Overlijdensrisicoverzekering vergelijken zonder gedoe? Regel het in 3 minuten en bespaar direct op de maandelijkse premie

Altijd 100% onafhankelijk overlijdensrisicoverzekering vergelijken, volledige prijzen zonder kleine lettertjes en direct alle kosten & voorwaarden inzichtelijk maken binnen 3 minuten.

Alle ORV aanbieders centraal vergelijken met elkaar.

Betaal minder premie voor je overlijdensverzekering

Volledig onafhankelijk ORV verzekeraars vergelijken

In een paar simpele klikken geregeld zonder gedoe

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken in 2019

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Verzekerd Bedrag

€ 50.000

Kinderdekking mogelijk?

Ja

Maandelijkse premie

€ 3,85

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 9,50 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

★★★★★ 

8.3 / 10

Verzekerd Bedrag

50.000

Kinderdekking mogelijk?

Ja

Maandelijkse premie

€ 3,90

Premielooptijd van 20 jaar

€ 99,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

★★★★★ 

7.5 / 10

Verzekerd Bedrag

50.000

Kinderdekking mogelijk?

Nee

Maandelijkse premie

€ 4,99

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Verzekerd Bedrag

50.000

Kinderdekking mogelijk?

Nee

Maandelijkse premie

€ 5,01

✓ Premielooptijd van 20 jaar

€ 69,00 eenmalige kosten

✓ Verzekeringsvorm: gelijkblijvend

Premies die hierboven zijn weergegeven zijn berekend met de volgende geboortedatum: 01-01-1983 (35 jaar), niet-roker.

Laatste keer gecontroleerd: 13 december 2018

Meest gestelde vragen & antwoorden over de overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering of een levensverzekering?

Veel mensen vragen zich nog steeds af wat de overlijdensrisicoverzekering precies is, nou dat is gelukkig niet moeilijk. Een overlijdensrisicoverzekering is de Nederlandse vorm van een levensverzekering.

Je kunt met deze verzekering voorkomen dat de nabestaanden in financiële problemen komen na je overlijden.

Hoge kosten alleen dragen

Het kan namelijk zo zijn dat alle hoge kosten zoals een hypotheek, kinderopvang of huur door een persoon betaald moeten worden na het overlijden.

In veel gevallen zorgt dat voor veel grote problemen voor de nabestaanden, het is natuurlijk al verschrikkelijk zwaar als een partner overlijdt.

Als je dan ook nog uit je huis wordt gezet of de vaste lasten niet meer kan betalen zorgt dat voor nog veel meer onnodige stress in een toch al zware rouwperiode.

Huur & Hypotheek

Met een overlijdensrisicoverzekering dek je dit risico af en zorg je er voor dat je partner na overlijden alle kosten zoals de hypotheek of kinderopvang gewoon kan doorbetalen.

Na het overlijden komt er namelijk een geldbedrag vrij uit de ORV die je hebt afgesloten. Op deze manier kun je alle kosten makkelijker opvangen en met een rustig gevoel de rouwperiode ingaan.

Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?

Maar hoe werkt die ORV nu precies en waar moet je allemaal op letten? Nou, je moet op een aantal zaken letten voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Zo kies je eerst een bedrag dat je uitgekeerd wil krijgen als je overlijdt.

Dat heeft met een aantal zaken te maken natuurlijk, kijk goed naar je vaste lasten om te kijken wat voor bedrag je nodig hebt om nabestaanden te ondersteunen na je overlijden.

Je betaalt daar namelijk premie voor tijdens het aantal jaren waarin je verzekerd wil zijn.

Looptijd overlijdensrisicoverzekering

Dit noemen we de looptijd van de ORV. Je bepaalt bij het afsluiten van deze verzekering helemaal zelf hoe lang de looptijd precies is, als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering wordt het door jou gekozen bedrag automatisch uitgekeerd aan de nabestaanden.

Overlijdt je na de looptijd dan wordt er niets uitgekeerd, het is dus belangrijk om te beseffen dat je geen kapitaal opbouwt met een ORV.

Het is daarom ook erg belangrijk om de perfecte looptijd uit te kiezen zodat je zeker weet dat je gedekt bent.

