Begrafenis vergelijken & kosten berekenen zonder gedoe?

Bekijk alle informatie over de begrafenis, producten en diensten rondom overlijden.

✓ Alle aanbieders en diensten onafhankelijk langs elkaar houden
✓ Makkelijk kosten berekenen om de laagste prijs te vinden
✓ Lees over alle aspecten die met de begrafenis te maken hebben
✓ Direct op de hoogte van het laatste nieuws

Begrafenis verzekeren in 2022?

Op zoek naar de beste polis? Bekijk dan de TOP 5.

Makkelijk kosten berekenen?

Binnen 2 minuten een goede berekening van alle kosten.

Op zoek naar informatie?

Bekijk alle informatie over alle zaken rondom een overlijden.

Meest gestelde vragen over de begrafenis

Wat is een algemeen graf precies?

Als we spreken over een algemeen graf hebben we het over een grafplaats waar meerdere personen komen te liggen die geen band met elkaar hebben.

Over het algemeen bepaalt de begraafplaats welke personen in het graf komen te liggen. Het is doorgaans niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen omdat deze na 10 jaar worden geruimd.

Het plaatsen van een eigen grafsteen is bij een algemeen graf vrij lastig omdat er verschillende personen in het graf liggen. Ook zijn er vaak strenge regels actief bij een algemeen graf, het is daarom lastig om een eigen grafsteen te plaatsen.

Wat moet je allemaal regelen bij een begrafenis?

Wat te regelen bij overlijden? Er in een keer veel op je af. Weet je wat de wens van je dierbare is na overlijden: begrafenis of crematie? Je kunt zelf alvast nadenken over een aantal zaken. Wat te regelen na overlijden van mijn ouders? Is er een adressenlijst? Hoe regel ik de financiële zaken? Het zijn allemaal lastige vragen waar je graag snel helder antwoord op wil hebben.

Belangrijke verzekering

Een begrafenis verzekering is daarom dus een belangrijke verzekering. Door een verzekering voor uw begrafenis af te sluiten zorgt u ervoor dat de kosten voor uw begrafenis zijn gedekt.

Deze verzekering staat ook wel bekend

Een begrafenisverzekering staat ook wel bekend als een uitvaartverzekering. Met de verzekering kunt u kiezen voor zowel een begrafenis als een crematie. U kunt bij verzekeraars kiezen uit verschillende dekkingen voor uw begrafenisverzekering, zodat u altijd een passende verzekering kunt afsluiten die op uw wensen aansluit.

Wat kost een begrafenis?

Tegenwoordig is een begrafenis een dure aangelegenheid geworden. Je bent al snel tussen de € 7000,- en € 11.000,- kwijt aan een vrij normale begrafenis.

De crematie is een stuk goedkoper maar nog steeds erg kostbaar, je bent daar ongeveer tussen de € 6.500,- en € 9.000,- kwijt. Veel mensen onderschatten deze kosten waardoor ze onnodig tegen hoge kosten aanlopen.

Begrafeniskosten worden onderschat

Bijna 1/3 van de 18 tot 34-jarigen denkt dat een uitvaart minder dan 5000 euro kost terwijl zelfs 18% van de mensen van 35 jaar of ouder dit ook denkt. Dat geeft stof tot nadenken want als je geen onderzoek hebt gedaan kun je flink schrikken van de totale kosten van een begrafenis.

Zoals je net al kon lezen liggen de kosten voor een begrafenis een stuk hoger dan de kosten voor een crematie. Dit komt door de kosten voor het graf die behoorlijk kunnen verschillen per gemeente.

Gelukkig kun je dit soort zaken goed verzekeren bij een begrafenisverzekeraar die extra op deze lokale verschillen let.

De kosten voor een kist

De kosten van een kist vormen een belangrijk onderdeel van het totale kostenplaatje van een begrafenis. Er zijn veel mogelijkheden voor de kist, maar u kunt ook kiezen voor een andere optie zoals een wade. De wade is een soort doen waarin de overledene wordt gewikkeld.

