Hoe werkt een testament opstellen en waar moet je allemaal op letten?

Heb je nog vragen over een testament opstellen? Dat kunnen we ons voorstellen, het kan een best lastige opgave zijn. Maar wat is het testament eigenlijk? Nou, dat is redelijk eenvoudig uit te leggen. Een testament is een notariële akte waarin staat wat er met je bezittingen moet gebeuren na het overlijden. Denk daarbij aan zaken zoals geld, een huis, inboedel maar ook de schulden.

Wat staat er in een testament?

In het testament worden de erfgenamen benoemd en wordt er aangegeven wie wat krijgt na een overlijden. Let op, een testament is niet hetzelfde als een laatste wilsbeschikking. Naast de bovengenoemde zaken worden er in een testament vaak nog een aantal zaken opgenomen zoals

 • De bewindregeling
 • Benoeming van executeur
 • Een rampenclausule
 • Wie de voogdij en het bewind over de kinderen krijgt

Kosten testament opstellen

De kosten voor een testament opstellen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Het hangt af van de notariskosten en of er specifiek maatwerk nodig is. Het is aan te raden om verschillende offertes bij notariskantoren op te vragen. Kijk dan goed naar de kosten die zijn inbegrepen zoals kantoorkosten, bewaarloon, registratiekosten en BTW. Doorgaans betaal je voor een testament ongeveer 250 tot 750 euro.

Waarom een testament opstellen?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je een testament wil laten opstellen. Afwijken van de wettelijke erfverdeling is vaak gewenst. Een testament op maat past voor veel mensen een stuk beter om de volgende zaken te regelen:

 • Je kunt met een testament andere erfgenamen uitsluiten of toewijzen, je ziet soms dat mensen een slechtere verstandshouding hebben met een broer, zus of kind waardoor ze het testament anders willen invullen. Ook kan het dat je een stiefzoon- of dochter erfgenaam wil maken, ook kan het nodig zijn om een ex vriend(in) uit te sluiten zodat deze niets kan erven.

Ook kunnen er andere zaken in het testament worden opgenomen, denk bijvoorbeeld aan een snelle uitbetaling direct na het overlijden, of juist een uitgestelde betaling van de erfenis tot iemand er klaar voor is. Soms zie je ook dat mensen hun erfenis willen doneren aan het goede doel, allemaal redenen om een testament op te stellen.

Een erfenis opstellen kan ook goed uitkomen als je een erfdeel wil aanpassen. Doorgaans krijgen kinderen pas bij het overlijden van de langstlevende ouder hun erfdeel uitbetaald. Een testament kan hier echter verandering in brengen met een aantal toegevoegde situaties:

 • Het samenwonen of hertrouwen van de langstlevende ouder
 • Een opname van langstlevende ouder in verzorgingsinstelling
 • Als de langstlevende in de bijstand terecht komt of onder curatele staat

Onderneming en erfenis

Het kan ook zijn dat je in het testament een opvolger voor de onderneming aanwijst. Als de erfenis een onderneming bevat is het verstandig om een regeling te treffen om op te nemen wie de beoogde bedrijfsopvolger is. Als dit niet is vastgelegd gaat de onderneming naar de kinderen of partner, dit is zo vastgelegd in de Nederlandse wet.

Een anti-schoonkind bepaling

Er wordt ook regelmatig een anti-schoonkind bepaling vastgelegd in een erfenis. Als je kind in gemeenschap van goederen is getrouwd, maar niet wil dat de erfenis gedeeld wordt met de partner van je kind is deze clausule geschikt.

Als deze bepaling wordt vastgelegd, dan kun je in het testament bepalen dat de schoonzoon- of dochter niet de helft van de erfenis ontvangt. Je zorgt er dus eigenlijk voor dat de erfenis niet onder de gemeenschap van goederen valt. Een scheiding zorgt er dus voor dat de schoonzoon of -dochter geen recht heeft op de erfenis.

Besparen op de erfbelasting

In veel gevallen moet er bij het ontvangen van een erfenis een bepaalde erfbelasting betaald worden, de hoogte van deze belasting hangt af van de relatie met de overledene en het vermogen dat wordt geërfd. Je kunt in een testament opnemen dat de erfenis verspreid wordt uitbetaald, daardoor kun je de erfbelasting omlaag brengen.

Lees ook: geld opnemen na overlijden

Een executeur aanwijzen

Je kunt bij een testament opstellen een executeur aanwijzen, dat is de persoon die bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen.

Deze persoon regelt dat alle zaken na overlijden goed worden behandeld, zoals het betalen van rekeningen of het verdelen van de erfenis. Je kunt in een testament een of meerdere personen aanwijzen als executeur testamentair.

Hoe kun je een testament schrijven?

 1. De eerste stap die je moet nemen bij een testament schrijven is het vaststellen wat er allemaal in het testament vastgelegd moet worden. De bovenstaande onderwerpen kunnen je al goed op weg helpen met bepalen wat belangrijk is om het testament op te stellen.
 2. De tweede stap die je moet zetten is een notarisafspraak maken. Doorgaans is het eerste gesprek gratis, in dat gesprek maak je duidelijke afspraken over het testament en wat er precies vastgelegd moet worden. Vervolgens legt de notaris de eisen en verlangens rondom het opstellen van het testament vast. Daarna wordt er een concept opgesteld, zodra dit gebeurt is kun je deze rustig doorlezen en eventueel nog veranderingen of aanvullingen doorvoeren.
 3. De derde stap is om een definitieve afspraak te maken om het testament te ondertekenen. Als dit gebeurt is krijg je een gewaarmerkte kopie van het testament.

Het originele concept blijft bij de notaris achter. Nog even belangrijk, de testamenten worden ingeschreven bij het centraal testamentregister of het CTR. Deze inhoud wordt nooit bekend gemaakt, en de notaris kan alleen het testamentregister raadplegen na overlijden.

Testament opvragen

Als je een testament wil opvragen na een sterfgeval dan is dat natuurlijk mogelijk. Neem contact op met de notaris die het register kan raadplegen. In het CTR staat duidelijk aangegeven wie het testament heeft opgemaakt, bij welke notaris het testament is opgemaakt en wanneer het testament is opgemaakt.

Lees hier meer

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.