Kun je zomaar overal een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Sluit niet zomaar een overlijdensrisicoverzekering af bij je bank/geldverstrekker, maar vraag meerdere offertes op. De hypotheekaanbieder mag je niet verplichten daar de verzekering af te sluiten, want koppelverkoop is verboden.

Kijk goed naar de voorwaarden

Check of er in de voorwaarden geen ‘en bloc-bepaling’ is opgenomen. Die geeft de verzekeraar namelijk het recht om gedurende de looptijd eenzijdig de premie te verhogen.

Verschillende overlijdensverzekeringen

Het is niet altijd nodig om een gelijkblijvende ORV af te sluiten. Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft de verzekerde hoofdsom de hele looptijd gelijk.

Annuitair of gelijkblijvend?

Dit is duurder dan een annuïtair dalende verzekering, waarbij het verzekerde bedrag gedurende de looptijd afneemt. Laat je hierover goed adviseren door een adviseur.

Hoe zit het met erfbelasting en de overlijdensrisicoverzekering?

Het kan zijn dat je erfbelasting moet betalen door gebruik te maken van een overlijdensrisicoverzekering, dat houdt in dat geld of natura die verkregen worden op grond van erfrecht worden belast. Het vermogen dat je verkrijgt op deze basis is belast en dat is wettelijk vastgelegd.

Uitkering valt niet altijd onder efrecht

De uitkering aan een begunstigde valt overigens niet onder het erfrecht.
Dit betekent niet dat de begunstigde geen erfbelasting betaalt over de uitkering, de wet geeft namelijk aan dat erfbelasting verschuldigd is als de uitkering kan worden toegerekend aan een onttrekking aan het vermogen van de erflater.

Als de verzekerde alle premies dus verschuldigd was moet de hele uitkering in de aangifte van erfbelasting worden meegenomen.

Let goed op het verkregen vermogen

Het is echter wel zo geregeld dat als het totaal van het verkregen vermogen groter is dan de geldende vrijstellingen het mogelijk is om maar gedeeltelijk belasting te betalen over de totale uitkering.

Spreek dit soort zaken goed door

We raden je altijd aan om dit soort zaken goed door te spreken voordat je een ORV afsluit, zo weet je zeker dat de nabestaanden goed op de hoogte zijn van alle kosten die komen kijken bij een eventuele uitkering.

Hoe zit het met de gezondheidsverklaring overlijdensrisicoverzekering?

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je bij dit soort verzekeringen een gezondheidsverklaring moet ondertekenen. Deze verklaring geeft de verzekeraar inzicht in je gezondheid en dat is belangrijk bij dit soort verzekeringen omdat ze een behoorlijk lange looptijd hebben en gekoppeld zijn aan de gezondheid van de verzekerde.

Beoordeling door de verzekeraar

Met deze gezondheidsverklaring wordt er beoordeeld of je verzekerd kan worden.
Je gezondheid en het medische verleden vormen dus de basis van de aanvraag, afhankelijk van de gegeven antwoorden wordt vastgesteld of je wel of niet geaccepteerd wordt.

Hoe werkt de gezondheidsverklaring

Het kan zijn dat je pertinent niet toegelaten wordt of er wordt een hogere premie gevraagd. Over het algemeen hebben de meeste verzekeraars de onderstaande keuringsgrenzen:

  • Bij een verzekerd bedrag tot € 160.000,- wordt er een vragenlijst opgesteld met vragen die betrekking hebben op de gezondheid
  • Bij een verzekerd bedrag tussen de € 160.000,- en € 350.000,- wordt er een keuring door de huisarts gevraagd. De verzekeringsmaatschappij stelt dan vaak de eis dat je wordt gekeurd door een andere huisarts als dat je wellicht gewend bent.
  • Bij een verzekerd bedrag dat hoger ligt dan € 350.000,- wordt er een keuring gedaan door een internist.

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering ?

Als je kiest voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering als verzekerde krijg je een verzekerd bedrag uitgekeerd dat tijdens de looptijd daalt. Het totaal verzekerde bedrag daalt dan met een zelf gekozen annuïteitspercentage.

Bedrag daalt aan einde looptijd

Aan het begin van de looptijd zal het uitgekeerde bedrag amper dalen, pas aan het einde van de looptijd daalt het verzekerde bedrag een stuk sneller. Over het algemeen is het annuïteitspercentage afhankelijk van de hypotheek waar de verzekering aan gekoppeld is.

