Social media na overlijden, wat gebeurt er mee? | Kom er hier achter

Vandaag de dag maken heel erg veel mensen gebruik van social media. De meeste hebben zelfs meerdere accounts op verschillende platformen. Denk hierbij aan Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn. Maar wat er gebeurt er nou precies met jouw social media na overlijden?

Dit kun je voortaan zelf bepalen, maar helaas denken heel veel mensen hier nog niet over na. Wanneer je komt te overlijden en je actief bent op verschillende social media kanalen, dan kan het zijn dat je zogenaamd ‘doorleeft op social media’.

Zo kan het voor nabestaanden pijnlijk zijn als bepaalde Facebook vrienden niet weten dat je bent overleden en je alsnog feliciteren op je verjaardag. Het is daarom handig om te weten wat je nu al kunt doen om dit soort vervelende situaties te voorkomen tijdens bijvoorbeeld de begrafenis.

Social media en overlijden: accounts kunnen niet worden geërfd

Je zou denken dat het mogelijk is om een lijstje met wensen en inloggegevens achter te laten aan je nabestaanden, zodat zij nog bijvoorbeeld één laatste bericht kunnen plaatsen of je social media na overlijden kunnen verwijderen. Echter mogen andere personen (zelfs jouw nabestaanden) niet inloggen op jouw account en ook niks aanpassen.

Dit komt omdat online accounts niet overdraagbaar zijn en dus niet geërfd kunnen worden door erfgenamen. Als online accounts overdraagbaar zouden worden, dan moet hier eerst een Europes wet voor gemaakt worden en dat kan lang duren.

Daarom is het slim om dit soort zaken nu alvast te regelen, voordat het te laat is. Wil je er zeker van zijn dat je accounts op social media na overlijden worden verwijderd? Dan kun je dit op verschillende social media kanalen al aangeven.

Herdenkingsstatus voor social media overlijden

Wil je jouw social media na overlijden laten voortbestaan? Dan is dat voortaan mogelijk op sommige social media kanalen. Social media platformen zoals Instagram en Facebook hebben namelijk al een speciale herdenkingsstatus voor personen die zijn overleden. Het account van de overleden persoon is dan alleen nog maar te vinden in de zoekfunctie en er kan dan niet meer op worden ingelogd.

Je kunt dit eigenlijk zien als een memoriam-versie van je Facebook- of Instagram account. Op Facebook komt er te staan dat de persoon is overleden, maar op Instagram is dat niet te zien. Andere platformen zoals Twitter, LinkedIn en Pinterest hebben geen optie voor een herdenkingsstatus. Hier gelden andere procedures voor social media na overlijden. Voortaan is er ook een alternatief genoemd, Mensenlinq.

Social media na overlijden: contactpersoon op Facebook

Heb je ervoor gekozen om je Facebookaccount te laten staan als herdenkingspagina? Dan kun je hiervoor een contactpersoon aanwijzen die bepaalde zaken kan regelen op jouw account. Deze persoon is dus ook aangewezen om jouw account om te toveren tot gedenkpagina. Zo kan de aangewezen persoon de volgende dingen doen op je account:

  • Bepalen wie berichten en tags kunnen verwijderen
  • Bepalen wie er berichten kan plaatsen en zien
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken
  • Eventuele verwijdering van je account aanvragen
  • De profielfoto en omslagfoto wijzigen

De contactpersoon kan dus een aantal dingen doen met je account, maar er zijn ook een aantal opties uitgeschakeld, namelijk:

  • De contactpersoon kan geen chatberichten lezen
  • De contactpersoon kan geen nieuwe updates plaatsen vanuit jouw naam
  • De contactpersoon kan geen berichten beheren die vóór jouw overlijden zijn geplaatst

Zoals je ziet kan een contactpersoon redelijk wat dingen doen op je account, maar lang niet alles. Hierdoor wordt de privacy op social media na overlijden nog steeds gewaarborgd. Daarnaast is er nog een aparte optie voor de contactpersoon. Zo kun je deze toestemming geven om je gegevensarchief in te kunnen.

Met deze optie is het voor de contactpersoon mogelijk om een kopie te maken van de gedeelde activiteiten op Facebook. Denk hierbij aan foto’s, video’s, berichten en profielinformatie.

Facebook verwijderen na overlijden

Is er geen behoefte voor een herdenkingspagina? Facebook verwijderen na overlijden is in dit geval de way to go. Het is namelijk mogelijk om het betreffende Facebook account permanent te laten verwijderen na het overlijden. In dit geval wordt er niemand vastgesteld als vertrouwd persoon om bijvoorbeeld de herdenkingspagina te beheren, maar wordt er gekozen voor een aanvraag van permanente verwijdering.

Doorgaans verstrekt Facebook een termijn van 14 dagen voordat het account definitief verwijderd wordt. Eventuele bedenkingen over een herdenkingspagina kunnen in dit geval nog worden teruggedraaid. Op Facebook een overleden persoon verwijderen wordt dan na 14 dagen voltooid.

Je kunt via de bovengenoemde stappen ook kiezen om je account permanent te laten verwijderen als je komt te overlijden. Dan voeg je geen vertrouwd persoon toe, maar scroll je net wat verder naar beneden en klik je op Accountverwijdering aanvragen en volg je de instructies op het scherm.

Social media overlijden doorgeven op LinkedIn, Twitter en Pinterest

Je kunt jouw social media na overlijden verwijderen op alle social media platformen. LinkedIn, Twitter en Pinterest zijn vandaag de dag ook een van de grotere social media kanalen. Bij deze platformen is het alleen niet mogelijk om een herdenkingspagina in te stellen zoals op Facebook en Instagram.

Wel is het voor nabestaanden mogelijk om je account te verwijderen, zodat miscommunicaties worden voorkomen. Daarnaast voorkom je hiermee ook direct dat je online voortleeft. Voor het definitief laten verwijderen van je Twitter, Pinterest of LinkedIn account moeten nabestaanden een aantal gegevens verstrekken, waaronder de relatie met jou.

Bovendien is het zelfs vaak nodig om als bewijs van overlijden een overlijdensakte door te sturen. Hiervoor kun je voor overlijden een bepaalde persoon aanwijzen als je dat wilt, maar dit is niet noodzakelijk.

Social media na overlijden en Google

Met een Google account heb je toegang tot verschillende social media platformen zoals YouTube, Gmail en Google+. Wil je ook deze social media na overlijden verwijderen? Dan is er een speciale optie van Google, waardoor nabestaanden geen moeite hoeven te doen na overlijden.

Social media en overlijden wordt steeds vaker genoemd als probleem, omdat veel nabestaanden niet weten wat ze ermee aan moeten. Daarom heeft Google een speciale optie in het leven gebracht, namelijk een ‘time-out periode’. Dit houdt in dat je kunt instellen dat wanneer je bijvoorbeeld 3 maanden niet inlogt, Google stappen zal ondergaan om je account te laten verwijderen.

Mocht jezelf geen ‘time-out periode’ hebben ingesteld? Dan is het bij Google ook noodzakelijk om je nabestaanden een aanvraag doen om je account te laten verwijderen. Hiervoor heb je dan een aantal gegevens en overlijdensakte nodig van de overleden persoon.

Wellicht ook interessant:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.