WAT IS EEN BEGRAFENISVERZEKERING?

Wanneer u ervoor hebt gekozen om een begrafenisverzekering af te sluiten bent u ervan gegarandeerd dat u bent gedenkt tegen de kosten die ontstaan bij uw begrafenis of crematie. Bij overlijden komt er geld vrij vanuit de begrafenisverzekeraar voor de te moeten maken kosten, dit kan zowel in de vorm van geld of producten en diensten.

Er ontstaat bij veel mensen een rustgevende gedachte wanneer zij de keuze hebben genomen, zij zijn bewust van het feit dat hun nabestaanden niet tot nauwelijks hoeven te betalen voor uw waardig afscheid, goed afscheid nemen is namelijk essentieel in het rouwproces.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste premies van een uitvaartverzekering.

Op 1 centrale plaats begrafenisverzekering vergelijken

Betaal minder premie voor je begrafenisverzekering

Volledig onafhankelijk alle aanbieders vergelijken

Uit wat voor begrafenisverzekeringen kan ik kiezen?

U kunt in Nederland kiezen tussen verschillende soorten begrafenisverzekeringen, zoals u net al hebt gelezen is er keuzevrijheid over de manier van uitbetaling door de begrafenisverzekeraar.

Voor meer informatie over de voordelen van een begrafenisverzekering, klik op de link.

De nabestaanden kunnen een bepaald bedrag uitgekeerd krijgen of kiezen voor producten en diensten die worden verzorgd door de begrafenisverzekeraar. Wij hebben voor u de 3 meest voorkomende soorten begrafenisverzekeringen even op een rijtje gezet:

Wat is een begrafenisverzekering
keuze begrafenisverzekeringen

Kapitaal begrafenisverzekering

Bij het kiezen voor deze soort verzekering is het zo dat uw nabestaanden een bedrag krijgen uitgekeerd. De hoogte van dit bedrag wordt vastgesteld aan de hand van de polisvoorwaarden en premie.

Deze soort heeft zijn nadelen en voordelen, een nadeel is dat uw nabestaanden vrijwel alles nog moeten regelen waardoor zij niet echt met het rouwproces kunnen bezig zijn. Aan de andere kant geeft dit hun wel volledige vrijheid om een waardig en fijn afscheid te organiseren.

Natura begrafenisverzekering

Dit soort begrafenisverzekeringen hebben als belangrijkste kenmerk dat er bij overlijden geen geldbedrag wordt uitgekeerd, maar producten en diensten. Hierbij kennen veel begrafenisverzekeraars basispakketten met betreffende maandelijkse premies. Hier boven op kunt u kiezen voor aanvullende verzekeringen.

Koopsom begrafenisverzekering

Bij het kiezen van deze verzekering levert u eenmalig een bedrag in bij de verzekeringsmaatschappij, van dit geld wordt een deel van uw uitvaart vergoed. Wanneer een 40 jarige man een kapitaal inlegt van €5000,- dan bedraagt de overige maandpremie tot overlijden €8,- per maand. Deze optie is wellicht interessant wanneer u al wat ouder bent, zo zal de maandpremie nauwelijks tot niet voelbaar zijn.

Wat zijn de kosten van een begrafenisverzekering?

De maandelijkse premie die je betaalt hangt sterk af van de dekking die je kiest een andere grote factor is uw leeftijd op het moment van afsluiten van de begrafenisverzekering.

Hoe ouder u bent des te hoger de maandpremie, dit heeft te maken met het groter wordende gezondheidsrisico bij het verjaren van de mens. De kosten liggen dan automatisch hoger omdat de kans van het uitkeren op korte termijn groter wordt.

Wilt u nu al een uitvaartpolis vergelijken? Druk dan onder op de button.

De kostendekking van je begrafenisverzekering

Het komt in de praktijk vaak voor dat de kosten van de gehele uitvaart niet door de begrafenisverzekering gedekt wordt. Nabestaanden komen hier vaak veel te laat achter en moeten alsnog opdraaien voor het overige financiële plaatje.

Wij raden u aan om goed te kijken naar de kleine lettertjes en dan vooral op wat er gedekt wordt en tot welk bedrag dan precies. Het is natuurlijk niet fijn als uw dierbaren ineens flinke geldzorgen krijgen tijdens het rouwproces, dit willen wij in alle gevallen voorkomen.

Benieuwd naar de goedkoopste begrafenisverzekering?

kosten van de begrafenisverzekering
wijzigen of opzeggen begrafenisverzekering

Het wijzigen en opzeggen van je begrafenisverzekering

Bij de meeste begrafenisverzekeraars is het zo dat er op elk moment veranderingen worden doorgevoerd in de premie of polisvoorwaarden.

Helaas is het niet zo dat uw polisvoorwaarden bij het afsluiten geldig blijven en heeft u dus geen andere keus dan meer maandelijks meer te gaan betalen. Een andere oplossing zou een overstap of wijziging in de voorwaarden voor u betekenen.

U hebt wel altijd het recht om binnen 30 dagen na een premie of polis wijziging de verzekering op te zeggen. U bent in dit geval niet langer verzekerd en krijgt u uw uitvaart niet of maar tot een klein deel vergoed. Wij raden het niet aan om hals over boord over te stappen naar een andere begrafenisverzekeraar.

Wanneer u uw koopsom begrafenisverzekering stop wil laten zetten krijgt u een deel van uw ingelegde geld terug, de zogenaamde ‘afkoopwaarde’. Hoeveel u terug krijgt staat niet vast dit hangt af van uw looptijd bij deze verzekering.

Het overstappen naar een andere begrafenisverzekering

Het is in principe altijd mogelijk om uw huidige contract bij de begrafenisverzekeraar op te zeggen en vervolgens een nieuwe af te sluiten bij een andere verzekeraar. Uw bestaande contract wordt niet meegenomen en uw premie wordt herrekent. In de meeste gevallen is het zo dat mensen met een hogere premie uit de bus komen door de verjaring.

De overstap naar een andere begrafenisondernemer heeft geen enkele effect op de begrafenis die u vergoed krijgt. Dit is alleen afhankelijk van de bepaalde dekking die u hebt gekozen. Het maakt voor de vergoeding van de uitvaart niks uit hoelang uw looptijd bij de verzekering is.

In sommige gevallen stelt de begrafenisverzekeraars wel als voorwaarde dat u een minimale looptijd bij deze verzekering hebt.

Hoelang is dit?

Dit is meestal 1 tot 2 jaar. Wanneer deze voorwaarde is gesteld en uw looptijd is niet lang genoeg, kan en niet worden overgegaan tot uitkering van het benodigde bedrag
Let goed op bij de overstap naar een andere begrafenisverzekeraar, en dan ook op de administratie en afsluitkosten. Bekijk hier Yarden, Monuta en Nuvema & DELA

overstappen van begrafenisverzekering

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op begrafenisverzekeringen

Begin nu met het vergelijken van een begrafenisverzekering

Beoordeel nu!
Laatst geüpdatet op