Wat is de premievrije waarde bij een overlijdensrisicoverzekering en wat moet je erover weten?

Als u wel eens hebt gekeken naar diverse overlijdensrisicoverzekeringen, dan bent u dit woord vast tegengekomen; premievrije waarde. Veel mensen vragen zichzelf dan ook af, wat betekent dit? Wij leggen het hieronder voor u uit.

Premie stopzetten maar niet beëindigen

Wanneer u ervoor kiest om uw polis stop te zetten, maar niet wil beëindigen, dan wordt de waarde van uw verzekerde kapitaal uitgedrukt in de premievrije waarde. Dus u kiest er niet voor om uw verzekering te beëindigen, maar om te stoppen met premie betalen aan de verzekeraar.

Uw verzekerde kapitaal wordt lager

Natuurlijk gaat de verzekeraar hierop reageren, uw verzekerde kapitaal wordt namelijk verlaagd, dit kapitaal blijft staan totdat de verzekeraar uit heeft gekeerd. Het kapitaal wat verlaagd is door de verzekeraar wordt ook wel premievrije waarde genoemd. U hoeft na deze acties geen premie meer te betalen. Lees snel verder als u de voor- en nadelen wilt bekijken.

Premievrije waarde bij de overlijdensrisicoverzekering

Zoals u heeft kunnen lezen is het mogelijk om gebruik te maken van de premievrije waarde, wanneer u gebruik maakt van een overlijdensrisicoverzekering.

U kunt dan na een vooraf bepaalde periode uw overlijdensrisico verzekering premie betaling stopzetten, dit zorgt ervoor dat uw overlijdensrisicoverzekering niet beëindigd is, maar u betaalt geen premie meer voor de rest van de looptijd. Let er wel op dat dit enkele gevolgen kan hebben voor uw verzekerde kapitaal, het wordt namelijk verlaagd en de verzekeraar keert pas uit na einde looptijd van het contract. Houd er dus rekening mee dat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering lager zal zijn dan waarvoor je deze hebt afgesloten..

U kunt pas gebruik maken van deze premievrije waarde, wanneer u aan een bepaald aantal jaren voldoet. Bekijk de polisvoorwaarden om erachter te komen wat de voorwaarden zijn bij uw overlijdensrisicoverzekering.

Levensverzekering premievrij maken, pas op!

Uiteraard is het niet zomaar mogelijk om uw levensverzekering premievrij te maken, hier zitten een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een verzekeraar uw aanvraag weigert, dit komt doordat u dan hoogstwaarschijnlijk pas een aantal jaren bent aangesloten bij de verzekeraar.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het premievrij maken van uw polis? Bekijk dan snel uw polisvoorwaarden om achter de voorwaarden te komen.

Overlijdensrisicoverzekering premiedepot

Mensen die al eens hebben gekeken naar een overlijdensrisicoverzekering, hebben dit vast voorbij zien komen; premiedepot. Vaak wordt er bij een overlijdensrisicoverzekering gebruik gemaakt van deze premiedepots.

Het is een bedrag dat wordt uitgekeerd bij voortijdige beëindiging van het contract van de verzekering. Zo zijn er genoeg redenen te vinden waarom mensen hun overlijdensrisicoverzekering stopzetten, we sommen ze hieronder voor u op;

  • U denkt dat de overlijdensrisicoverzekering niet meer van pas komt in uw verdere leven.
  • Uw levens situatie verandert drastisch door bijvoorbeeld een nieuwe partner of extra kinderen.
  • U kunt de maandelijkse premie niet meer betalen aan de verzekeraar.

Voortijdig ORV opzeggen

Kiest u ervoor om dus het contract voortijdig te beëindigen, dan bent u vaak de premie die u heeft betaald kwijt. Echter is het dus wel zo, dat verzekeraars gebruik maken van een premiedepot.

Deze premiedepot wordt gebruikt voor de mensen die hun contract vroegtijdig stopzetten, u krijgt dan dus ondanks de annulering een bepaald bedrag teruggestort op uw rekening. Onlangs was Monuta in het nieuws omtrent het onderwerp tussentijds aanpassen van de berekening van de premievrije waarde, echter hebben zij hier uiteindelijk geen toestemming voor gekregen.

Er zijn verzekeraars die een premiedepot aanbieden bij overlijdensrisicoverzekeringen

Zoals net gezegd zijn er dus een aantal verzekeraars in Nederland die een premiedepot aanbieden voor hun klanten. Deze premiedepot waarde loopt over het algemeen op tijdens de eerste helft van looptijd van het contract. Wanneer de premiedepot zijn maximale waarde heeft behaald na de eerste helft, dan daalt die vervolgens weer tot een waarde van 0 totdat het einde van het contract is bereikt.

Veel verzekeraars noemen deze stijging van het premiedepot ook wel de premie spaarpot.

Zo zijn er verzekeraars zoals Dazure, Nationale Nederlanden en Leidsche Verzekeringen die ervoor zorgen dat er een premie spaarpot beschikbaar is voor hun klanten. Ook kunt u gebruik maken van de premievrije waarde als u kiest voor een overlijdens risico verzekering bij veel verzekeraars in Nederland.

