Uitvaart regelen, hoe gaat het precies in zijn werk?

Een uitvaart regelen is iets wat moet gebeuren bij een overlijden en er moet een hoop voor geregeld worden. Tegenwoordig komt het niet meer zo vaak voor dat nabestaanden ervoor kiezen om de gehele uitvaart zelf te regelen, dit kost namelijk vaak veel tijd en energie in een periode waar je liever gewoon afscheid wilt nemen van de persoon die is komen te overlijden.

Je kunt nog steeds zelf een uitvaart regelen, maar vaak kiezen nabestaanden er toch voor om hulp in te schakelen van een uitvaartondernemer.

Maar wat moet je nou precies regelen voor, tijdens en na de uitvaart? En wat kost een uitvaart nou? We hebben de belangrijkste punten hieronder voor je uiteengezet, zo ben je ervan verzekerd dat de uitvaart goed en naar wens verloopt.

Aangifte van overlijden doen en een verklaring opstellen

Wanneer er iemand is overleden is het de bedoeling dat je allereerst contact opneemt met de huisarts. Als dit is gebeurt dan komt de huisarts langs om een verklaring van overlijden op te stellen, ook wel overlijdensakte genoemd. Bij overlijden in het ziekenhuis wordt dit proces geregeld door de behandelende arts en hoef je hierbij zelf geen actie te ondernemen.

Ook is het de bedoeling dat je aangifte van overlijden doet bij de gemeente waarin de overleden persoon woonde. Hierna krijg je van een ambtenaar van de burgerlijke stand een akte van overlijden waarin alles is vastgelegd. We raden je altijd aan om van deze akte een kopie te maken, deze is namelijk erg belangrijk voor zaken die later nog geregeld moeten worden. Vaak wordt er namelijk gevraagd om de akte op te sturen, stuur in dat geval de kopie op en nooit de originele akte.

Wanneer je de uitvaart regelt met een uitvaartondernemer dan wordt aangifte bij de gemeente vaak door hun gedaan, dit bespaart je weer tijd en energie. Vaak wordt er ook direct gevraagd door de uitvaartverzorger of de overledene begraven of gecremeerd moet worden. De uitvaartverzorger heeft per se de verklaring van overlijden nodig om toestemming te krijgen voor een begrafenis of crematie. Ga je een uitvaart regelen zonder uitvaartondernemer dan moet je dit zelf regelen, houdt er rekening mee.

Mocht een overledene geen nabestaanden meer hebben? Dan is de gemeente volgens de wet verplicht om een begrafenis te regelen, dit wordt ook wel een gemeentelijke begrafenis genoemd. Zo krijgt de overledene alsnog het mooie afscheid dat hij/zij verdiend.

Heeft de overledene al enkele zaken vooraf geregeld?

Het is belangrijk om te bekijken of de overledene al zaken heeft geregeld toen hij of zij nog leefde. Hierdoor weet je precies wat er allemaal nog geregeld moet worden voor de uitvaart en ben je geen tijd aan het verspillen aan zaken die eigenlijk al geregeld of bekend zijn. Om het je wat duidelijker te maken hebben we hieronder een aantal punten die je hiermee kunnen helpen:

  • Ga na of de wensen van de overledene over de uitvaart bekend zijn, vaak staat dit op papier of is het van te voren al geregeld met de uitvaartondernemer. Wil de overledene bijvoorbeeld speciale muziek of een mooie fotocollage?
  • Beschikt de overledene over een uitvaartverzekering?
  • Beschikt de overledene al over andere financiële middelen om de uitvaart te bekostigen?
  • Heeft de overledene een testament of wilsbeschikking laten opstellen voor overlijden?
  • Is de overledene lid van een uitvaartvereniging?
  • Bekijk of er een lijst is met adressen van de overledene om rouwkaarten te kunnen versturen.

Hierboven lees je dat je moet kijken of de overledene gebruik maakte van een uitvaartverzekering, maar in sommige gevallen weten de nabestaanden dit helaas niet uit onwetendheid of ze kunnen simpelweg gewoon niet meer het polis blad vinden. Je kunt hier meer informatie lezen over uitvaartverzekeringen door op de link te klikken.

Geen paniek, je kunt namelijk bij het Verbond van Verzekeraars een aanvraag doen om te bekijken of de overledene gebruik maakte van een uitvaartverzekering. Zij gaan vervolgens navraag doen waarna je binnen enkele dagen antwoord kunt verwachten.

Ga contact opnemen met uitvaartverzorgers tijdens uitvaart regelen

Als je een uitvaart gaat regelen dan komt hier vaak veel bij kijken en uit ervaring sprekende zijn er veel mensen die een gehele uitvaart niet zelf willen regelen. Je kunt dan altijd nog kiezen voor een uitvaart die helemaal, of voor een gedeelte, wordt verzorgd door een uitvaartverzorger.

Het is belangrijk om tijdens het kiezen van een uitvaartverzorger te letten op het Keurmerk Uitvaart. Uitvaartondernemers met dit keurmerk voldoen aan bepaalde eisen waardoor je ervan bent verzekerd dat alles netjes wordt geregeld. Ook is het van belang om de kosten van de uitvaart in kaart te brengen, zo kun je waarschijnlijk zelf zien welke zaken je zelf kunt regelen.

Doe eerst goed onderzoek en vergelijk

We raden je aan om eerst goed onderzoek te doen voordat je daadwerkelijk een uitvaartverzorger gaat uitkiezen, vaak zit er een groot verschil in prijzen en kun je een hoop geld besparen door te vergelijken en goed onderzoek te doen.

