Waar moet je allemaal op letten als je een natura begrafenisverzekering in 2023 wil afsluiten?

Je hebt tegenwoordig veel verschillende soorten polissen, de natura begrafenisverzekering is er daar een van. Als je voor deze polis kiest krijg je diensten en producten die nodig zijn voor een begrafenis vergoed, dat is dus anders als een verzekering waarbij je een geldbedrag krijgt uitgekeerd.

Als je kiest voor de natura variant kies je zelf (of de nabestaanden) een pakket met gewenste diensten, vervolgens gaat een begrafenisondernemer aan de slag om de opgestelde wensen uit te voeren. Vervolgens worden deze kosten bij de verzekeraar gedeclareerd en vergoed.

Heb je hulp nodig bij het organiseren?

De natura begrafenis verzekering is bij uitstek geschikt voor nabestaanden die graag geholpen willen worden tijdens het organiseren van de begrafenis. Het is echter wel belangrijk dat je vooraf al goed weet hoe de begrafenis er uit komt te zien, dit wordt namelijk op de polis vermeld.

Alleen de standaard zaken worden verzekerd

Je moet er wel rekening mee houden dat je alleen de standaard diensten hebt verzekerd. Denk dan aan het werk van de begrafenisondernemer, het rouwvervoer, de kist en het benodigde drukwerk van de rouwkaarten.

  • Als je een aantal extra’s wil toevoegen aan de begrafenis dan is de kans groot dat je hiervoor moet bijbetalen, deze polis geeft je de mogelijkheid om ook zelf nog wat geld apart te zetten zodat je extra kosten kunt dekken.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Bij deze polis is het belangrijk dat je vooraf goed weet wat je specifieke wensen zijn voor de begrafenis. Denk goed na over eventuele aanvullende wensen en het aantal mensen dat aanwezig is op de begrafenis.
  • Zorg er voor dat je vooraf de totale kosten goed inzichtelijk hebt gemaakt, je wil namelijk niet te veel premie betalen omdat je oververzekerd bent. Dat is omgekeerd natuurlijk ook het geval, zorg er voor dat je niet onderverzekerd bent. Maak gebruik van onze tool om een goede berekening te maken.
  • De meeste polissen en de vergoedingen zijn vastgesteld door de verzekeraar. De vergoedingen en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen, kijk dus goed naar de invulling van de polis in de aangeleverde polisvoorwaarden.

Voordelen van de natura begrafenisverzekering

Zoals bij elke polis heb je voor- en nadelen, om je op weg te helpen hebben we een lijstje gemaakt met de grootste voordelen van een natura begrafenisverzekering. Lees snel verder om er achter te komen of deze polis goed bij je wensen past.

Je bepaalt zelf welke diensten en producten

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zelf bepaalt welke diensten en producten je wil afnemen. Je moet daar eerst een goede berekening voor doen om te kijken wat de totale kosten van je begrafenis zijn. Zodra je dit inzichtelijk hebt kun je het bedrag verzekeren dat je denkt nodig te hebben. In het geval van overlijden kan de begrafenisondernemer daarna direct actie ondernemen en de gevraagde wensen gaan uitvoeren.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

  • Is er sprake van een begrafenis of een crematie die georganiseerd moet worden?
  • Hoeveel volgauto’s zijn er nodig?
  • Hoeveel kaarten moeten er worden verstuurd
  • Hoe ziet de plechtigheid en de bijeenkomst er na de begrafenis uit?

Nabestaanden hebben geen enkele zorg

Zo hoef je als nabestaande geen aandacht meer te besteden aan het opstellen en verwerken van facturen, rekening te houden met alle prijzen van specifieke diensten of producten en kun je alles laten regelen door een echte professional.

Het is natuurlijk belangrijk dat je in een zware periode van rouw genoeg aandacht kunt besteden aan het verwerken van het overlijden. In principe zorgt de verzekeraar er dus voor dat alle financiële kanten van een begrafenis zijn gedekt en dat alle werkzaamheden worden uitgevoerd door de begrafenisondernemer.

Uitbreiding is nog steeds mogelijk

Als je voor deze polis kiest heb je waarschijnlijk al een vrij goed beeld van de begrafenis die je wil organiseren. Toch kan het zijn dat je op een later moment toch nog wat extra’s wil toevoegen, iemand van 35 kan natuurlijk heel anders nadenken over het overlijden als hij/zij 70 is geworden. Gelukkig is dat geen enkel probleem, bij de meest verzekeraars kun je op een later moment extra producten of diensten toevoegen. Ook is het mogelijk om een extra vrij te besteden bedrag in de polis op te nemen waardoor er extra financiële ruimte ontstaat.

Nadelen van de natura begrafenisverzekering

Er kleven helaas ook een aantal nadelen aan de natura begrafenisverzekering. Om je op weg te helpen hebben we een lijstje gemaakt met de grootste nadelen van een natura begrafenisverzekering. Lees snel verder om er achter te komen of deze polis goed bij je wensen past.

De keuzevrijheid is beperkt

Je hebt bij deze polis te maken met een beperkte keuzevrijheid. Een klein voorbeeld is de keuze voor een begrafenisondernemer. Deze moet namelijk verbonden zijn aan de verzekeraar waar je een polis hebt afgesloten.

Als nabestaande ben je vaak verplicht om gebruik te maken van de diensten van de uitvaartondernemer die door de verzekeraar wordt ingeschakeld. Er zijn uitzonderingen waarin het toch mogelijk is om een andere begrafenisondernemer in te schakelen, je moet er dan wel rekening mee houden dat de kosten vaak hoger liggen omdat niet alles gedekt wordt.

Extra kosten

Je hebt je wensen bij deze polis natuurlijk vooraf kenbaar gemaakt, toch kan het zijn dat er extra opties worden toegevoegd aan de begrafenis. Daardoor kan het zijn dat de nabestaanden extra moeten bijbetalen omdat niet alles door de polis afgedekt wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan extra rouwkaarten of een grotere koffietafel na de begrafenis.

60 jaar of ouder

Als je 60 jaar of ouder bent kan het lastig zijn om een geschikte natura begrafenis te vinden. Veel verzekeraars willen namelijk geen polis afsluiten als je ouder bent dan 60 jaar. Het risico is dan te groot en er wordt dan meestal geadviseerd om voor een kapitaal begrafenisverzekering of uitvaartdeposito te gaan.

Premie niet retour

Als je gekozen hebt voor een begrafenisverzekering in natura betaal je voor een vastgesteld pakket. Het kan voorkomen dat de nabestaanden bepaalde opties in dit pakket niet gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan minder volgauto’s of een advertentie in de krant die niet geplaatst wordt. Als er geen gebruik wordt gemaakt van deze diensten of producten zal de teveel betaalde premie niet worden overgemaakt aan de nabestaanden.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.