Wat moet je weten over de natura uitvaartverzekering in Nederland?

Je hebt in Nederland diverse polissen beschikbaar, de natura uitvaartverzekering is er daar een van. De uitvaartverzekering in natura zorgt er voor dat producten en diensten verzekerd zijn.

Je krijgt geen geldbedrag als uitkering na het overlijden omdat alleen de diensten en producten worden vergoed. Je kiest met de natura polis voor een basisdekking maar het is mogelijk om verschillende soorten dekkingen te kiezen. Wil je alle dekkingen bekijken? Begin dan met een uitvaartverzekering afsluiten.

Voordelen

De grootste voordelen van een natura uitvaartverzekering is dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent. Er zijn geen extra kosten en de nabestaanden hebben geen omkijken naar de uitvaart omdat alles wordt geregeld door de verzekeraar. Je hebt wel wat minder keuzevrijheid, maar daar staat wel een hoop service tegenover. Een uitvaart regelen is namelijk niet zomaar gedaan en wanneer een dierbare is overleden zit je hier ook niet op te wachten.

Nadelen

De nadelen van een uitvaartverzekering in natura zijn simpel te vinden. Je hebt door het vaste pakket een beperkte keuzevrijheid en je moet diensten zoals een uitvaartverzorger van de verzekeraar zelf gebruiken. Natura uitvaartverzekeringen hebben over het algemeen ook beperkte keuzemogelijkheden omdat er samengewerkt wordt met een beperkt aantal uitvaartverzorgers.

Waarom kiezen voor een natura uitvaartverzekering?

Het ligt natuurlijk aan je eigen wensen en voorkeuren tijdens een uitvaart. Alle soorten uitvaartverzekeringen hebben voor- en nadelen maar in de realiteit blijkt dat iedereen een eigen wens heeft als het om dit soort verzekeringen gaat. De een heeft liever dat de vrijheid bij de nabestaanden ligt terwijl de ander graag zekerheid heeft en zo weinig mogelijk gedoe wil.

Snelle tips voor tijdens het onderzoeken

  • Kijk niet alleen naar een lage prijs, het is veel slimmer om een polis te kiezen die beschikt over een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
  • Zorg er altijd voor dat je verschillende verzekeraars en het type verzekering goed langs elkaar legt tijdens het vergelijken.
  • Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een polis met een lage premie en een hoog verzekerd bedrag, kijk ook nog even naar de voorwaarden die gelden.
  • Bekijk onze inhoudsopgave om direct overzicht te hebben in alle belangrijke onderwerpen bij het kiezen van een polis in Nederland.

Hoe werkt de natura uitvaartverzekering?

Nabestaanden worden dus zo veel moeglijk ontzorgd bij de keuze voor een uitvaartverzekering natura. Al het werk wordt vooral gedaan door de uitvaartverzorger. De uitgekeerde diensten vormen een onderdeel van het gekozen pakket.

Het kan daardoor zijn dat er diensten aanwezig zijn waar de nabestaanden geen gebruik van willen maken. Het kan soms mogelijk zijn om te schuiven met de uitkering van bepaalde diensten, daardoor kan er extra gebruik worden gemaakt van bepaalde diensten. Let goed op of dit mogelijk is bij je verzekeraar, indien gewenst.

Beperking met gecontracteerde zorg

De keuze van de uitvaartverzorger is meestal beperkt tot gecontracteerde zorg. Als de nabestaanden een andere uitvaartverzorger willen inhuren kan het zijn dat er extra kosten in rekening worden gebracht.

Het kan zijn dat er een vrij besteedbare som van 250 euro bij de naturaverzekering wordt aangeboden, dit potje kan worden aangewend als er extra kosten worden gemaakt die buiten het standaardpakket vallen. Dit extra besteedbare budget wordt echter wel in natura, dus in diensten, uitgekeerd aan de nabestaanden.

Diverse pakketten beschikbaar

Je krijgt bij het afsluiten van een natura verzekering vaak de mogelijkheid om diverse pakketten te kiezen. Zo heb je meestal een basis en een pluspakket. Deze pakketten verschillen wel behoorlijk per uitvaartverzekeraar, een pluspakket bevat bijvoorbeeld een kist of duurdere grafsteen.

Bij de meest uitvaartverzekeraars heb je de mogelijkheid om te kiezen uit een lijst uitvaartverzorgers. Het grote voordeel daarvan is dat ze vaak werken met een lokaal team van uitvaarbegeleiders. Deze weten vaak hoe het zit met de lokale regelgeving en ze hebben goede contacten met lokale uitvaartcentra en begraafplaatsen.

Afkopen vaak niet mogelijk

Het is vaak niet mogelijk om een natura uitvaartverzekering af te kopen. Over het algemeen is het ook niet interessant om een natura polis af te sluiten. In financieel oogpunt kun je er alleen maar op verliezen. In 2014 heeft de AFM nog een onderzoek gedaan naar het afkopen van naturapolissen.