Wat is een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering ?

Als je kiest voor een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt er bij het overlijden van de verzekerde een verzekerd bedrag uitbetaald wat gedurende de looptijd daalt.

Het bedrag daalt ieder jaar met hetzelfde vastgestelde bedrag. Aan het einde van de looptijd bedraagt de uitkering nog € 0,-.

Wat is een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering ?

Als je kiest voor een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wordt er gedurende de looptijd van een ORV een vast bedrag uitgekeerd.

Het bedrag blijft hetzelfde

Het verzekerde bedrag blijft bij dit type ORV hetzelfde en de nabestaanden krijgen binnen de gehele looptijd dus een vast bedrag uitgekeerd.

Wat is een premiedepot overlijdensrisicoverzekering precies?

Veel mensen vragen zich af wat het premiedepot bij een overlijdensrisicoverzekering precies is? Nou datis best simpel, het preiedepot is een bepaald kapitaal wat je als verzekerde krijgt uitgekeerd bij voortijdige beëindiging van de polis.

Het kan natuurlijk zijn dat je de verzekering niet meer nodig hebt of dat je levenssituatie behoorlijk veranderd als je bijvoorbeeld een partner of kinderen krijgt.

Niet elke verzekeraar heeft premiedepot

Het kan zo zijn dat je over de gehele periode je premie kwijt bent maar het komt ook voor dat verzekeraars een premiedepot hanteren. De verzekeraar zorgt er dan voor dat er elke maand geld wordt apart gezet, je krijgt dan een deel van de betaalde premie terug als je voortijdig je ORV beëindigt.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Uit onderzoek blijkt dat ruim 55% van de Nederlanders het verschil tussen een uitvaartverzekering en ORV niet precies weet. Dat is best raar want er zit een behoorlijk verschil tussen beide polissen.

Kosten van de uitvaart dekken

Een uitvaartverzekering is namelijk bedoeld om de kosten van een uitvaart te dekken. Zo weet je zeker dat alles na het overlijden goed verloopt en de nabestaanden geen extra stress hebben omdat ze alles zelf moeten regelen.

Ook kan het zijn dat een uitvaartverzekeraar een geldbedrag uitkeert aan de nabestaanden waar de uitvaartkosten mee gedekt worden.

Een ORV werkt net wat anders

Bij overlijdensrisicoverzekeringen werkt het iets anders, daar wordt een van tevoren vastgesteld bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden.

Dit zijn vaak een stuk hogere bedragen om er voor te zorgen dat de nabestaanden de hypotheek kunnen blijven betalen en niet met torenhoge lasten achterblijven.

Grote gevolgen nabestaanden

Het verlies van een partner kan namelijk grote gevolgen hebben voor het betalen van dit soort belangrijke kostenposten. Met een ORV dek je deze risico’s af en kunnen de nabestaanden vaak gewoon doorleven zoals ze gewend waren.

Wat is het successierecht bij een overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen vragen zich af wat het successierecht bij een ORV precies inhoudt. Nou, dat is best eenvoudig. Bij het overlijden van de verzekerde wordt er namelijk een uitkering gedaan door de verzekeringsmaatschappij, over deze uitkering moet het zogenoemde succesierecht betaald worden omdat de uitkering onder de erfenis valt.

Niet altijd succesierecht betalen

Het kan zo zijn dat je geen successierecht hoeft te betalen, dat is zo als je samen met je partner de premie d.m.v. een premiesplitsing hebt betaald. Dat betekent dat het betalen van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering wordt gedeeld door 2 personen.

Premiesplitsing is niet altijd mogelijk

Het is wel belangrijk om te weten dat premiesplitsing geen optie is als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd. Dat komt omdat er juridisch sprake is van een gemeenschappelijk vermogen, bij de premie van een ORV wordt deze altijd betaalt uit dat gezamenlijke vermogen.

Wat is de begunstiging overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen vragen zich af wat de zogenoemde begunstiging bij een overlijdensrisicoverzekering precies is? Nou dat is gelukkig best makkelijk, de begunstigde is namelijk de persoon die recht heeft op de uitkering van de ORV.

