Waarom is de waardevaste uitvaartverzekering een belangrijk onderwerp? Lees alles direct in onze handige gids.

Wat is een waardevaste uitvaartverzekering?

We zien dat de kosten van een uitvaart ieder jaar stijgen, elk jaar is er een stijging te zien tussen de 1,5 en 4,5%. Dat komt door inflatie, en hier komt het onderwerp van dit artikel meteen naar voren.

Een waardevaste uitvaartverzekering, deze zorgt er namelijk voor dat de waarde van je uitvaartverzekering in verhouding staat met de kostprijs van een uitvaart. Dat is prettig, want als dit de waarde niet mee stijgt raak je onderverzekerd, zeker met een looptijd van 20 tot 30 jaar. Klik op de volgende link als je direct wil beginnen met waardevaste uitvaartverzekeringen vergelijken.

Niet vanzelfsprekend bij verzekeraars

Toch is het niet vanzelfsprekend dat je beschikt over een waardevaste uitvaartverzekering. Bij sommige verzekeraars stijgt je premie automatisch mee, maar bij andere aanbieders weer niet. Dus als je op zoek bent naar een uitvaartpolis kun je op de volgende 3 kenmerken letten in de polisvoorwaarden om er zeker van te zijn dat je beschikt over een waardevaste uitvaartverzekering.

  • Winstdeling
  • Indexatie
  • Periodieke storting

Winstdeling bij waardevaste uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering waardevast wil maken kun je gebruik maken van winstdeling. Dat betekent dat een uitvaartverzekeraar op periodieke basis een bepaald bedrag toekent aan de afgesloten verzekering. Dat bedrag wordt vastgesteld op basis van de opbrengsten die een verzekeraar maakt met beleggingen, vastgoed en leningen.

Als je gebruik maakt van winstdeling ontvangt de verzekeringsnemer een deel van de winst die een uitvaartverzekeraar maakt.

Daardoor blijft er meer geld over om het verzekerde bedrag uit te keren. Als blijkt dat de opbrengsten positief zijn, dan neemt het kapitaal in je uitvaartverzekering toe. Daardoor heb je zekerheid over een goed opgebouwd kapitaal.

Kiezen voor een winstdeling neemt relatief weinig risico’s met zich mee als verzekerde. Je hebt namelijk geen beleggingsrisico. Dat risico ligt helemaal bij de verzekeraar, het gaat dus nooit om een verliesdeling. De waarde van de uitkering blijft gelijk aan het afgesproken bedrag en kan alleen maar in waarde toenemen.

Niet iedereen heeft een winstdelingsregeling

Je moet er rekening mee houden dat niet iedere verzekeraar een winstdelingsregeling aanbiedt. Het is daarom verstandig om goed te kijken in de voorwaarden van een polis, daar kun je kijken of er sprake is van bepaalde clausules en kun je de voor- en nadelen van winstdeling en indexatie tegen elkaar afwegen.

Gebruik maken van een periodieke storting

Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een periodieke storting, je stort dan zelf extra maand een extra bedrag om het kapitaal te vergroten. je kunt met de verzekeraar iedere paar jaar een storting doen. Daardoor zorg je er voor dat de dekking goed aansluit op de waarde van de verzekering.

Waardevaste uitvaartverzekering met indexatie

Als je een waardevaste uitvaartverzekering wil afsluiten moet je kiezen voor een polis met automatische indexatie. Op basis van de indexatie zal de premie jaarlijks worden geactualiseerd zodat je nooit met onderverzekering te maken krijgt. De premie wordt verhoogd in verhouding met de actuele stijging van de kosten van het dienstenpakket dat verzekerd is.

Hoe wordt deze kostenstijging uitgerekend?

Deze stijging wordt berekend aan de hand van een aantal zaken zoals de loonkostenstijging, cijfers van het CBS, de uitvaart CAO en de kosten van alle grondstoffen die nodig zijn om het pakket te leveren.

Het komt er dus op neer dat er ieder jaar een kleine procentuele verhoging van de premie te zien is om het bedrag van de uitvaart te blijven dekken. Ook kan het zo zijn dat het uit te keren bedrag hoger is geworden door deze indexatie. Je weet in ieder geval zeker dat het kapitaal op de perfecte hoogte blijft als je kiest voor een waardevaste uitvaartverzekering.

Kijk goed naar de voorwaarden van de uitvaartverzekering

Het is belangrijk om de voorwaarden van de uitvaartverzekering goed na te kijken, je kunt daar zien of je te maken hebt met een waardevaste uitvaartverzekering waarbij indexatie wordt toegepast.

Tegenwoordig zien we dat veel uitvaartverzekeraars dit automatisch aanbieden, maar het komt nog wel eens voor dat indexatie niet in het basispakket zit.

Indexatie alleen mogelijk bij kapitaal uitvaartverzekering

Als je een waardevaste uitvaartverzekering wil afsluiten is dat alleen mogelijk bij de kapitaalpolis. Een kapitaal uitvaartverzekering is namelijk de enige uitvaartverzekering waarbij er een geldbedrag wordt uitgekeerd na het overlijden.

Als je een natura uitvaartverzekering hebt gekozen verzeker je alleen diensten en producten. Deze moeten uiteraard te allen tijde geleverd worden, ongeacht wat de waarde is van dit pakket op het moment van overlijden.

Waardevaste uitvaartverzekering vergelijken

Waardering

8.9 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

8.750

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 9,74

Levenslange premielooptijd

€ 15,00 eenmalige kosten

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Waardering

8.2 / 10

★★★★★ 

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 11,74

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

Kinderen gratis meeverzekeren

Wensen tijdens de looptijd aanpasbaar

  • Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 05-08-1987 (32 jaar), niet-roker.
  • Laatste keer gecontroleerd: 18-03-2020
Laatst geüpdatet op