Veel nabestaanden denken dat ze zo snel mogelijk contact op moeten nemen met een uitvaartondernemer bij een overlijden, maar dit is niet het geval en vaak ook niet slim om te doen.

Wat kun je verder nog regelen voor de uitvaart?

Zelf een uitvaart regelen is mogelijk maar je kunt er dus ook voor kiezen om een uitvaartverzorger in handen te nemen, deze verzorgt eigenlijk heel de uitvaart zodat je nergens meer naar om hoeft te kijken en de rouwperiode goed kunt doorkomen zonder stress. Maar het is wel van belang dat je weet wat je wilt tijdens de uitvaart.

Wil je bijvoorbeeld graag zelf een afscheidsspeech geven op de uitvaart of willen andere nabestaanden graag nog een woordje zeggen over de overledene?

Moet er specifieke muziek gedraaid worden of wil je graag een album van foto’s laten zien op de uitvaart? Een duurzame uitvaart of toch een traditionele uitvaart? Allemaal zaken waar je aan moet denken bij het regelen van een uitvaart.

Uitvaartspeech regelen

Misschien wil je wel een laatste woord doen op de uitvaart en dan is het verstandig om van tevoren al even een uitvaartspeech voor te bereiden. Zo kun je eerst thuis even oefenen voordat je op de uitvaart zelf moet spreken. Wil je graag meer informatie over de uitvaartspeech, klik dan op de link om er meer over te lezen.

Rouwkaarten regelen

Als je een uitvaart gaat organiseren dan is het slim om alvast wat aandacht te besteden aan de rouwkaarten. Met de rouwkaarten kun je mensen informeren over de uitvaart. Wil je graag alles lezen over rouwkaarten? Klik dan op de link om er snel meer over te lezen.

Vervoer naar de uitvaart

Wanneer je een uitvaart regelt komt vanzelf het vervoer naar de uitvaart aan bod. Je kunt kiezen uit verschillende soorten vervoer. Zo zit er altijd wel eentje tussen die het best past bij de wensen van de overledene. Als je graag meer informatie wilt over de vervoersmogelijkheden dan raden we je aan om op de link te klikken.

Wat tijdens de uitvaart regelen?

Er zijn een aantal zaken waar je tijdens de uitvaart op moet letten en nog moet regelen. Het komt bijvoorbeeld helaas vaak voor dat er wordt ingebroken bij mensen thuis die bij een uitvaart zijn, dit komt namelijk doordat er vaak persoonlijke adresgegevens worden gedeeld in rouwadvertenties, social media of kranten.

Inbrekers kunnen op deze manier direct zien wie er wel en niet thuis zullen zijn, gebruik daarom altijd het adres van de uitvaartondernemer. Ook kun je vragen aan buurtbewoners of de buren om tijdens de uitvaart een oogje in het zeil te houden, zo ben je er zeker van dat je rustig afscheid kunt nemen.

Wat na de uitvaart regelen?

Ook nadat de uitvaart heeft plaatsgevonden zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Vaak zijn dit veel administratieve zaken die nog afgerond moeten worden. Hieronder enkele zaken waar je op moet letten:

  • Ga kijken naar de betaalrekeningen van de overledene, vaak moet deze stopgezet worden en moet je aan de bank laten weten dat de rekeninghouder overleden is. Bankzaken regelen na overlijden neemt wel een aantal regeltjes met zich mee, zo gelden er onder andere regels voor geld opnemen na overlijden, lees je hier over in.
  • Het informeren over overlijden aan verschillende soorten organisaties zoals pensioenfondsen, werkgevers of verenigingen waarbij de overledene was aangesloten.
  • Bekijk ook de mogelijke lidmaatschappen van de overledene en zet deze vervolgens stop, ook kun je kijken naar sociale media accounts na het overlijden.

We raden zeker aan om dit te doen want nog steeds komt het vaak voor dat nabestaanden met kosten komen te zitten van abonnementen en dergelijke, dit is natuurlijk niet de bedoeling. We hopen dat je iets hebt gehad aan deze informatie over een uitvaart regelen.

Uitvaart regelen zonder verzekering, is het mogelijk?

Een uitvaart regelen zonder verzekering is zeker mogelijk in Nederland. Je bent niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten om je uitvaart te financieren. Er zijn mensen die liever geen verzekering hiervoor afsluiten, maar er zelf voor willen sparen tijdens hun leven.

Ben er wel van bewust dat een uitvaart qua kosten best hoog kan zijn, daarom moet je vaak flink sparen om de gehele kosten te dekken. Ook is dit belangrijk omdat je bij het overlijden nabestaanden niet wil opzadelen met hoge kosten.

Je kunt bijvoorbeeld iedere maand geld aan de kant zetten of een speciale rekening openen waar je niet bij kan om een mogelijke uitvaart in de toekomst te financieren.

Uitvaart regelen bij leven

We raden eigenlijk iedereen aan om de uitvaart (grotendeels) te regelen wanneer je nog in leven bent. Je kunt namelijk beter nu al enkele wensen op papier zetten of aan nabestaanden vertellen wat je wensen zijn bij een uitvaart die kan plaatsvinden in de toekomst.

Uitvaart regelen bij leven heeft meerdere voordelen, zo kunnen de nabestaanden zich volledig focussen op het rouwproces en hoeven ze niet veel aandacht te besteden aan de uitvaart zelf. Je wensen zijn immers bekend waardoor het een stuk gemakkelijker wordt.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.