Wat is een lijkwade en waar kun je die tegenwoordig voor gebruiken?

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in de uitvaartwereld. De gewoonte was om altijd iemand te begraven in een kist. In de jaren 90 kwam hier verandering in door de zogenoemde lijkwade.

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor deze lijkwade, maar wat is het eigenlijk en waar kun je een lijkwade kopen in Nederland? Om je op weg te helpen hebben we een artikel samengesteld met alle ins- en outs over de lijkwade, lees snel verder om antwoord te krijgen op je vragen.

Wat is een lijkwade precies?

Een lijkwade is een doek waarin de overledene gewikkeld wordt. Doorgaans zijn de afmetingen van een lijkwade 2 tot 3 meter lang. In de lijkwade kan een persoon ook worden geopenbaard of begraven worden. In principe is een lijkwade niets anders dan een rechthoekig doek dat gemaakt is van een bepaalde stof.

Een lijkwade wordt vaak van zachte stof gemaakt en is een prima alternatief voor een doodskist. Tegenwoordig heb je een breed aanbod aan verschillende lijkwade, in iedere prijsklasse is er wel een aan te schaffen. In principe heb je voor weinig geld al een goed exemplaar beschikbaar. Ook is het mogelijk om voor een dure variant te gaan die exclusiever is dan een normale lijkwade.

Welke soorten materialen worden er gebruikt

Een lijkwade wordt gemaakt van verschillende soorten materialen. Zo heb je bijvoorbeeld lijkwades van linnen, wol, zijde, katoen en zijde. Je kunt kiezen uit verschillende materialen om op de juiste manier afscheid te nemen van de dierbare, veel mensen hebben een persoonlijke smaak en een lijkwade kan op veel verschillende manieren ontwikkeld worden.

Je hebt wel een opbaarplank nodig

Het is wel belangrijk om te weten dat je een opbaarplank nodig hebt als je gebruik maakt van een lijkwade. Je kunt een speciale instructie gebruiken om de lijkwade op de juiste manier te leggen.

Gelukkig is dit niet zo moeilijk en kun je hem snel op de juiste manier vouwen. Toch kiezen veel mensen er voor om dit soort werkzaamheden uit te besteden aan een uitvaartverzorger die dit regelt voor de nabestaanden.

Je kunt de overledene op een aantal manieren inwikkelen. Je hebt de beschikking over een aantal vouwmogelijkheden zoals:

  • Dichtrijgen
  • Dichtbinden
  • Omwikkelen
  • Dichtvouwen
  • Omhullen
  • Envelopmethode

Er zijn veel verschillende soorten lijkwaden

Je hebt dus ook veel verschillende soorten lijkwaden. Zo heb je diverse kleuren, maten en kun je kiezen voor dunne, zachte, gekleurde, bamboe of zijde lijkwade. Je hebt dus veel mogelijkheden, afhankelijk van je budget kun je behoorlijk veel variatie aanbrengen met een lijkwade.

Kosten lijkwade

Tegenwoordig kun je al een lijkwade kopen vanaf 275 euro. Als je een exclusieve lijkwade wil dan ben je al snel 1000 euro kwijt. Gelukkig is het aanbod dus gevarieerd en heb je meer dan genoeg keuze. Het kan ook mogelijk zijn om een gepersonaliseerde lijkwade te laten maken. De keuze voor het materiaal bepaalt hoofdzakelijk hoe duur de lijkwade gaat worden.

Kijk goed naar de afbreekbaarheid van de lijkwade

Het is belangrijk dat je goed kijkt naar de afbreekbaarheid van de lijkwade. Deze moet namelijk bestaan uit natuurlijk afbreekbare stof, dat is verplicht volgens de Nederlandse wet. Als je online een lijkwade gaat kopen kun je er vanuit gaan dat deze voldoet aan de wetgeving. Ook kun je een uitvaartverzorger vragen om de lijkwade te regelen.

Een lijkwade zelf maken

Je kunt ook zelf een lijkwade maken. Het is niet moeilijk en sommige mensen vinden het prettig tijdens de rouwverwerking. Het komt regelmatig voor dat nabestaanden er voor kiezen om samen een lijkwade te maken. Het enigste wat je nodig hebt is een biologisch afbreekbaar doek dat groot genoeg is. Doorgaans heb je aan een doek van 2 tot 3 meter genoeg.

Als je de lijkwade zelf maakt kun je behoorlijk wat geld besparen. Een lijkwade kopen is namelijk al snel een aankoop van 100 tot 400 euro. Daarbij is het zelf ontwikkelen van een lijkwade ook erg persoonlijk, en dat speelt vaak een factor bij de begrafenis.

Als je zelf een lijkwade gaat maken dan is het belangrijk dat de stof uit minimaal 2 lagen bestaat en beschikt over een goede stofdichtheid. Het kan namelijk zijn dat de overledene nog vocht verliest en dit wordt dan opgenomen door de lijkwade.

Kun je een lijkwade ook gebruiken voor een crematie? Of alleen voor begrafenis?

Je kunt de lijkwade voor een begrafenis en crematie gebruiken. Het is wel belangrijk dat de lijkwade volledig uit natuurlijke stof bestaat, de lijkwade moet namelijk op een natuurlijk manier vergaan. Bij de crematie is het belangrijk dat er tijdens de verbranding geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Bekijk meer informatie

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.