Uitvaartvereniging, waar zijn deze allemaal te vinden?

Een uitvaartvereniging is te vergelijken met een uitvaartverzekering, maar is toch een heel stuk anders. Zo werkt een uitvaart vereniging met leden die contributie betalen. Al deze leden hebben bij overlijden recht op een (gedeeltelijk) betaalde uitvaart.

De meeste hebben de rechtsvorm ‘vereniging’, waardoor de leden in de Algemene Leden Vergadering (ALV) het meeste gezag hebben. Uitvaartverenigingen bestaan al heel lang en zijn ontstaan vanuit de burenplicht. Ieder dorp had namelijk zijn eigen vereniging, maar deze zijn in verloop van de jaren grotendeels overgenomen door uitvaartverzekeringen. Toch zijn er nog heel veel uitvaartverenigingen actief in Nederland.

Wat doet een uitvaartvereniging precies?

Een van de belangrijkste taken van een uitvaartvereniging is om de uitvaart van haar leden te verzorgen. Hierbij wordt er uiteraard rekening gehouden met de wensen van de overledene.

In de meest gevallen worden er bij uitvaartverenigingen bodes ingeschakeld die alles kan regelen zoals het vervoer, de opbaring, advies, hulp bij het kiezen van een kist en rouwadvertenties. De uitvaartverenigingen hebben vaak afspraken gemaakt met bodes, waardoor leden recht hebben op een korting voor de uitvaart.

Daarnaast zorgt de uitvaart vereniging ervoor dat de rekeningen van de begrafenis of crematie worden betaald. Vervolgens wordt de vergoeding bepaald door het lidmaatschap en deze zal dan ook worden afgetrokken van de kosten.

De kosten die dan overblijven worden gefactureerd aan de nabestaande(n) van de overledene. Bovendien wordt de vergoeding bepaald aan de hand van de betaalde contributie.

Welke uitvaartverenigingen zijn actief en waar?

Zoals we hierboven hebben benoemd zijn er nog vele uitvaartverenigingen actief in Nederland. Wel is het zo dat je alleen lid kunt worden van een uitvaartvereniging bij jou in de buurt. Wij hebben daarom een tabel opgesteld van een aantal uitvaartverenigingen, zodat jij precies kunt zien waar zij actief zijn.

Uitvaartvereniging:Actief in de plaats: Website
Neutrale uitvaartvereniging StadskanaalMaarsstee (Groningen)Bezoeken
Uitvaartvereniging de Laatste Eer
Nieuw-Weerdinge (Drenthe)
Barneveld (Gelderland)
Geldermalsen (Gelderland)
Bezoeken
Uitvaartvereniging zuid-oost DrentheCoevorden (Drenthe)Bezoeken
Uitvaartvereniging VoerendaalVoerendaal (Limburg)Bezoeken
Uitvaartvereniging HollandscheveldHollandscheveldBezoeken
Mekander uitvaartverenigingWinschoten (Groningen)Bezoeken
Uitvaartvereniging TolbertLeek (Groningen)Bezoeken
Uitvaartvereniging VroomshoopVroomshoop (Overijssel)Bezoeken
Uitvaartvereniging WieringermeerMiddenmeer (Noord-Holland)Bezoeken
Uitvaartvereniging BuitenpostBuitenpost (Friesland)Bezoeken
Uitvaartvereniging BeetsterzwaagBeetsterzwaag (Friesland)Geen website

Het verschil tussen een uitvaartvereniging en een uitvaartverzekering

Een uitvaart vereniging heeft veel weg van een uitvaartverzekering, omdat het doel (bijna) hetzelfde is. Toch verschillen zij in veel verschillende opzichten van elkaar. Hieronder lees je namelijk precies wat de grote verschillen zijn tussen een uitvaart vereniging en een uitvaartverzekering.

