aangeven dat je voor de goedkoopste urn wilt gaan en vervolgens krijg je goedkope urnen in de zoekresultaten te zien.

We raden aan om niet alleen op de prijs van een urn te letten. Deze moet natuurlijk wel aan de eisen voldoen en een goed gevoel geven. Ga dus niet blindelings voor de eerste en de beste goedkope urn die je tegenkomt.

Urn voor dieren

Naast dat je urnen voor mensen kunt kopen kun je voortaan ook urnen kopen die speciaal voor dieren zijn gemaakt. Zo heb je een urn voor hond of urn voor kat. Op die manier kan je trouwe viervoeter na overlijden nog lang herinnerd worden.

Als het gaat om dieren urnen dan heb je ook keuze uit veel verschillende soorten, vormen en materialen. Kijk dus goed welke het beste past bij jouw trouwe viervoeter!

goedkope urn kopen

Bekijk alle uitvaartpolissen van 2020

Waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

 • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
 • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
 • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
 • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021
Laatst geüpdatet op