Daaruit bleek dat het zo goed als onmogelijk of hooguit onverstandig zou zijn om natura polissen af te kopen. Wilt je een natura verzekering afkopen? Dan raden wij u aan om contact op te nemen met de verzekeraar om dit goed te bespreken.

Standaard dekking natura polis

Als je kijkt naar de standaard dekking van een natura verzekering zitten de volgende onderdelen vaak in het standaardpakket. Om je een goed beeld te geven van de verwachting die je kunt hebben kun je de onderstaande tabel raadplegen.

Bekijk altijd de polisvoorwaarden

We raden je aan om het volledige overzicht van de dekking te raadplegen in de polisvoorwaarden. Het kan zijn dat de kosten toenemen voor een uitvaartverzekeraar, daaroor stijgt het risico en kan de naturapolis aangepast worden.

Nog meer mogelijkheden

Het is ook mogelijk om een uitvaartverzekering in natura en een kapitaalverzekering te combineren. Dat doe je met de combinatieverzekering, vaak wordt deze combinatie gekozen om nabestaanden toch een gedeeltelijke vrije keuze te geven, en om extra kosten te dekken.

DienstKosten
Verzorging en opbaren van de overledene, in uitvaartcentrum of thuis.€ 600 - € 800
Een standaard grafkist of een standaard urn.€ 250 - € 400
Volgauto's, rouwvervoer en vervoer van de overledene.€ 200 per auto
Rouwkaarten, condoleance register en dankbetuigingen.€ 200
Vergunningen, grafrecht, grafbestemming.€ 200
Uitvaartverzorger€ 1.500
75 luxe rouwkaarten, inclusief postzegels en verzendset € 150 – € 550
75 luxe dankbetuigingen, inclusief postzegels of 100 luxe bidprentjes € 150
Rechtsbijstand voor de nabestaanden als zij een geschil hebben met een derde dat te maken heeft met het overlijden € 250 – € 550

Direct het gehele aanbod van alle verzekeraars bekijken met o.a. premies, dekkingen & voorwaarden? Druk hier voor een totaal overzicht.

- Jasper Jansen

Vergelijken

De premies zijn berekend met:

Geboortedatum 01-01-2005 (18 jaar)

Verzekerd bedrag

Het verzekerde bedrag waarmee deze vergelijking tot stand is gekomen. Daarbij is de verzekerde persoon een niet-roker & zijn er geen kinderen en/of partner aanwezig.

€ 9.000,-
1
Dienstenpakket Plus
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

7.34

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €6.000,-
Vrij te besteden €3.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In diensten Plus is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen. Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

DELA regelt en verzorgt de uitvaartdiensten die zijn verzekerd. De invulling van deze diensten is geheel aan jou of aan jouw nabestaanden. Speciale wensen zijn in de meeste gevallen onderhevig aan meerkosten.

Kies je voor een andere uitvaartverzorger buiten DELA dan ontvang je een beperkte vergoeding voor deze diensten. Weet je dit op voorhand al? Dan is het handig om te kiezen voor het DELA in Geld pakket.

De DELA uitvaartverzorger uit je eigen omgeving komt bij je thuis, luistert naar de wensen en helpt bij het maken van keuzes. Teams met specialistische kennis staan klaar om te helpen bij specifieke wensen en/of rituelen.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen
2
Dienstenpakket Plus
4,6
Rated 4,6 out of 5
8 reviews 4,6/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Combinatie verzekering waarbij een deel van het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld en het andere deel in diensten.

Kinderen gratis?
Tot 18 jaar

6.74

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket €2.200,-
Vrij te besteden €6.800,-
€9.000,-

*Inclusief distributiekosten a €64,-

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Bij de keuze voor een uitvaartverzekering van Monuta zijn je kinderen gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar. Je kinderen zijn voor hetzelfde bedrag verzekerd zonder het in rekening brengen van een hogere premie. Kinderen worden dus gratis meeverzekerd bij Monuta, ongeacht de hoeveelheid kinderen.

Premie indexatie

De uitvaartverzekering van Monuta wordt één keer per jaar geïndexeerd. Deze wijziging vindt altijd plaats op 1 januari. Als je verzekering wordt geïndexeerd ontvangt je hier vóór 1 december bericht over.

Monuta kijkt jaarlijks naar de stijging van de kosten voor een uitvaart en past aan de hand daarvan het verzekerde bedrag aan. Door deze aanpassing ben je gegarandeerd van een dekkende verzekering voor alle kosten van een uitvaart. Of het verzekerde bedrag uiteindelijk voldoende is voor de kosten van je uitvaart, is afhankelijk van jouw uitvaartwensen.

Uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen.

De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Kies je niet voor een Monuta uitvaartverzorger? Dan wordt alleen het vrij besteedbare bedrag uitgekeerd.

Distributiekosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling.

Met dit bedrag zorgen Monuta er onder andere voor dat je polis wordt opgemaakt en dat je deze op tijd ontvangt. Getoonde premies van Monuta zijn altijd inclusief eenmalige distributiekosten ter hoogte van €64,-.

Via familie & vrienden

Rated 4,0 out of 5
16/09/2022

Van familie en vrienden kreeg ik al veel positieve geluiden te horen over Monuta.

Piet

Goede service

Rated 4,0 out of 5
22/05/2022

Helemaal nu besef ik dat het premie bedrag absoluut niet alleen belangrijk is. Monuta was voor mij iets duurder, maar wat een goede service!.

Bep

Monuta uitvaartverzekering

Rated 4,0 out of 5
08/04/2022

Alles was goed geregeld voor ons afscheid van familielid, mede dankzij de hulp van Monuta

Monique

Blij

Rated 5,0 out of 5
13/03/2022

Wat ben ik blij met mijn keuze voor Monuta.

Maikel

Duurder maar waard

Rated 5,0 out of 5
20/02/2022

Duurder maar wel heel fijn. Dat is veel waard

Berta
3
Dienstenpakket In geld
4,5
Rated 4,5 out of 5
8 reviews 4,5/5
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-

Verdeling verzekerd bedrag
Kapitaal verzekering waarbij het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd in geld aan de nabestaanden.

Kinderen gratis?
Nee (wel korting voor kinderen)

9.42

Euro per maand
BEKIJKEN

Premie opbouw

Dienstenpakket n.v.t.
Vrij te besteden €9.000,-
€9.000,-

*Exclusief distributie- en poliskosten a €20,30

**Jaarlijks een minimale premie indexatie

Kenmerken

Kinderen meeverzekerd

Je kinderen zijn in de basis niet automatisch meeverzekerd. Uitzondering is dat tot 60 dagen na de geboorte van je kind(eren) wel zijn meeverzekerd voor de basisdiensten van de gekozen verzekering. Na het verlopen van deze 60 dagen zijn je kinderen niet meer verzekerd.

Deze dienen te worden bijgeschreven op de polis na de termijn van 60 dagen. Je kinderen zullen bij de keuze voor een DELA uitvaartverzekering niet gratis zijn meeverzekerd, wel wordt er gewerkt met een voordelige korting.

Premie indexatie

DELA In geld is een waardevaste verzekering. De waarde van je verzekering stijgt automatisch mee als de uitvaartkosten stijgen. Voor een uitvaart die nu bijvoorbeeld € 7.500 kost, betaal je over 30 jaar al snel € 14.300.

De premie wordt hier jaarlijks op aangepast. Dankzij de winstdeling vanuit de coöperatie wordt deze premiestijging sterk beperkt. Hoeveel kan van jaar tot jaar verschillen.

Het voordeel van een waardevaste verzekering is, dat je altijd de afgesproken uitvaart krijgt. Zo neem je jouw nabestaanden veel kosten en zorgen uit handen.

Uitvaartverzorger

In dit pakket zitten geen basisdiensten. Je nabestaanden ontvangen een geldbedrag om zelf de uitvaart te regelen. De nabestaanden kiezen zelf een uitvaartverzorger. Het DELA In geld pakket is niet geschikt als je al weet dat je je uitvaart wilt laten regelen en verzorgen door DELA. In dit geval kun je beter kijken naar het DELA In diensten PLUS pakket.

Distributie kosten

Distributiekosten zijn kosten voor het informeren over de verzekering en het verwerken van de verzekeringsaanvraag. Deze worden bij DELA apart in rekening gebracht.

Deze kosten worden dan ook niet verrekend met winstdeling of je inleg wat de uiteindelijke premie ten goede komt. Via het internet afsluiten levert je de laagste distributiekosten op, namelijk eenmalig €13,20.

Goed te doen

Rated 4,0 out of 5
10/05/2022

Prima te doen

Joost

Niet snel verder goed

Rated 3,0 out of 5
19/04/2022

Niet even snel, meer de hulp en adviezen waren goed

Fleur

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
14/04/2022

Prachtige uitvaart gehad voor mijn oma, samen met Dela geregeld en alles was tot in de puntjes verzorgd.

Kirsten

DELA uitvaartverzekering

Rated 5,0 out of 5
08/04/2022

Samen met familie en DELA een prachtige uitvaart verzorgd voor mijn moeder. Alles met veel respect en geduld, zeer content over de gang van zaken

Wilma

Fijn

Rated 4,0 out of 5
03/04/2022

Een fijne uitvaart gehad met goede zorgen

Jeroen

Laat een reactie achter

Je bericht zal eerst gecontroleerd worden voordat het online komt. Dit kan een tijd duren.