Overlijdensakte, wat is het en hoe werkt het?

De overlijdensakte, misschien heb je er ooit al eens van gehoord toen iemand helaas is overleden. Maar wat is is een overlijdensakte precies en hoe werkt een overlijdensakte opvragen dan? Wij merken dat veel mensen vragen hebben over de akte van overlijden, om deze reden hebben we op deze pagina alle informatie verzameld hierover. Lees snel verder als je er graag meer over wilt lezen!

Wat is een overlijdensakte?

Vaak krijgen we vragen zoals ‘’wat is de akte van overlijden?’’ of ‘’wat is de overlijdensakte?’’. Het is eigenlijk gewoon een wettig document waarin wordt vermeld en staat dat een persoon is komen te overlijden. In principe is het dus een bewijs waarop zwart op wit staat vermeld dat een persoon is komen te overlijden.

Voordat er een akte van overlijden kan worden opgesteld is het de bedoeling dat er allereerst een overlijdensverklaring wordt opgesteld door iemand die hier bevoegd voor is. Alleen mensen die bevoegd zijn mogen dit doen, hierbij moet je denken aan een lijkschouwer, van de gemeente of huisarts. Over het algemeen worden personen die dit werk verrichten ook wel schouwarts genoemd.

Overlijdensakte opvragen, hoe werkt het?

Akte van overlijden opvragen, veel mensen weten de eerste keer vaak niet precies hoe dit in zijn werk gaat, maar geen paniek we leggen het je uit. Wanneer er een overlijdensverklaring is opgesteld door een schouwarts, dan is het mogelijk voor de nabestaanden of de uitvaartondernemer om aangifte te doen bij de burgerlijke stand. Dit moet in de gemeente gebeuren waarin de persoon is komen te overlijden.

 1. Wanneer er aangifte is gedaan bij de burgerlijke stand kan er een akte van overlijden worden opgesteld.
 2. Vervolgens krijgen de nabestaanden hiervan schriftelijk bewijs.
 3. Ook kan het schriftelijke bewijs doorgegeven worden aan de uitvaart/begrafenisondernemer, die het vervolgens weer geeft aan de nabestaanden.

De akte van overlijden aanvragen is vaak zo geregeld. Je kunt bij veel gemeenten ervoor kiezen om de akte aan te vragen via de post of online, op deze manier verlies je geen tijd tijdens het rouwproces aan ritjes naar het gemeentehuis. Ook is het vaak mogelijk om een internationale overlijdensakte aan te vragen, later op deze pagina hier meer over.

Wanneer overlijdensakte aanvragen?

Opvragen overlijdensakte, wanneer kun je dit dan doen? Als er een natuurlijke dood heeft plaatsgevonden dan verwacht de gemeente over het algemeen dat je hier binnen 5 dagen aangifte van doet.

Wil je hier zelf geen moeite en tijd aan kwijt zijn? Geen probleem, vaak kun je een uitvaartverzorger in de hand nemen die al deze zaken voor je regelt. In dat geval is het wel handig als de overledene een uitvaartverzekering had, vergelijk een uitvaartverzekering daarom altijd!

Waar kun je de akte opvragen?

Zoals net verteld hierboven is het mogelijk om de akte op te vragen in de gemeente waar de persoon is komen te overlijden. Vaak is het mogelijk om dit online of via de post aan te vragen.

Kijk daarom altijd naar de mogelijkheden, zo bespaar je namelijk een hoop tijd in een drukke periode waarin de uitvaart geregeld moet worden.

Wie kan een overlijdensakte opvragen?

Nabestaanden van de overledene mogen zonder toestemming, ook wel machtiging genoemd, een overlijdensakte opvragen. Je mag enkel een aanvraag doen zonder toestemming voor de volgende situaties:

 • Aanvraag mogelijk voor jouw kleinkinderen of kinderen.
 • Aanvraag mogelijk voor jouw ouders of opa en oma.
 • Aanvraag mogelijk voor jouw echtgenoot of echtgenote

Heb je een andere relatie met de persoon die is overleden zoals een neef of nicht, dan is het niet mogelijk om zonder toestemming de akte aan te vragen. Je kunt alleen toestemming tot aanvraag krijgen van de volgende personen:

 • Kinderen of kleinkinderen van de persoon die is overleden.
 • Echtgenoot of echtgenote van de persoon die is overleden.
 • Ouders of opa en oma van de persoon die is overleden.