De overledene wordt dan gedragen op een speciale baarplank. Na het kiezen van de kist kunt u een grafkeuze gaan maken, lees hieronder verder welke opties er mogelijk zijn.

Hoe zorg ik voor een goedkope begrafenis?

Een uitvaart naar uw wens, dat is wat verzekeringsmaatschappijen u willen bieden. Een goedkope uitvaart die alleen goedkoop is in de financiële zin, en net zo stijlvol en respectvol als een duurdere.

Of u nu kiest voor een goedkope crematie of een goedkope begrafenis, alles is mogelijk. Veel uitvaartverzorgers denken graag met u mee en helpen daar waar u dat wilt.

De kosten van een begrafenis

De kosten van de begrafenis zijn vaak ook een belangrijk onderwerp. Veel families die gebruik maken van een ‘budget uitvaart’ hebben minder keuzemogelijkheden dan bij een reguliere uitvaart.

Aanbieders van budget begrafenissen

Aanbieders van goedkope begrafenissen kunnen deze goedkoop aanbieden omdat het systeem waarmee zij werken is gebaseerd op inkoop van grote aantallen dezelfde producten en diensten(kisten, condoleanceboeken, catering, etc.) waardoor de prijs laag is.

Bij een budget begrafenis is het niet mogelijk om zelf de locatie van het afscheid en de begrafenis of crematie te kiezen.

Kun je een begrafenis in het buitenland organiseren?

Het is tegenwoordig niet moeilijk meer om een begrafenis of crematie in het buitenland te laten plaatsvinden, het komt namelijk steeds vaker voor dat mensen die niet in Nederland geboren zijn begraven willen worden in het land van herkomst.

Ga er wel vanuit dat een begrafenis in het buitenland een stuk duurder is, er moeten namelijk kosten worden gemaakt zoals reiskosten. Gelukkig is het mogelijk om dit soort kosten te verzekeren met een begrafenispolis.

Kun je elk monument zomaar op grafplaats plaatsen?

Zoals je wellicht in de bovenstaande vraag hebt gelezen is het plaatsen van een eigen grafsteen bij een algemeen graf vrij lastig.

Als je gekozen hebt voor een eigen graf zijn er een stuk meer mogelijkheden, je moet er wel rekening mee houden dat de regels op elke begraafplaats verschillend zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat een gemeente bepaalde eisen heeft voor afmetingen en het gebruikte materiaal. De informatie over dit soort regels kun je gratis opvragen bij de desbetreffende gemeente.

Wat moet je doen als je de begrafenispolis kwijt bent?

Het is natuurlijk vervelend als je de begrafenispolis verloren bent, we raden altijd aan om deze op een makkelijk te onthouden plek neer te leggen zodat je altijd terug kunt vallen op deze documentatie in het geval van overlijden. Zo hoef je niet eeuwen op zoek naar informatie en kun je de begrafenis een stuk makkelijker realiseren.

Als je de begrafenispolis kwijt bent

Als je de begrafenispolis verloren bent kun je over het algemeen wel een kopie opvragen bij de afdeling polisadministratie van je verzekeraar. Je krijgt dan meestal een nieuwe polis opgestuurd na het betalen van de administratiekosten.

Er moet namelijk een nieuwe polis worden opgevraagd en dat kost geld. Dat betekent overigens niet dat je zonder polis helemaal niets kunt, je kunt gewoon contact opnemen met je verzekeraar om de begrafenis te realiseren.

Zonder polis wordt het echter wel wat lastiger om er precies achter te komen of iemand verzekerd was en hoe diegene verzekerd is. We raden je daarom altijd aan om de polis goed te bewaren zodat je dit soort problemen uit de weg kunt gaan.

Wat voor begrafenis kleding kan ik dragen?

De begrafenis kleding is erg belangrijk. Vaak is de rouwkaart leidend en wordt er gevraagd om een bepaalde kleur of kledingstijl te hanteren. Als er geen gewenste kleding op de begrafeniskaart staat kijk dan goed naar het type rouwkaart. Is deze klassiek of conservatief?

