Eenzaamheid na het overlijden van een partner, wat kun je het beste doen?

Eenzaamheid na het overlijden van een partner is helaas niks nieuws in Nederland, het overlijden van een partner heeft altijd een grote impact op de nabestaanden en kan een grote leegte achterlaten.

Vrienden en familie zullen proberen deze leegte op te vullen, helaas zal dat vaak niet helemaal lukken, hoe graag ze dat ook willen. Met je partner heb je namelijk een andere band en relatie dan dat je met je familie en vrienden hebt.

Het overlijden van een partner kan helaas in veel gevallen lijden tot eenzaamheid. Wij gaan je proberen te helpen met afleiding zoeken, ook geven we in dit artikel een aantal tips om eenzaamheid na het overlijden van je partner tegen te gaan.

Zes tips tegen eenzaamheid na overlijden partner

Eenzaamheid wordt door iedereen anders ervaren en dus zal de oplossing tegen eenzaamheid voor iedereen anders zijn.

Wij hebben de zes belangrijkste tips voor jou op rijtje gezet. Houd er rekening mee dat misschien niet alle tips voor jou zullen werken. We hopen dat we je op het goede spoor kunnen brengen door middel van deze tips en dat je voldoende inspiratie op kan doen tegen de eenzaamheid:

  • Schaam je niet: eenzaamheid na het overlijden van een partner komt helaas veel voor in Nederland, jezelf hiervoor schamen is dus echt niet nodig. Voel jezelf ook niet moedeloos en vraag om hulp, mensen kunnen vaak niet aan iemand zien dat zij eenzaam zijn. Over het algemeen zijn mensen niet te beroerd om een kleine gunst te verlenen, we blijven ten slotte mensen!
  • Oude vriendschappen een nieuw leven inblazen: maak een overzicht van vrienden en vriendinnen van vroeger waarvan het contact door de jaren heen wat verwaterd is. Bel ze een keer op of stuur ze een kaartje of mail, wie weet komt er wederom een goede vriendschap tot stand.
  • Maak een praatje met anderen: toon interesse in mensen waarmee je misschien wat oppervlakkig contact hebt, maar die je toch graag wat beter zou willen leren kennen. Heb een praatje over wat jou de laatste tijd bezighoudt en vraag naar de bezigheid van een ander, misschien hebben zij nog een leuke hobby voor je! Je kan natuurlijk ook een keer bij de buren of andere kennissen aankloppen, misschien kan je hen ergens mee helpen of zij jou.
  • Praat met mensen die hetzelfde meemaken: het delen van je gevoelens met anderen die hetzelfde meemaken kan vaak een opluchting zijn. Er zijn dus meer mensen die moeten omgaan met eenzaamheid na het overlijden van een partner. Je hebt meerdere mogelijkheden voor het vinden van deze lotgenoten, zo kun je bijvoorbeeld naar een vereniging voor vrijgezellen, je kan een bezoek doen aan het buurthuis en tegenwoordig zijn er ook online chats. Het Luisterend Oog is een organisatie die online een chatdienst aanbied voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, deze chatdienst heet Humanitas Chat. Het gebruik van deze chatdienst is volledig anoniem.
  • Ga vrijwilligerswerk doen: op het moment dat je een vereniging helpt of activiteiten organiseert krijg je zonder dat je het door hebt weer wat zelfvertrouwen en voel je jezelf weer nuttig. Overigens kom je dankzij vrijwilligerswerk in contact met andere vrijwilligers en verschillende mensen die voorbij komen, je bevind jezelf dus weer midden in een gezelschap.
  • Leer jezelf te troosten: het kan natuurlijk voorkomen dat je een dag niet lekker in je vel zit en dat het even te veel wordt. Wees op zo’n moment niet te hard voor jezelf, maar zorg dat je een plan hebt en wat kunt uitvoeren, afleiding zoeken is erg belangrijk. Zo kan het bijvoorbeeld helpen als je een dagboek bijhoudt waarin je al je gevoelens opschrijft, dit kan rust bieden. Voor andere is muziek een oplossing, even afleiding en genieten van de muziek en de herinneringen die daarbij horen. Je kan er ook voor kiezen om even lekker uit huis te gaan, een andere omgeving creëert vaak een ander gevoel.

Hiernaast hebben we nog wat tips voor op vakantie bij elkaar gezet.

Vier tips voor eerste gezinsvakantie na overlijden partner

Na het overlijden van je partner kan het nogal raar en confronterend zijn om weer voor de eerste keer op vakantie te gaan met het gezin. Wij gaan je proberen te helpen door middel van vier tips, zo hopen wij dat de eerste vakantie toch een fijne vakantie kan zijn.

  1. Niet te veel verwachten: iedereen van het gezin gaat op vakantie met een ander gevoel en idee. Zo kan het zijn dat het ene gezinslid veel over de overleden persoon wil praten tijdens de vakantie terwijl een ander gezinslid juist op vakantie is gegaan om er even niet aan te denken. Je moet daarom niet te veel verwachten, niet te veel plannen en ieder gezinslid zijn ‘eigen’ vakantie gunnen.
  2. Kies samen de vakantiebestemming: maak samen de keuze waar jullie naartoe willen gaan. Kiezen jullie voor de oude vertrouwde camping? Of brengt dit juist te veel herinneringen naar boven en hebben jullie liever iets nieuws? Het belangrijkste is dat je er samen voor kiest en dat je samen kunt ontspannen.
  3. Maak contact met anderen: ga je ieder jaar met het gezin naar dezelfde camping met dezelfde groep mensen? Dan zou je er voor kunnen kiezen om daar dit jaar weer naartoe te gaan, dit is namelijk vertrouwd en kan een vorm van rust bieden. De kans zal dan ook groot zijn dat je bekende tegenkomt, voorkom dat het ongemakkelijk wordt en start zelf het gesprek over je overleden partner.
  4. Stress: omdat je voor de eerste keer op vakantie gaat met het gezin zonder je partner kan dit veel stress met zich meebrengen. Ga deze stress vooral niet ontkennen maar accepteer het en praat er over met familie en vrienden.

Wij hopen dat je voldoende inspiratie gekregen hebt door het lezen van dit artikel. Hopelijk zit er een goede tip tussen voor jouw persoonlijke situatie zodat je niet langer alleen en eenzaam thuis bent. Onthoudt ook goed dat je zeker niet enige bent die last heeft van eenzaamheid na het overlijden van een partner.

Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen bij het verwerken van dit verlies, ook zijn er mensen die je graag gezelschap willen houden, vaak hoef je het alleen maar te vragen!

Andere lezen ook:

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.