Sta je in het testament en ben je dus erfgenaam? Dan kun je vaak ook de akte zonder toestemming opvragen. Dit kan ook voorkomen wanneer de overledene geen familie meer heeft.

Wat staat er in een overlijdensakte?

Maar wat staat er dan eigenlijk allemaal vermeld in die akte? Goede vraag, er zijn een aantal zaken over de persoon van overlijden die verplicht moeten worden vermeld in de akte van overlijden. Om het je wat duidelijker te maken hebben we die hieronder netjes opgesomd, zo kun je na ontvangst van de akte checken of die aan de eisen voldoet:

 • Plaats en datum waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
 • De plaatsnaam waarin de overledene is geboren.
 • Oorzaak waardoor de overledene is komen te overlijden.
 • Naam en woonadres van de overledene.
 • Persoonlijke gegevens van de persoon die de overlijdensakte heeft aangevraagd bij de gemeente.

Maar wat gebeurt er met al deze informatie? Alles wordt allereerst vermeld op de akte, maar de gegevens worden ook doorgegeven aan instanties die hier baat bij hebben, zoals de Belastingdienst en de administratieve afdeling van de gemeente.

Over het algemeen wordt de overlijdensakte na 50 jaar bij de gemeente overgeleverd aan het archief van de betreffende gemeente.

Akte van overlijden kosten, hoe zit het daarmee?

Bij de meeste gemeenten in Nederland hoef je geen vergoeding te betalen voor de akte, echter kan het wel voorkomen dat er betaalt moet worden voor het uittreksel voor de nabestaanden.

Vaak wordt dit gedaan om de administratiekosten van de gemeente te dekken waardoor de kosten niet hoog zullen zijn, tussen de 10 en 20 euro. Daarnaast wordt de akte vaak binnen 5 dagen verstuurd naar de nabestaanden en/of de uitvaartondernemer.

Waarom een overlijdensakte?

Er zijn verschillende redenen waarom een akte van overlijden noodzakelijk is. Je kunt namelijk zonder bepaalde gegevens en informatie vaak niets regelen, hieronder staan de redenen waarom het document van belang is:

 • Om de huur op te zeggen.
 • Om een pensioenaanvraag te kunnen doen voor de nabestaanden.
 • Om een kopie van het testament te verkrijgen.
 • Om een nieuw huwelijk of partnerschap aan te gaan met iemand anders.
 • Om financiële zaken af te ronden.
 • Om geld uitgekeerd te krijgen van een mogelijke levensverzekering.

Wat is een internationale overlijdensakte?

Bij veel gemeenten in Nederland is het ook mogelijk om een internationale akte van overlijden aan te vragen. Maar wat is dit precies? Je krijgt een akte die in het Nederlands is, maar er zit een toelichting bij in andere talen. De meeste gemeenten hebben de volgende talen beschikbaar: Duits, Frans, Portugees, Turks, Spaans, Engels, Servo-Kroatisch, Italiaans en Grieks.

Originele akte van overlijden kwijt, wat te doen?

Soms komt het voor dat mensen zeggen: ‘’Ik ben mijn originele akte kwijtgeraakt, wat te doen?’. Nou om even duidelijk te zijn, je hebt in feite nooit de originele versie in handen gehad. De originele wordt namelijk altijd door de gemeente bewaard en gearchiveerd in het register van overlijden, dit is vanuit de wet verplicht.

Eigenlijk moeten we spreken over een uittreksel van het register van overlijden, dit wordt dan in de volksmond ook altijd overlijdensakte of akte van overlijden genoemd. Het is een kopie en bij verlies ervan kun je contact opnemen met de gemeente om een nieuwe aan te vragen.

Het kan zijn dat degene die de overlijdensakte opnieuw aanvraagt een vergoeding moet betalen, dit kan vaak online of via de post. We raden je daarom aan om de akte altijd goed op te bergen en er een foto van te maken.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.