Dan kunt u het beste kiezen voor een klassieke outfit, waarbij veel zwart, weinig bloot en dichte schoenen gezien worden als gewenst. Als er geen duidelijke kledingstijl staat aangegeven op de rouwkaart raden wij een kledingstijl aan met donkere kleuren of grijs.

Gepaste kleding bij een begrafenis

Zorg er in ieder geval voor dat u gepaste kleding bij een crematie of begrafenis draagt. Kleding zonder gaten of scheuren. Ook is het belangrijk dat kleding er netjes uitziet en geen vlekken heeft.

Hoe lang na overlijden dient begrafenis plaats te vinden?

In de wet staat dat de tijd tussen overlijdens en de begrafenis moet zitten mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden plaatsvinden.

De begrafenis moet uiterlijk op de 6e werkdag na de dag van het overlijden plaatsvinden, daarbij tellen weekenden en feestdagen niet mee aangezien dit geen formele werkdagen zijn.

Uitzondering op de normale tijd tussen overlijden en begraven

In sommige gevallen mag er afgeweken worden van deze tijden. Als een arts advies geeft mag de burgemeester van de gemeente waar het stoffelijk lichaam zich bevindt een andere termijn stellen.

Dit kan bijvoorbeeld zo zijn om godsdienstige redenen of omdat de familie uit een ander land de begrafenis wil bijwonen.

Wat voor graf wil je kiezen voor de begrafenis?

De keuze voor een begraafplaats is natuurlijk belangrijk, toch zijn er nog een aantal factoren die de grafkosten bepalen.

Zo is het soort graf dat gekozen wordt ook een van de grootste factoren in het totale kostenplaatje. Je kunt namelijk kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf.

De keuze voor het graf

Als je kiest voor een algemeen graf komen er meer personen in een graf te liggen die geen band met elkaar hebben. Als je kiest voor een eigen graf komen er meerdere personen te liggen die een band met elkaar hebben zoals familieleden of andere dierbaren. Daarnaast bepaal je zelf wie er in het eigen graf komen te liggen.

De keuze voor een Natuurgraf

Veel mensen vinden het een prettige gedachte dat alles wat uit de natuur komt weer terug gaat naar de natuur. Dat is de gedachte achter een natuurbegraafplaats. Er worden alleen maar duurzame materialen gebruikt zoals een biologisch afbreekbare grafkist.

De keuze voor een Zandgraf

Veel begraafplaatsen liggen meestal in het zand. Daardoor is de meest gekozen keuze een zandgraf. De reden hiervoor is dat zand het beste is voor ontbinding van het lichaam. Een zandgraf heeft geen verstevigde wanden, uitvaartkisten liggen bij een zandgraf in het zand.

De keuze voor een Keldergraf

Kledergraven hebben vaak gemetselde of betonnen zijwanden, een bodem en een afdekzerk, de uitvaartkisten liggen dan in een afgesloten ruimte en niet in het zand. Een keldergraf is daardoor duurder dan bijvoorbeeld een zandgraf.

Mag je overal begraven worden?

Tegenwoordig kun je zelf de locatie kiezen waar je begraven wil worden. Dat kan bijvoorbeeld in je woonplaats, geboorteplaats of in het buitenland zijn. We zien steeds vaker dat religie een grote rol speelt in deze keuze.

De keuze van de laatste rustplaats beperkt zich niet alleen tot Nederland, begrafenisverzekeraars helpen steeds vaker om ook vervoer naar het buitenland te realiseren.

Verschillende soorten graven

Daarnaast kun je verschillende soorten graven kiezen, zo kun je kiezen voor een eigen graf of een algemeen graf. Er gelden specifieke regels voor ieder soort graf, lees een van de andere blokjes op deze pagina om daar meer informatie over te lezen.

