Wat moet je regelen na het overlijden van een dierbare?
Is een familielid van je overleden en ben jij verantwoordelijk voor de uitvaart? Dan begrijpen we natuurlijk dat er veel op je af komt. Het is namelijk niet iets wat je dagelijks meemaakt. Je ervaart veel emoties en tegelijkertijd moet je veel regelen.
Het is verstandig om de kosten te dekken en voor een goedkope uitvaart te gaan. Een goedkope uitvaart kan namelijk net zo waardevol zijn. Maar wat moet je voor de uitvaart eigenlijk allemaal regelen? In dit artikel gaan we dieper in op de belangrijkste praktische zaken.
Een overlijdensverklaring en akte
Is je dierbare niet in het ziekenhuis, maar thuis overleden? Dan moet je eerst de huisarts bellen. De huisarts komt langs en die geeft je een verklaring van overlijden. Je kunt deze stap overslaan wanneer je naaste in het ziekenhuis is overleden. De behandelende arts is dan verantwoordelijk voor de overlijdensverklaring. Je hebt niet alleen een overlijdensverklaring nodig, maar ook een akte van overlijden. Dit is een officieel, schriftelijk bewijs dat je krijgt nadat je aangifte van overlijden hebt gedaan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je dierbare woonachtig was.
Deze akte heb je om verschillende redenen nodig. Met de akte van overlijden kun je toestemming voor de begrafenis of crematie krijgen. Weet je echter niet goed hoe dit allemaal werkt? Dan kun je de uitvaartondernemer vragen om dit voor je te doen. Ze hebben meer ervaring en weten precies hoe het proces verloopt. Je bent wel verantwoordelijk voor het melden van overlijden aan banken, verzekeringsmaatschappijen, Belastingdienst en andere grote instanties. Ook heb je de overlijdensakte vaak nodig voor het opzeggen van een huurcontract.
Welke zaken zijn door de overledene geregeld?
Veel mensen praten niet graag over de zaken die ze al geregeld hebben voordat ze overlijden. Dit komt doordat er nogal een taboe op gesprekken over de dood heerst. Gelukkig kun je bij overlijden van een dierbare achterhalen wat hij of zij al geregeld heeft. Heeft je dierbare bijvoorbeeld bepaalde wensen besproken met een uitvaartondernemer? En hoe zit het met de uitvaartverzekering en andere financiële zaken? Het is belangrijk om deze zaken vooraf allemaal goed uit te zoeken, zodat je aan de wensen van de overledene kunt voldoen.
Hoe zit het met de uitvaartverzorger?
Zijn de praktische zaken omtrent het overlijden geregeld? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met een uitvaartverzorger. Onderzoek ook of er al contact is geweest met een uitvaartverzorger. Is dat niet het geval? Dan heb je de verantwoordelijkheid om zelf contact met een uitvaartverzorger op te nemen.
Je hoeft niet per direct een uitvaartverzorger te bellen. Denk hier rustig over na en communiceer met vrienden en familieleden. Ook op internet vind je meer informatie over de verschillende uitvaartverzorgers. Bij veel uitvaartondernemers kun je een vrijblijvende offerte opvragen. Maar niet alleen de kosten spelen een belangrijke rol, want er moet ook een klik zijn.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen