Hoe zit het precies met vervoer naar de uitvaart in 2023?
Een uitvaart regelen, er komt erg veel bij kijken. Waarschijnlijk heb je weleens een rouwstoet gezien ook wel het vervoer naar de uitvaart genoemd. Er zijn veel verschillende manieren waaruit je kan kiezen om het vervoer te regelen naar een uitvaart locatie zoals een kerk of uitvaartcentrum.
Wij hebben daarom voor jou een aantal manieren op een rijtje gezet om de keus zo makkelijk mogelijk te maken voor jou, lees snel verder als je meer wilt lezen over het vervoer naar de uitvaart.
Vervoer van de overledene naar de uitvaart
Wanneer een uitvaart georganiseerd wordt moet natuurlijk ook het lichaam van de overledene worden verplaatst naar de uitvaart locatie, zoals net gezegd zijn er talloze manieren hoe dit kan gebeuren.
Eigen keuzevrijheid bij vervoer uitvaart
De keuze ligt volledig bij jou, wil je vervoerd worden in een vrachtwagen omdat je altijd van vrachtwagens hebt gehouden of wil je gewoon liever vervoerd worden in een klassieke rouwauto met een rouwstoet erachteraan.
Het is dus slim om nu al na te gaan denken over hoe je vervoerd wilt worden, ook is dit fijn voor de nabestaanden zodat ze een soort houvast hebben over hoe jij het gewild zou willen hebben.
Vervoer naar de uitvaart met een auto
Het is een van de meest gebruikte manieren om een overledene te verplaatsen naar een uitvaart, met een rouwauto. Hoe dit er vaak uitziet is dat de kist achter in de auto ligt met daar achteraan een stoet met nabestaanden in hun auto’s.
De nabestaanden kunnen er voor kiezen om hun eigen auto te gebruiken, maar ze kunnen er ook voor kiezen om een mooie auto te huren hiervoor. Doorgaans worden dit soort kosten gedekt door een uitvaartverzekering.
De autorit naar het uitvaartcentrum of kerk hoeft niet per se direct naar daar te gaan, je kunt ervoor kiezen om een mooie rit te maken langs plekken waar alle nabestaanden mooie herinneringen aan hebben van de overledene persoon. Vrijwel alles is mogelijk bij de verschillende uitvaartverzorgers. Bij deze keuze wordt met veel personen vaak voor een rouwbus gekozen.
Een rouwstoet is niet zomaar iets, er zijn een paar regels aan verbonden. Er wordt door de gehele stoet niet erg hard gereden en het is de bedoeling dat de gehele stoet in een rechte lijn achter elkaar blijft rijden.
Vaak wordt er gedacht dat de rouwstoet overal voorrang heeft, maar dit is niet zo volgens de wet. Wel wordt er vaak door andere weggebruikers voorrang verleend aan de rouwstoet puur uit respect voor de overledene.
Naar de uitvaart met de boot
Wanneer de overledene veel had met boten is het natuurlijk ook mogelijk om de overledene te verplaatsen door middel van een boot. Er zijn voor deze optie speciale uitvaartboten ontwikkeld.
Wel is deze optie vaak alleen beschikbaar bij de locaties waar water in de buurt is. Zo is Amsterdam een goed voorbeeld van waar dit mogelijk is vanwege de vele grachten en water om de stad heen.
Verder moet je goed nadenken over de locatie van de uitvaart, is deze goed te bereiken via het water. Wanneer dit niet het geval is kan je ervoor kiezen om het eerste deel met de boot te doen en de verdere rit te doen met een rouwauto.
In de boot is het vaak ook mogelijk om te kiezen voor een boot met daarin cateringopties verwerkt voor de nabestaanden, kies dan wel een grote boot waar iedereen op kan.
