De uitvaartspeech, hoe pak je dit aan? Het kan soms best lastig zijn!

Een uitvaartspeech, op vrijwel iedere Nederlandse uitvaart zult u ze te horen krijgen. Voor de meeste mensen is het schrijven en vertellen van een uitvaart toespraak niet altijd even makkelijk. Daarnaast vergt het veel emotionele kracht in een tijd waarin u veel aan uw hoofd heeft. Afscheid nemen van een dierbare middels een uitvaartspeech is een prachtige manier. Het is daarom verstandig om van te voren er over na te denken wat u wilt zeggen.

Omdat u natuurlijk goed voor de dag wilt komen en een speech wilt houden die goed bij de overledene past is het belangrijk om deze goed voor te bereiden. Daarom geven wij u hieronder een paar tips zodat u een mooie speech kunt geven. Verder bieden wij alle uitvaartondernemers op een rijtje aan om zo de gemakkelijkste keuze te maken!

Het ophalen van herinneringen tijdens uw uitvaart toespraak

Omdat u op de dag graag de overleden persoon wilt herinneren, is het belangrijk om in uw uitvaartspeech wat te vertellen over de overledene en wat u met haar of hem heeft meegemaakt. Dit kunt u natuurlijk individueel doen, maar ook in samenwerking met familieleden en vrienden. Hierdoor kunt u makkelijk mooie verhalen en leuke anekdotes uitlichten. Velen kiezen hiervoor omdat de emotionele spanning wat daalt in groepsverband.

Met deze verhalen en anekdotes kunt u mensen toch nog een positief gevoel geven op deze moeilijke en emotionele dag. Probeer ervoor te zorgen dat dit positieve herinneringen zijn, zodat u de overledene op de juiste manier herdenkt.

Probeer bij de gasten een gevoel van herkenning te creëren maar wees niet bang om uw eigen gevoelens te uiten. Het is immers ook uw eigen afscheid. De uitvaartspeech mag best wat persoonlijke tinten bevatten.

Houd de uitvaartspeech kort en bondig

Omdat u vaak niet de enige bent die spreekt op de uitvaart is het aan te raden om te proberen er geen lang verhaal van te maken. Zo zorgt u ervoor dat iedereen zijn concentratie erbij houdt en dat mensen niet wegvallen tijdens uw speech. Humor is vaak een goed middel om een speech luchtig te maken.

Mocht u wel de enigste spreker zijn, probeer dan het verhaal in stukken te delen en ervoor te zorgen dat er wat muziek wordt afgespeeld tussen het verhaal door.

Hiermee voorkomt u dat het te langdradig wordt en geeft u de mensen tijd om de overledene te herdenken. Meestal wordt een speech van 5 minuten als prettig ervaren.

Maak uzelf bekend

Mocht u spreken op de uitvaart, betekent dit vaak dat u een goed contact had met de overledene. Toch kan het zomaar zijn dat u niet bij iedereen in het uitvaartcentrum bekend bent. Weet u van te voren dat niet iedereen u kent, zorg ervoor dat u een korte introductie houdt over wie u bent. Zo kunt u bijvoorbeeld in de inleiding van de uitvaartspeech benoemen wie u bent, en wat uw band was met de overledene.

Houd uw uitvaart toespraak duidelijk

Bij het opstellen van uw speech komen er vaak emoties naar boven en verschillende herinneringen. Zorg er daarom voor dat uw speech een goede structuur heeft, zodat u niet zomaar allemaal verschillende gebeurtenissen en herinneringen door elkaar begint op te halen. Zorg ervoor dat u een duidelijke inleiding hebt, waarin u beschrijft wat het overlijden van de persoon met u heeft gedaan. 

Daarna komt de kern van de speech, hierin kunt u een aantal herinneringen en mooie anekdotes ophalen aan de overledene. Dit kunt u delen met de aanwezigen terwijl zij de overledene herdenken. Daarna komt u aan bij het slot, waarbij u de boodschap van uw speech nog een keer duidelijk kunt overbrengen en een wens kunt maken.

Het geven van uw uitvaartspeech

Behalve het schrijven van uw speech, kan ook het geven hiervan een moeilijke kwestie zijn. Zorg er daarom voor dat u goed voorbereid bent, en er geen moeite mee hebt om te spreken tijdens de uitvaart.

Houd wat drinken bij de hand en neem korte pauzes

Mocht u voor de nabestaanden en vrienden van de overledene staan, zorg ervoor dat u wat drinken dichtbij heeft staan. Mocht u het even niet meer aan kunnen, kunt u even een slokje pakken om vervolgens weer verder te gaan. Verder is het geen probleem om, tijdens het geven van uw speech, een paar kleine pauzes te nemen.

Als u dit doet, wordt het voor de aanwezigen ook weer makkelijker om het verhaal te kunnen volgen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat u rustiger zal praten, wat uw verstaanbaarheid goed zal doen.

Zorg voor paginanummers en een groot lettertype

Als u een wat langere uitvaartspeech schrijft, zorg er dan voor dat de pagina’s genummerd zijn. Zo voorkomt u dat u straks per ongeluk van de verkeerde bladzijde leest. Daarnaast kunt u ervoor zorgen dat er in de pagina’s een nietje zit, zodat ze altijd op volgorde blijven liggen. Hierdoor kunnen ze ook niet snel verschuiven en heeft u alles makkelijk bij de hand.

Zorg er ook voor dat u een groot lettertype aanhoudt, dit leest lekker makkelijk voor en zo voorkomt u dat u ergens de tekst kwijt raakt tijdens het lezen. Heeft u zelf geen printer of andere benodigdheden tot uw beschikking? Neem dan contact op met uw uitvaartverzorger, zij willen u graag helpen!

Ben jezelf

Als u de speech eenmaal gaat geven, zorg ervoor dat u uzelf blijft. Het verhaal dat u deelt met de aanwezigen, is vaak een persoonlijk verhaal dat u heeft meegemaakt met de overledene.

U kunt hier uiteraard verhalen van andere bij ophalen, maar zorg ervoor dat u het in uw eigen woorden vertelt. Behalve dat, is het van belang om positief te blijven bij de speech. De nabestaanden en vrienden van de overleden zijn juist samen gekomen om mooie verhalen te delen, en ze zitten niet te wachten op negatieve verhalen.

Direct de goedkoopste uitvaartverzekering vergelijken? Klik dan hieronder op de button of op de link om meer informatie te krijgen over hoe het vergelijken in zijn werk gaat!

Check de zaal en apparatuur

Als u heel goed voorbereid te werk wilt gaan, kunt u natuurlijk van te voren een kijkje nemen in de uitvaart zaal. Op deze manier kunt u alvast zien waar u komt te staan en hoe u naar de mensen kijkt. Veel mensen vinden het fijn om een punt in de zaal uit te kiezen en hier gedurende de speech naar te kijken. Er bestaat een ontzettend groot aanbod aan uitvaartondernemingen in Nederland. Kijk in de voorwaarden van uw verzekeraar bij welke lokale uitvaartverzorger jij het beste terecht kunt

Als u eenmaal in de zaal bent, kunt u ook meteen de apparatuur testen. In veel zalen maken ze gebruik van een microfoon of een geluidsinstallatie voor de muziek. Als deze niet blijkt te werken tijdens de speech, kan dit niet fijn zijn voor u. Vaak word de zaal al van te voren gecontroleerd door de mensen die de uitvaart regelen.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.