Als we het hebben over de begunstigde in het geval van een ORV hebben we het bijna altijd over de particulier of hypotheekverstrekker.

Afwijkende begunstiging

Maar hoe zit dat nu eigenlijk? En kiezen veel mensen voor een afwijkende begunstiging? In principe werkt het als volgt, er wordt meestal gekozen voor een standaardbegunstiging waarbij de echtgenoot, partner, erfgenamen of kinderen het bedrag krijgen uitgekeerd.

Uitzonderingen begunstigden

Als het voorkomt dat de echtgenoot of partner er allebei niet meer zijn kijkt de verzekeraar of er nog kinderen zijn en daarna wie de andere erfgenamen zijn.
Het komt er dus op neer dat je als verzekerde zelf bepaalt wie de begunstigde precies zijn.

Je kunt er voor kiezen om je kinderen als eerste begunstigde op te geven maar ook kun je je partner voor laten gaan in de regeling.

Je kunt dit doorgaans aangeven als je een aanvraag doet voor een ORV. Je hebt tussentijds vaak nog de mogelijkheid om tijdens de looptijd deze aanvraag te wijzigen

“Ik heb nog niet zoveel ervaring met de begrafenisverzekeringmaar het aanvragen ging in ieder geval heel makkelijk. Toch hoop er eerlijk gezegd nog lang geen gebruik te hoeven maken van de verzekering.

Een duidelijke website waar je je eigen begrafenis kunt regelen en berekenen. Het afsluiten was zo gebeurd en bij het overlijden regelt de verzekering verder alles.”

Ik heb helaas wat mindere ervaringen gehad met een bepaalde verzekeraar, ik ben toen snel via deze site overgestapt na het lezen van alle informatie.”

“De website was overzichtelijk en ik kon snel een uitvaartverzekering regelen, de aanvraag was in 3 minuten geregeld.

Wat zijn de meest bekende overlijdensrisicoverzekeringen in Nederland?

DELA overlijdensrisicoverzekering

Als je een huis koopt is het doorgaans zo geregeld dat je direct een ORV gekoppeld krijgt aan je hypotheek. Het is meestal zo geregeld dat deze verzekering dezelfde looptijd heeft als een hypotheek. Over het algemeen worden de meeste overlijdensrisicoverzekeringen van DELA ook op deze manier afgesloten.

Vrije keuze en flexibele voorwaarden

Het is namelijk wel prettig om te weten dat je nabestaanden een bedrag uitgekeerd krijgen na het overlijden. De kosten van de hypotheek of andere vaste lasten kunnen anders een strop om de nek worden van de nabestaanden en dat is het laatste wat je wil in de toch al zware rouwperiode.

Bij DELA bepaal je helemaal zelf welk bedrag je wil verzekeren en heb je de keuzevrijheid over de varianten die je allemaal kunt kiezen. Ook heb je keuzevrijeheid over de looptijd en kun je je partner meeverzekeren op je eigen polis.

Medische keuring bij hoge verzekeringswaarde

Als je een ORV afsluit bij DELA wordt er wel een medische keuring uitgevoerd bij een hoge verzekeringswaarde. Over het algemeen wordt er bij een bedrag vanaf € 500.000 een keuring ondergaan moet worden.

Dat is natuurlijk ook wel logisch want de verzekeraar wil bij dit soort bedragen het risico inschatten, alle verzekerden op de polis moeten vanaf dit bedrag een medische keuring ondergaan.

Reaal overlijdensrisicoverzekering

Bij REAAL kun je gemakkelijk een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op een of twee levens. Daarbij heeft de verzekeraar verschillende types beschikbaar, je hebt de risicoverzekering of de hypotheekrisicoverzekering. Het eerste type is een normale ORV en het tweede type is een ORV die gekoppeld is aan een hypothecaire lening.

Korting voor niet-rokers

Bij REAAL krijg je korting op je premie als je een niet-roker bent, daarbij heeft de verzekeraar voordelige premiestellingen voor de hypotheekrisicoverzekering. Ook is het mogelijk om deze verzekering af te sluiten zonder verpanding. In de dekking kan ook het risico van overlijden voor kinderen worden meeverzekerd.