Vervoer met de motor of de trike
Er zijn veel motorliefhebbers in Nederland. Het is daarom dus ook mogelijk om het vervoer te laten doen door middel van een motor of trike. Er zijn hiervoor speciale motors en trikes ontworpen waarin de overledene in een speciale kist kan worden mee vervoerd. Rijden met deze motors of trikes wanneer je nog geen ervaring hebt hiermee kan moeilijk zijn, maar geen paniek. Je kan een chauffeur inhuren om de motor of trike te laten besturen.
Heb je geen beschikking over een speciaal uitgevoerde motor of trike? Je kunt deze dan gewoon huren, vaak regelt de uitvaartverzorger dit voor je zodat jij je kan focussen op de rouwverwerking in plaats van randzaken. We zien het steeds vaker voorkomen in Nederland door de stijgende interesse in motorrijden in Nederland.
Vervoer met een koets naar de uitvaart
Dit wordt een stuk minder gedaan in Nederland. Het vervoer met een koets naar de uitvaart vaak doordat het een beetje als ouderwets wordt gezien. Maar het heeft natuurlijk wel weer iets unieks met een speciaal randje om voor deze keuze te kiezen. Wel komt er bij deze keuze een duur prijskaartje om de hoek kijken vanwege de paarden en de koetsier.
Een uitvaartkoets is vaak in het zwart uitgevoerd met daarbij zwarte paarden, uiteraard kan je in overleg met de uitvaartverzorger bepalen welke kleur je wilt hebben voor de uitvaartkoets en de paarden. De uitvaar moet natuurlijk tot in de perfecte puntjes kloppen.
Deze optie is vaak wel mogelijk, echter zijn er een aantal gemeentes waar dit niet mogelijk is, maar dit is snel op te lossen door contact op te nemen met de gemeente waar de uitvaart plaatsvindt. Wil je dit liever niet zelf regelen? Dan doet de uitvaartverzorger dit voor jou.
Gebruik van een loopkoets naar de uitvaart
Er kan ook gebruik gemaakt worden van een speciaal uitgevoerde loopkoets, de naam zegt het al. Het is een stoet die lopend is waar de nabestaanden vaak zelf deze koets voortduwen. Vaak is deze optie alleen handig wanneer de uitvaart locatie niet al te ver lopen is.
Een groot voordeel aan een loopkoets is dat deze ook gebruikt kan worden op de begraafplaats wanneer je kiest voor een begraving in plaats van een crematie.
Je kan er uiteraard ook voor kiezen dat je als nabestaanden achter de koets aanloopt en dat de koets wordt voortgeduwd door andere mensen die hier voor worden ingehuurd, vaak zijn dit mensen die werken voor de kerk of het uitvaartcentrum. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit wordt gedaan door een bij elkaar geraapt groepje mensen.
Nog een optie is om de kinderen van de overledene de koets te laten voortduwen, maar dit legt wel een grote verantwoordelijkheid op de kinderen. Overleg dus goed met de kinderen of ze dit wel echt willen, het is immers ook voor hun een dierbaar iemand die is overleden.
Overledene zelf vervoeren naar een uitvaart
Er wordt vaak gezegd door mensen dat het niet mogelijk is om de overledene op eigen hand te verplaatsen naar de uitvaart. Dit is wederom een verzonnen iets. Als je de mogelijkheid hebt om een vervoermiddel te gebruiken die groot genoeg is voor de kist, dan mag je deze gebruiken voor vervoer naar de uitvaart.
Er zitten wel een paar eisen aan verbonden, zo moet de overledene vervoerd worden in een gesloten kist en mag de kist niet op het dak gebonden worden, dit zorgt voor ongemak voor de andere weggebruikers.
Vervoer van de overledene naar uitvaart in het buitenland
In Nederland hebben we meer dan 180 nationaliteiten en dus ook veel verschillende wensen. Er zijn vaak mensen uit Marokko of Turkije die graag daar begraven willen worden. Uiteraard is dit allemaal mogelijk. Vaak wordt er wanneer er hier voor gekozen wordt gebruik gemaakt van een vliegtuig als vervoersmiddel. Zorg er voor dat je kiest voor een uitvaartverzorger die hier al veel ervaring mee heeft, zo kan er niks fout gaan.
