Geld opnemen na overlijden strafbaar? Bekijk nu welke documenten je nodig hebt

Wij krijgen regelmatig de vraag; “Is geld opnemen na overlijden strafbaar?” Op deze pagina gaan we je er alles over vertellen om onzekerheden uit de weg te gaan.

Geld opnemen na overlijden is niet iets wat zomaar kan. Als iemand overlijdt moet er veel geregeld worden, zo ook de bankzaken van de overledene. Wat er gebeurt met het geld wat nog op de rekening staat van de overledene, hoe banken omgaan met het overlijden van een cliënt en wat de regels zijn om dit alles in goede banen te laten verlopen bespreken we hier.

Let er op dat je niet zomaar geld van een rekening kunt halen van een overledene, zelfs niet als partner van de overledene. In sommige gevallen is dit zelfs strafbaar. Geld opnemen overledene is iets waaraan speciale regels zijn gebonden, ook met een uitvaartverzekering. Lees dan ook snel verder voor alle informatie omtrent dit belangrijke onderwerp.

Geld opnemen na overlijden strafbaar

Zoals gesteld kan geld opnemen na overlijden strafbaar zijn. Dit gaat dan over geld opnemen van rekening overledene. De stelregel is dat na het overlijden van de partner of andere dierbare het niet is toegestaan om geld van de rekening af te halen, zonder iets te regelen. Maar, wat moet je dan regelen?

Documenten die je nodig hebt

Er zijn enkele documenten die nodig zijn om na overlijden geld opnemen mogelijk te maken. Het lijstje ziet er al volgt uit:

  • Een verklaring van het centraal testamentenregister (CTR). Deze is gratis aan te vragen bij de bank of bij de notaris;
  • Geld opnemen na overlijden kan niet zonder een kopie van je eigen identiteitsbewijs;
  • Een vrijwaringsformulier, dit formulier zorgt ervoor dat de bank niet aansprakelijk kan worden gesteld voor claims van andere erfgenamen. De verantwoordelijkheid komt als het ware bij jou te liggen;
  • De akte van overlijden is ook nodig om geld opnemen overledene legaal te maken;
  • Een verklaring van erfrecht met daarin gesteld wie de erfgenamen zijn. Dit is niet altijd verplicht, maar kan geen kwaad om aan te vragen.

Geld opnemen van rekening overledene is dus nog niet zo makkelijk. Dit heeft natuurlijk als achterliggende gedachte dat niet zomaar iedereen er met het geld van een overleden persoon vandoor kan gaan. We staan bekend in Nederland om de velen regels, wat betreft deze regel is deze erg passend. In de praktijk kwamen frauduleuze handelingen niet altijd boven water.

Verklaring van erfrecht

De verklaring van erfrecht kent drie voorwaarden waaronder deze niet verplicht is om aan te vragen. Het geld opnemen na overlijden strafbaar stellen kan als je je niet direct aan deze regels houdt. De verklaring is niet verplichting indien:

  • Er géén testament is;
  • Er een langstlevende partner (echtgenoot of geregistreerde partner) is;
  • Het saldo op de bankrekening niet hoger is dan €100.000,-.

Dit zijn cumulatieve voorwaarden. Dit betekent dat er aan al deze voorwaarden voldaan moet zijn. Wordt er aan één van deze voorwaarden niet voldaan? Dan is geld opnemen na overlijden niet toegestaan zonder verklaring van erfrecht.

Geld opnemen na overlijden strafbaar bij bankrekening op naam van één persoon

Zoals je wel kunt voorstellen weten niet gelijk alle partijen dat een persoon is overleden. Zodra je dit aan de bank doorgeeft blokkeert de bank de rekening van de overledene. Dit om te voldoen aan het basisprincipe van geld opnemen na overlijden strafbaar. Dit zorgt ervoor dat niemand geld op de rekening kan zetten of er geld af kan halen.

Het creëert tegelijk ook een probleem. Abonnementen, huur en verzekeringen kunnen ook niet meer worden afgeschreven, terwijl deze wel doorlopen. Als je deze zaken regelt voor de overledene moet je hier rekening mee houden. In sommige gevallen kun je na overlijden geld opnemen om dit soort zaken toch te regelen. Hieronder dit en enkele andere uitzonderingen:

Geld opnemen na overlijden wel mogelijk

Sommige banken blokkeren de rekening van de overledene volledig, zoals hierboven gesteld. Er zijn echter uitzonderingen. Waardoor er toch een vorm van geld opnemen van rekening overledene mogelijk is gemaakt. In de volgende tabel hebben we dit overzichtelijk proberen te maken:

BankenWat gebeurt er?
RabobankBlokkeert de rekeningAutomatische incasso's lopen door, indien er voldoende geld op de rekening staat. Dit doen ze maximaal 3 maanden.
Triodos BankBlokkeert de rekeningAutomatische incasso' lopen door, geen limiet.
ASN BankBlokkeert de rekeningErfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*
Regio BankBlokkeert de rekeningErfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*
SNS BankBlokkeert de rekeningErfgenamen kunnen de bank de opdracht geven automatische incasso's door te laten lopen*

* Bij de laatste drie banken is geld opnemen na overlijden niet mogelijk en geld opnemen na overlijden strafbaar, maar toch kunnen erfgenamen zorgen dat de rekeningen betaald blijven voor de overledene. Dit kan bij de huur of hypotheek bij overlijden bijvoorbeeld erg belangrijk zijn voor de nog levende partner. Ook kan door deze vorm van na overlijden geld opnemen alle verzekeringen, gas, water en licht betaald worden.

Geld opnemen van rekening overledene bij gezamenlijke rekening

Geld opnemen van rekening overledene is dus niet helemaal de bedoeling, maar hoe zit het met een gezamenlijke rekening? Geld opnemen na overlijden bij een gezamenlijke rekening blijft mogelijk. Hoewel dit natuurlijk een vorm is, is dit wel mogelijk.

De uitzondering ontstaat wanneer erfgenamen bezwaar hebben tegen deze toegang door de andere eigenaar van de rekening. Op dat moment kan de bank de rekening blokkeren en is geld opnemen van rekening overledene natuurlijk niet meer mogelijk. Het overlijden moet ook altijd aangegeven worden bij de bank, maar wat gebeurt er met de rekening als je het overlijden niet meldt bij de bank? Druk op de link om er meer over te lezen.

Geld opnemen na overlijden bij machtiging

Ben je door iemand gemachtigd om zijn of haar bankrekening te beheren? Dan zal deze machtiging komen te vervallen bij het overlijden van deze persoon. Na overlijden geld opnemen is in dit geval ook niet de bedoeling. Dit is tevens het geval bij een volmacht, die wordt vastgelegd in het levenstestament. Ook dan geldt weer: geld opnemen na overlijden strafbaar.

Anderen lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.