Uitvaartvereniging:

 • Je betaalt maandelijks een ledencontributie
 • Leden hebben inzage en zeggenschap over de gang van zaken en ontwikkelingen binnen de vereniging
 • Er is geen sprake van een winstoogmerk
 • De verenigingen zijn lokaal georganiseerd
 • Er wordt merendeels gewerkt met vrijwilligers
 • Het is alleen mogelijk om lid te worden als je in de omgeving woont

Uitvaartverzekering:

 • Je betaalt maandelijks premie
 • Verzekerden hebben geen enkele invloed op het beleid van de verzekeraar
 • Meestal is er spraken van een winstoogmerk
 • De uitvaartverzekeraar is landelijk georganiseerd
 • De medewerkers worden betaald aan de hand van lonen
 • Het afsluiten van een verzekering kan ongeacht waar jij woont

Uitvaartvereniging of uitvaartverzekering kiezen?

Nu je weet wat het verschil is tussen een uitvaartverzekering en een uitvaartvereniging komt de volgende vraag: “Is het verstandiger om lid te worden van een uitvaart vereniging of om een uitvaartverzekering af te sluiten voor jouw uitvaart?” Bij een uitvaart vereniging ben je wel een stuk goedkoper uit, maar hiervoor is het noodzakelijk dat je in de buurt woont.

Mocht dit niet het geval zijn in jouw situatie? Dan zit er niks anders op dan of te sparen voor je uitvaart of een uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je voor de laatste opties kiest is het verstandig om de verschillende aanbieders van uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Hieronder aan deze pagina vindt je de vergelijker die jou helpt met het vergelijken en afsluiten van de beste uitvaartverzekering die aansluit op jouw persoonlijke situatie. Op deze manier is het eenvoudig om te besparen op de maandelijkse premie, omdat je filters kunt gebruiken zoals ‘goedkoopste eerst’. Als je gaat vergelijken raden we je aan om jouw uitvaartwensen van tevoren al op papier te zetten, zodat je gelijk alles volledig kunt invullen.

Voor- en nadelen van een uitvaartvereniging:

Een lidmaatschap bij een uitvaartvereniging is meestal veel goedkoper dan bij een uitvaartverzekering. Dit komt mede door het ontbreken van het winstoogmerk en omdat er veel vrijwilligers werken bij een vereniging.

Daarnaast heb je als lid inzage en invloed op het beleid van de vereniging. Bovendien heb je bij een uitvaartvereniging zelf de keuze uit een begrafenisondernemer. Bij de meeste natura uitvaartverzekeringen ben je aangewezen tot een begrafenisondernemer die een contract heeft met de verzekeringsmaatschappij.

Verder is gebleken dat een lidmaatschap bij een vereniging de saamhorigheid en de leefbaarheid van de omgeving stimuleert. Er is alleen één nadeel, dat is namelijk dat je alleen lid kunt worden als je in de omgeving woont van de desbetreffende uitvaartvereniging.

Uitvaartvereniging lid worden, waar moet je op letten?

Ben je nog op zoek en wil je graag meer weten over de mogelijkheden rondom een uitvaartvereniging en uitvaartverzekering? Maak dan gebruik van de vergelijker onderaan deze pagina.

Op deze manier kom je er namelijk achter waar je de goedkoopste uitvaartverzekering kunt afsluiten en welke verzekeraar de beste voorwaarden heeft. Het is heel belangrijk om de voorwaarden van verschillende verzekeraars door te lezen om vervelende verassingen in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast heb je na het online afsluiten van een verzekering wettelijk 14 dagen de tijd om de verzekering zonder reden of boete te beëindigen. De 14 dagen gelden pas vanaf het moment dat de verzekering bevestigd is en je de polis hebt ontvangen.

Vind je het lastig om zelf een verzekering af te sluiten? Dan is het ook mogelijk om deze af te sluiten via een bemiddelaar. Deze zoekt namelijk alles voor jou uit, zodat je zelf meer tijd over houdt voor andere zaken. Bovendien geeft deze bemiddelaar altijd advies op maat, omdat hij/zij op de hoogte is van jouw persoonlijke situatie.

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.