Geen afkoop & premievrije waarde

Een ORV van REAAL heeft geen afkoop en premievrije waarde, dat betekent dat de verzekering voor een looptijd van korter dan 5 jaar kan worden afgesloten. Daarbij is er een voorlopige dekking tot wel € 250.000,-. Ook ondernemers kunnen bij REAAL ook een ORV afsluiten, de zogenoemde ‘compagnonverzekering’.

overlijdensrisicoverzekering

↬ 10% kiest Centraal Beheer

Centraal Beheer heeft een flexibele ORV die betaalbaar is voor iedereen

ORV

↬ 11% in Nederland kiest Aegon

Aegon is al jarenlang expert op het gebied van overlijdensverzekeringen

↬ 5% in Nederland kiest DELA

Een vertrouwde naam in de overlijdensverzekeringen branche

Aegon overlijdensrisicoverzekering

Je kunt bij Aegon ook diverse overlijdensrisicoverzekeringen afsluiten. U heeft de mogelijkheid om te kiezen voor een gelijkblijvend of een jaarlijks dalen bedrag om te verzekeren.

Een verzekerd kapitaal van € 250.000

Bij Aegon wordt een aanvraag met verzekerd kapitaal van  € 250.000,- o.b.v. een gezondheidsverklaring beoordeeld. Indien het verzekerde kapitaal hoger ligt wordt er een medische keuring uitgevoerd. Het is bij Aegon zo dat er gedurende de looptijd premie wordt betaald met periodieke betalingen. Het is daarom niet mogelijk om een premie via koopsom te realiseren.

Niet-rokers krijgen een korting

Ook bij Aegon worden niet-rokers beloond met een lagere maandpremie. Daarbij zorgt Aegon er voor dat er geen en-bloc clausule in de polisvoorwaarden te vinden is. Daardoor weet u zeker dat de verzekeraar niet in een keer de prijs aanpast. Daarnaast is de ORV van Aegon geschikt voor militairen.

FBTO overlijdensrisicoverzekering

FBTO heeft ook een overlijdensrisicoverzekering die op 1 of 2 levens kan woren afgesloten. Ook bij deze verzekeraar kunt u kiezen voor een risicoverzekering of hypotheekrisicoverzekering. Ook FBTO geeft niet-rokers een korting op de premie. Ook is het mogelijk om aanvullende dekkingen af te sluiten op de ORV van FBTO.

Gunstige premiestelling

De premiestelling voor de hypotheekrisicoverzekering is voordelig en ook zonder verpanding mogelijk. De FBTO ORV kent daarbij dus twee aanvullende dekkingen: premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en de kinderverzekering. Bij de laatste verzekering zijn kinderen tot 18 jarige leeftijd meeverzekerd voor een bedrag van € 5.000 euro. De dekking voor het risico van overlijden voor kinderen kan ook worden meeverzekerd

Je kunt diverse zaken meeverzekeren

Ook kun je bij FBTO premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid meeverzekeren. De ORV van FBTO heeft geen afkoop en premievrije waarde en kan worden afgesloten met een looptijd die zelfs korter dan 5 jaar is. Ondernemers kunnen bij FBTO ook een ORV afsluiten, de zogenoemde ‘compagnonverzekering’. 

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer is gebaseerd op een leeftijdsafhankelijke premie. De verzekering is daardoor in de beginjaren een stuk goedkoper. Centraal Beheer wil dat u alleen betaald voor het risico dat u op dat moment loopt.

Een verzekerd bedrag vanaf € 10.000,-

Je kunt de overlijdensverzekering van Centraal Beheer afsluiten met een verzekerd bedrag tussen de € 10.000,- en € 2.000.000,-. en u bepaalt zelf aan wie Centraal Beheer moet uitkeren. De verzekeraar wil de ORV beschikbaar maken voor iedere Nederlander omdat iedereen zijn nabestaanden rust moet kunnen gunnen in een rouwperiode.

Voorlopige dekking 

Centraal Beheer werkt met een voorlopige dekking, als de verzekerde al snel na de aanvraag overlijdt door een ongeval en de verzekering nog niet is ingegaan wordt er toch verzekerd. Dit is ook zo als u een gevaarlijke sport beoefend of een gevaarlijk beroep heeft zoals militair.

Overlijdensrisicoverzekering Eenvoudig & Onafhankelijk Vergelijken
5 (100%) 4 votes
Laatst geüpdatet op