Kiezen rustplaats is een gevoelskwestie

Over het algemeen zien we dat het kiezen van de laatste rustplaats een echte gevoelskwestie is. De ligging, bereikbaarheid, kosten en uitstraling zijn vaak de grootste factoren in de keuze voor een begraafplaats. Veel mensen kiezen ook voor een natuurbegraafplaats waar de natuur zoals een bos een grote rol speelt.

Is het gebruik van een kist verplicht?

Het gebruiken van een uitvaartkist is tegenwoordig niet meer verplicht bij een begrafenis. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een lijkwade in overleg met de beheerder van een begraafplaats. Deze moet namelijk toestemming geven om een begrafenis te realiseren zonder uitvaartkist. Druk op de link om meer te weten te komen over de doodskist.

Bekijk alle aanbieders van begrafenis diensten

Klant waardering

9,6 / 10

★★★★★ 

Dienstpakket + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag is € 3.000,-, hiermee kan je gedeeltelijk zelf bepalen hoe je uitvaart er uit komt te zien. Naast dit vrij te besteden bedrag kies je voor een dienstenpakket t.w.v. €6.000,-. Bereken simpel jouw premie voor een hoger of lager verzekerd bedrag door te klikken op de oranje knop.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 8,58

 Voordelige combinatie uitvaartverzekering

Premie is excl. eenmalige distrubitie- en polis kosten van €16,70 

Waardevaste premie

Waardering

8.6 / 10

★ ★★★★

Verzekerd Bedrag

€ 8.000

Kinderen gratis?

tot 21 jaar

Maandelijkse premie

€ 9,98

✓ Premielooptijd tot 85 jaar

✓ 10% extra budget bij Yarden uitvaartzorg

✓ Wensen tijdens looptijd aanpasbaar

Klant waardering

8.7 / 10

★★★★★ 

Uitvaartverzorger + geld bedrag

Combinatie verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Vrij te besteden bedrag €7.000,-. De overige €2.000,- is gereserveerd voor een Monuta uitvaartverzorger. Voor een hoger of lager verzekerd bedrag raden we het je aan om gratis je persoonlijke premie te berekenen, druk op bekijken en wordt direct doorgestuurd naar de premie berekenaar.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 10,57

✓ Combinatie uitvaartverzekering met hoge kwaliteit service

Premie is incl. distrubitiekosten van €64,00

Waardevaste premie

Klant waardering

8,9 / 10

★★★★ 

Geld bedrag

Kapitaal verzekering t.w.v. € 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

De gemiddelde uitvaartkosten liggen onder nabij de €9.000,-. Met PCuitvaart spaar je en ontvang je 1% rente.

Kinderen gratis?

tot 18 jaar

Maandelijkse premie

€ 14,08

Niet online afsluitbaar

Klant waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 17,24

Niet online afsluitbaar

Klant waardering

0 / 10

★★

Verzekerd Bedrag

€ 9.000

Verdeling verzekerd bedrag

Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?

Nee

Maandelijkse premie

€ 13,51

Niet online afsluitbaar

  • Deze vergelijking is tot stand gekomen via de volgende persoonlijke gegevens: geboortedatum 01-05-1995 (25 jaar), geen partner & kinderen, niet roker.
  • Klantwaardering is vastgesteld aan de hand van gepubliceerde klantbeoordeling op de website van de aanbieder. 
  • Betaalduur/looptijd: de gehele levensduur.
  • Laatste keer gecontroleerd: 31-05-2021

Alle diensten en informatie op 1 centrale plaats

Betaal minder premie voor je polissen rondom de begrafenis

In een paar simpele klikken geregeld zonder gedoe

100% veilig en onafhankelijk begrafenis bekijken

Op onze website kun je volledig veilig gebruik maken van alle functionaliteit. We slaan geen data op en je gegevens worden versleuteld verzonden door gebruik te maken van SSL beveiliging. Wij geven geen persoonlijk advies en proberen te allen tijde accurate informatie te verstrekken. Neem contact met ons op voor suggesties of opmerkingen.

Laatst geüpdatet op