Geen premiedepot bij de meeste overlijdensrisicoverzekeringen

We willen u ook meegeven dat niet elke verzekeraar een premiedepot aanbiedt bij een overlijdensrisicoverzekering. Zo krijgt u bij sommige verzekeraars geen kapitaal terug, wanneer u kiest voor vroegtijdige beëindiging van uw overlijdensrisicoverzekering.

Kijk dus goed naar de polisvoorwaarden en verzekeraar, wanneer u gebruik wilt maken van een premiedepot. Bekijk snel onze vergelijker om direct achter het goedkoopste aanbod te komen. Er zijn verschillende soorten verzekeraars die overlijdensrisicoverzekeringen aanbieden, waaronder FBTO, Aegon, Reaal en nog veel meer!

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 13-07-1990 (31 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 100.000,-
1
Dienstenpakket LeefdoorPlan
4,0
Rated 4,0 out of 5
7 reviews 4,0/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen en partner zijn niet gratis meeverzekerd.

4.78

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 4,78,-
Distributiekosten € 16,80,-
Poliskosten € 6,50,-

*Eenmalige distributiekosten van € 16,80,-. Deze kosten worden over een periode van 10 jaar verrekend met de maandelijkse premie, wat neerkomt op € 0,14 per maand.

**De poliskosten kunnen verschillen per betalingsperiode. Er kan gekozen worden uit jaarlijkse betaling, half jaar betaling, kwartaal betaling of maandelijkse betaling.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van DELA. Deze verzekering is dan ook pas af te sluiten tussen een leeftijd van 18 en 65 jaar.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van DELA te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De minimale looptijd waarvoor gekozen moet worden is 10 jaar. Deze overlijdensrisicoverzekering loopt tot een maximale leeftijd van 75 jaar. Bij DELA kun je zelf de duur van de looptijd bepalen. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en waar je de verzekering voor afsluit.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 16,80,-.

Deskundig en goede hulp

Rated 4,0 out of 5
29/03/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Kyra

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/03/2022

goede dekking

Jasper Jansen

DELA overlijdensrisicoverzekering

Rated 5,0 out of 5
03/02/2022

Met het verzekerde bedrag een mooie uitvaart kunnen realiseren voor mijn vader, goede hulp gehad na het overlijden van dela

M. de Boer

Behulpzaam

Rated 3,0 out of 5
19/09/2021

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Louke

Prima

Rated 4,0 out of 5
09/09/2021

Een prima verzekering.

Bertie
2
Dienstenpakket ORV
4,1
Rated 4,1 out of 5
7 reviews 4,1/5
Verzekerd bedrag
€ 100.000,-

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering staat het bedrag dat wordt uitgekeerd bij een overlijden vast. Het bedrag blijft de gehele looptijd hetzelfde. De premie van deze verzekering blijft ook over de hele looptijd gelijk. Daarnaast is een annuïtaire of lineaire verzekeringsvorm ook mogelijk.

Kinderen & partner gratis meeverzekerd?

Nee, kinderen & partner zijn niet gratis meeverzekerd.

6.33

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Maandelijkse premie € 6,33,-
Distributiekosten € 69,-
Poliskosten

*Eenmalige distributiekosten van € 69,-.

**Centraal Beheer hanteert enkel distributiekosten en maandelijkse premie.

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd bij een overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer.

Hypotheek & de overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak vereist vanuit de bank of kredietverstrekker. Het is dan ook mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer te koppelen aan de hypotheek, dit wordt ook wel verpanden genoemd.

Welke looptijd kan gekozen worden?

De overlijdensrisicoverzekering van Centraal Beheer kan worden afgesloten voor personen met een minimale leeftijd van 15 jaar, hierbij moet de verzekeringnemer minimaal 18 jaar oud zijn. De polis loopt tot maximaal 75 jarige leeftijd en moet minimaal actief worden voor de leeftijd van 68 bereikt wordt.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij Centraal Beheer apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig € 69,-.

behulpzaam

Rated 5,0 out of 5
20/05/2022

Iedereen was behulpzaam, dacht mee, was flexibel en dacht in oplossingen. De aanvraag van mijn verzekering was zo geregeld!

Anita

Duidelijk

Rated 5,0 out of 5
13/05/2022

Je krijgt duidelijk en snel de informatie die je nodig hebt. Ook na het afsluiten is de uitleg helder.

Jan

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
17/02/2022

Goed geholpen na overlijden van dierbare. Alles regelen was nieuw voor me maar zo gedaan uiteindelijk

Willie-love

Deskundig personeel

Rated 4,0 out of 5
13/01/2022

Ik ben deskundig en goed geholpen. Aanpassingen aan de verzekering werden snel afgehandeld.

Anna

Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering

Rated 4,0 out of 5
01/01/2022

Zat met wat vragen en moest vrij lang wachten bij de klantenservice helaas, uiteindelijk wel goed op weg geholpen door een werknemer van Centraal Beheer

S. Jansen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.