De uitvaartverzorger regelt het gehele proces hiervoor en zorgt dat alle administratieve processen worden geregeld, ook het vervoer van de overledene naar het vliegveld wordt vaak geregeld door de uitvaartverzorger. Zo kan jij je volledig focussen op het rouwproces wetende dat het gaat zoals de overledene het gewild zal hebben.
Gebruik van een rouwfiets naar de uitvaart
Het is mogelijk om de overledene te vervoeren naar de uitvaart met een speciaal ontwikkelde rouwfiets. Dit is bijvoorbeeld een optie voor mensen die overleden zijn en veel waarde hebben gehecht aan het milieu of de fiets was gewoon het favoriete vervoersmiddel van de overledene. Vaak wordt de kist in een speciale aanhanger gelegd die is gekoppeld aan fiets.
Gebruik van een Indische lijkwagen naar de uitvaart
Er bestaat een mogelijkheid voor Indische mensen om te kiezen voor een Indische lijkwagen, het is een lijkwagen die lijkt op een sierlijke boeren wagen. Het onderstel is gelakt met een mooi zwart kleurtje en het bovenstel is mooi wit gelakt. Er kan gekozen worden voor twee manieren van rijden, een met een staatsiebok of zonder staatsiebok. Als je hiervoor kiest kan je voor de nabestaanden ook bijpassende volgrijtuigen huren.
Rouw koe gebruiken voor vervoer naar de uitvaart
Het klinkt misschien raar en je hebt het waarschijnlijk nog nooit gezien, maar het is mogelijk voor de koe liefhebbers die we veel hebben in Nederland om vervoerd te worden naar de uitvaart door middel van een speciaal afgerichte koe, het is een echte rouw koe genaamd Leentje.
Voor zover wij weten is er maar een koe in Nederland die dit voor elkaar krijgt. Heb je interesse hierin? Neem dan contact op met de uitvaartverzorger zodat zij contact op kunnen nemen met de eigenaar van de rouw koe.
Vervoer overledene in buitenland terug naar Nederland
Het kan voorkomen en het komt helaas redelijk vaak voor dat Nederlandse mensen overlijden in het buitenland, tijdens de vakantie of op zakenreis. Ongelukken zitten jammer genoeg eenmaal in een klein hoekje. Vaak willen de nabestaanden van de overledene dat de overledene terug naar Nederland komt om daar een waardige uitvaart te houden.
Wanneer een overleden persoon terug moet keren naar Nederland dan kost dit vaak veel geld. Zorg er dan ook voor dat je een goede reisverzekering hebt afgesloten, de reisverzekeraar regelt dan het transport terug naar Nederland (repatriëring). Je wilt natuurlijk geen dure kosten op de mat krijgen tijdens het rouwproces.
Welke vorm van rouwvervoer ga je kiezen?
Als je uiteindelijk gaat kiezen voor het vervoer dan zijn er een aantal punten waarop je moet letten. Het eerste puntje waar je op moet letten is de prijs van het vervoer, zoals net benoemd is de keuze voor de koets bijvoorbeeld een redelijk prijzige keuze.
Wanneer je het moeilijk vindt om te kiezen tussen meerdere opties dan kun je vragen om offertes om de prijzen bij verschillende aanbieders te vergelijken, vaak kan de uitvaartverzorger je hier goed mee helpen, ze zijn er immers voor.
Overleggen met de groep nabestaanden over de wensen van de overledene kan de keuze een stuk makkelijker maken. Als je weet dat de overledene graag vervoerd wou worden in een boot dan weet je dus direct welk vervoersmiddel je moet kiezen, namelijk de boot. Houd er wel rekening mee dat sommige vervoersopties niet overal mogelijk zijn.
Let dus ook goed op welke keuzes er worden gedekt door de verzekering, het kan namelijk voorkomen dat speciale wensen niet worden gedekt en dat je uiteindelijk moet bijbetalen na de uitvaart zelf.
Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.
- Jasper Jansen